Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:  de Alpen liggen vandaag tussen hoog – Yaprak – met kern boven Bretagne en een afgesnoerd (hoogte)laag – Numa 2 –  met kern bij Sicilië in een noordoostelijke hoogtestroming waarmee vooral op hoogte vrij droge wordt aangevoerd. In de onderste atmosfeer bevindt zich aan de Alpennoordkant nog  vochtigere lucht. De rest van de week overheerst zwakke hogedruk invloed en gaan de temperaturen vooral in de bergen weer omhoog.

Veel zon, vooral in de bergen zachter, winterse karakter blijft

Olaf, Michael, Numa, Yaprak en Numa-2 bepalen het weerbeeld in Europa en met zoveel verschillende druksystemen is het alles behalve saai in de atmosfeer in onze contreien. Dat hebben we de afgelopen in west Europa ook aan den lijve mogen ondervinden toe onder het regime van laag Michael een actief koufront voor de tweede keer de winter terug bracht in de Alpen, de middelgebergtes en zelfs tot in de hogere delen.

Inmiddels is geheel volgens verwachting een bel met koude lucht richting Sicilië afgesnoerd en op de weerkaarten en satelliet foto’s herkennen we dit mooi terug als als afgesnoerd (hoogte)laag.

Vooral in dit deel van de Middellandse Zee is het vandaag door de koude lucht zeer onrustig en onstuimig met zware regen, hagel en onweersbuien en in de berggebieden vanaf 1000 toto 1400 meter ook sneeuw van betekenis.

Niet alleen in de Alpen viel sneeuw, ook in de Italiaanse Apennijnen was het raak met lokaal boven de 1100 meter 20 tot 50cm sneeuw. Via severe-weather.EU‏ @severeweatherEU
En ook in de bergen van Slovenie is de winter met veel sneeuw ingevallen. Rakitna, centraal Slovenie . Via severe-weather.EU‏ @severeweatherEU

Stijgende luchtdruk
In de Alpen is de luchtdruk sinds gisteren alweer lekker aan het stijgen en is de rust naar alle turbulentie van de zondag en deels ook nog maandag weer teruggekeerd. Gisteren ging  met de inkomende hogedruk de neerslag er geleidelijk steeds verder uit en vooral naar het westen en zuiden toe was de zon weer te zien. Met een noordoostelijke stroming was het echter nog koud en vooral aan de (oostelijke) noordkant waar nog veel rest vocht aanwezig was sneeuwde het ook nog. Voor diegenen die er geen genoeg van kunnen krijgen hieronder nog wat winterse plaatjes van de maandag;

ChamonixPresse‏ @cecileb_cham
Autootje zoeken…en uitgraven – Val Thorens
SavoieMontBlanc Intl‏ @SMBIntl
Courchevel- Signal
Opklaringen Tignes Le Lac
Mürren – Schilthorn‏ (CH) @murren007
Zillertal Arena Fichtenschloss

Meer zon en droog
Afgelopen nacht is het met de wegvallende wind en met opklaringen boven de vers vervallen lokaal flink afgekoeld en op uitgebreide schaal start de dag knackig kalt met matige en ook strenge vorst – 5 tot – 18 graden! Vooral vanmorgen kan er aan de noordkant uit de nog aanwezige (rest) bewolking nog wat lichte sneeuw vallen, in de loop van de dag wordt het ook hier droog en gaat de zon ook weer meedoen.

Meer zon mogen we inner-alpin, het westen als ook in het zuiden verwachten. Verder met de hogedruk en de tot rust komende atmosfeer natuurlijk weer de Hochnebel of mist in de dalen en het laagland, bovengrens in de ochtend meest tussen de 1200 en 1800 meter overdag op de meeste plaatsen oplossend.

Verse sneeuw, vorst en blauwe luchten op de 14 e november – Braunwald (CH)
Zillertal Arena Königsleiten

Omdat de stroming nog in de koude noordoost tot oosthoek zit is het ook vandaag nog koud met middagtemperaturen tussen de 0 en 8 graden. Op 1500 meter vriest het 4 tot 6 graden en op 2000 meter ligt het kwik tussen de  – 3 en – 8 graden (west-zuid / oost-noord). Van het westen en in het westen vandaag door de instroom van wat minder koude lucht en de subsidentie al wat oplopend.

Aletsch Arena – Bettmeralp
Rosswald – Oberwallis
Hochnebel Seegrube Innsbruck

De rest van de week verandert er niet veel aan het rustige hogedruk en herfstweer. We hebben dagelijks te maken met een mix van Hochnebel -mist, hogere wolken(velden) en voor in de bergen ook de zon. Omdat er met de verplaatsing van de kern van het hoog naar oost Europa een einde komt aan de koude stroming en deze na passage van de hoogte-as de zuid tot zuidwest hoek opzoekt kan de atmosfeer vooral in bergen gaan opwarmen.

Donderdag ligt het hoog alweer ten oosten van de Alpen en kan vooral op hoogte zachtere lucht instromen

Het winterse karakter en de sneeuw zullen vooral hogerop echter behouden dankzij de droge lucht en dus ook de sterk negatieve dauwpunten. In het hooggebergte, we pakken als uitgangspunt 2500 meter zien we de gehele week dauwpunten die algemeen tussen de -15 en -10 graden vertoeven.

Dauwpunten Zwitserland donderdag – Bron Kachelmannwetter.com – Zie per land HIER

Van smelten zal (kan) dan ook geen of nauwelijks sprake zijn en al helemaal niet in de schaduw. De sneeuw in de zon geëxponeerde zuidhangen -hellingen en lagere delen zullen overdag wel enkele uren dooi krijgen.

De ontwikkelingen voor en na het weekend zijn nog steeds erg spannend maar ook onzeker. Gisteren zagen we de diverse modellen weer behoorlijk worstelen met de positie van de Atlantische hogedruk en verloop van de jetstream. Daarbij zagen we we weer diverse zachtere maar ook diverse veel koudere oplossingen voorbij komen. Cruciaal zal de zogenaamde advectie van warme lucht (WLA) aan de oostflank van een depressie die ten ten oosten van New Foundland op de weerkaarten verschijnt gaan worden.

ECMWF gisteren met de mooie “winterse” hogedruk blokkade
en de koude EC ensemble oplossingen 13-11

Door deze WLA zal al of niet een blokkade van hogedruk richting IJsland – Groenland gestalte moeten krijgen. Gaat dit lukken dan krijgen we in de loop van het weekend opnieuw met een koude noordelijke stroming en sneeuw storingen te maken. Indien niet dan staat de weg open voor een meer westelijke en later zelfs mogelijk zuidelijk stromingspatroon!

Vanmorgen zien we deze ontwikkelingen wat minder vertegenwoordigd in de diverse modeloplossingen maar toch gaat het in het weekend weer kouder worden en nemen ook de sneeuwkansen vanuit het noordwesten weer toe.

Wat minder en fragile blokkade neiging vanmorgen maar toch weer die kou uitstroom naar het zuiden en wat meer zuidoosten. EC zondag 19-11

Vooral een apart laagje wat maandag via de Britse Eilanden naar Duitsland trekt trekt en dan verder naar het zuidoosten kon voor het weer in de Alpen nog wel eens interessant gaan worden.

Hoe dan ook, vanaf zaterdag weer dalende temperaturen en storingen zullen periodiek neerslag gaan geven, geen extreme neerslaghoeveelheden (met Stau 20 tot 50cm) maar toch weer een mooi laagje erbij en waarbij het tot 700 a 500 kan sneeuwen.

Daarna gaan we opnieuw op herhaling, inkomende hogedruk weer wat verzachting en dan in het volgende weekend ( nr 4 op rij) goede kansen op een volgende inval van sneeuw en vorst wanneer nieuwe Atlantische hogedruk(blokkade) koude maritiem polaire lucht over een breed front naar het zuiden zal doen uitstromen!

Meer kou en sneeuw staan tegen het einde van de week en het weekend op het programma. EC00 voor vrijdag 24 november

Al met al dus prima kaarten in aanloop naar de echte winter die pas in december zal gaan beginnen. Lekker zo doorgaan zou ik zeggen! Fijne dag vanuit een onbewolkt en frostig Oberwallis. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 839 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier