klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  met een noordwestelijke hoogtestroming wordt vrij koele aangevoerd. Donderdag trekt een storing over de Alpen en deze zal deels ook nog op de vrijdag vooral de noordelijke Alpen beïnvloeden. Tijdens het weekend krijgen we te maken met een tussenhoog en aan de voorzijde van een Atlantische depressie wordt dan weer (veel) warmere lucht aangevoerd. Maandag volgt een koufront met onweersbuien en enige afkoeling.

Vooral in noorden eerst nog onbestendig 

De westelijke Alpen profiteerden geheel volgens verwachting gisteren al van een inschuivend tussenhoog.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Het oosten en met name de noordkant had nog te maken met de nodige bewolking

Na een frisse start met lokaal zelfs lichet vorst steeg het kwik overdag met veel zon naar 23 tot 28 graden. De hoogste waardes werden in het inner-alpine Wallis gehaald en in het zuid Zwitserse Tessin.

Na een frisse en bewolkte start van de dag werd het in Oberwallis dan toch nog een prima zomerdag. Foto Johann zwembad Geschina te Brig

De oostelijke Alpen en met name de noordelijke delen hadden te maken met meer bewolking die lokaal hardnekkig was. In de loop van de middag kreeg van west naar oost de zon echter ook hier steeds meer speelruimte. De temperaturen bleven hier dan ook een stuk achter en met 18 tot 23 graden en in het oosten lokaal 25 graden was bleef het hier een stuk koeler dan in de westelijke Alpen.

Niet zo heel warm en nog wat bewolking maar verder ook prima vertoeven in het mooie Kleinwalsertal. Foto Haus Walser Berge @HausWalserBerge

Dat we met duidelijk minder warme luchtmassa’s te maken hadden was niet alleen te merken aan de lage minima maar ook aan de temperaturen in het hooggebergte, hier vroor het licht en met een laag verse sneeuw van 10 tot 30 cm was het er even weer winters.

Doortrekkende storing
Vandaag donderdag is het dan ook in de westelijke Alpen weer even gedaan met het mooie weer en de zon. Uitgaande van depressie – Andreas  – vandaag met kern op de Noordzee krijgen we van west naar oost te maken met een storing (occlusiefront).

De dag start nog met veel zon maar geleidelijk neemt de bewolking verder toe en vooral aan de noordkant van de Alpen gaan er buien vallen. Inner alpin (Wallis) en het zuiden houden het waarschijnlijk droog. Overdag trekt het front verder naar het oosten en zal ook in de westelijke Oostenrijkse Alpen enkele regen of onweersbuien bezorgen, de centrale en oostelijke delen houden het tot de avond droog en hier zal de zon nog langere tijd schijnen.

Radarbeeld Europa 09h00. Bron WetterOnline.de

Achter het front stroomt met een noordwestelijke stroming weer wat koelere lucht binnen. De middagtemperaturen variëren al naar zon, bewolking en neerslag tussen de 18 en 26 graden (hoogste waardes voor het zuiden en oosten). Op 2000 meter wordt het een graad of 9 a 12 en op 3000 meter een graad of 2 tot 4. De vorstgrens pendelt tussen de 3300 (westen) en 3500 (oosten) meter. De wind is meest zwak tot matig uit overwegend west tot zuidwestelijke richtingen.

Vrijdag neemt van het westen uit de invloed van een volgende uitloper van hogedruk weer toe. De oostelijke Alpen hebben vrijdag eerst nog te maken met de naweeën van het wegtrekkende front. De zon heeft het nog zwaar met de bewolking en er vallen nog enkele regen en onweersbuien. De westelijke Alpen mogen zich verheugen op droge condities en meer zon. Enkele wolkenvelden trekken met name over de noordelijke Alpen. In de middag en avond föhn tendens. De maxima komen met 23 tot 27 graden weer hoger te liggen, in het oosten met 18 tot 24 graden minder warm.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

(Zeer) warm en zonnig weekend
Het tussenhoog trekt in het weekend verder naar oost Europa en in samenspel met een Atlantische depressie met kern in het zeegebied tussen Schotland en IJsland zoekt de hoogtestroming weer de zuidwesthoek op. Samen met een uitloper van het subtropen hoog gaat dit weer voor een flinke thermische opleving zorgen en stijgen de middag temperaturen weer naar hoog zomerse 25 tot 30 graden.

ECMWF voor zondag met de warmere lucht vanuit het zuidwesten

Zondag belooft het in de oostelijke Alpen en speciaal in de oostelijke regionen nog een stuk warmer te gaan worden. Lokaal kan het kwik hier met volop zon en een zwakke Südföhn tendens stijgen naar 34 tot 35 graden.

De westelijke Alpen krijgen in de loop van de dag met steeds meer stapelwolken gevolgd door regen en onweersbuien. In de middag en avond breiden de buien zich tot over de noordelijke oostelijke Alpen uit. Het oosten en zuidoosten verblijven dan nog in de warmere (hete) en drogere luchtmassa’s en houden het nog droog.

Onbestendig start nieuwe week
Maandag
gaat het onbestendig verder met regen en onweersbuien, de oostelijke delen van de oostelijke Alpen houden het ook dan meest nog droog en zonnig. Met 23 tot 25 graden, in het zuiden tot 27 graden is het weer wat minder warm, uitgezonderd ook nu het oosten alwaar het kwik maandag in de daar nog aanwezige warmere en drogere luchtmassa’s weer tot 30 a 33 graden kan oplopen.

ECMWF voor maandag, toenemend onbestendig met van het westen uit regen en onweersbuien

Dinsdag dan ook in het oosten toenemende onweerskansen en minder warm /heet. Elders (licht) onbestendig met nog enkel buien en nog ietwat lagere temperaturen.

Vanaf dinsdag gaat het Atlantische hoog zich naar het oosten tot uitbreiden. We moeten echter nog even afwachten in hoeverre we ook te maken gaan krijgen met een inzettende  weersverbetering. Een aan de oostflank van het hoog meelopende hoogtetrog zou dan namelijk nog wat “roet in het eten” kunnen gaan gooien. Daarover dan later meer.

ECMWF voor vrijdag met de hogedruk en de hoogtetrog als mogelijk spelbreker voor stabiel zomerweer

Tot zover vanuit een licht onbewolkt Termen in Oberwallis, een heel fijne dag gewenst en tot een volgende keer maar weer. Ciao

Blik vanuit de weerkamer richting de Riederfurka en Aletsch

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 497 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer