Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; een hoogtelaagje trekt vanaf Frankrijk noordelijk van de Alpen naar Duitsland en zorgt voor wat meer wind en in de westelijke Alpen voor enige afkoeling op hoogte. Zaterdag volgt een weinig actief koufront waarbij met oplevende noordwestelijke hoogtewind vooral in de oostelijke Alpen koudere en wat vochtigere lucht binnenstroomt. Volgende week aanhoudend zonaal en onder meest  hogedrukinvloed vrij zacht winterweer

Zonale stroming houdt voorlopig nog aan

Ook gisteren konden we weer genieten van heerlijk winterweer met in de bergen volop zon en zeer aangename en tot grote hoogte positieve temperaturen. De sneeuw en pistes hielden zich goed en van dooi was geen of nauwelijks sprake.

En sneeuw genoeg. Foto Wasenalp Oberwallis
Wasenalp in de schaduw en immense sneeuwhoeveelheden

Niet verwonderlijk ook wanneer we naar de dauwpunten kijken. Gisteren in het hooggebergte lagen die tussen de -20 en -30 graden met op 3000 tot 3500 meter zelfs waardes tot -37 graden! Kurkdroge lucht dus en samen met maar weinig wind ideale condities op de pistes en terrasjes. Voor diegenen die de winterse impressie en vlog gisteren gemist hebben hieronder nog een keer de herhaling.

Vandaag donderdag en ook morgen vrijdag verandert er in grote lijnen nog niet veel aan dit weerbeeld en kunnen we weer volop genieten van het Kaiserwetter. Wel zal er wat meer wind staan veroorzaakt door een hoogtelaagje dat ten noorden van de Alpen over Duitsland naar het oosten trekt.

GFS 850 hPa met het hoogtelaagje vanmorgen vroeg nog boven Frankrijk
In detail is mooi te zien dat tot op 850 hPa (1500 meter) het systeem koudere lucht in zijn bagage heeft (groen -geel)

Het hoogtelaagje zelf zal echter geen invloed op het weer in de Alpen hebben, hooguit de noordwestelijke Zwitserse en Duitse Alpen zullen wat bewolking ervan kunnen krijgen

Inversie
Een stuk kouder is het echter in de lagere delen en dalen met ook nu nog op veel plaatsen matige tot (zeer) strenge vorst met lokaal 15 tot 18 graden in de min. In de lagere delen van het Zwitserse en deels ook Franse Alpenlaagland zit ook weer mist en onder de mist (inversie) vriest het er licht.

Säntis met blik op de Hochnebel (inversie) in het Alpenlaagland

In de loop van de vrijdag avond en zaterdag krijgen we te maken met een overtrekkend koufrontje. Geen actief geval maar toch voldoende voor meer bewolking waaruit met voorkeur in de Stau van de centrale en noordoostelijke Alpenhoofdkam ook wat sneeuw kan gaan vallen.

Vrijdag – zaterdag krijgen we te maken met een koufront. GFS 850 hPa voor zaterdag 03h00

Ook in de de Zwitserse Alpen (noordkant) en inner Alpine Alpen kan wat (lichte) sneeuw vallen maar veel zal dit niet voorstellen. Droog en overwegend zonnig blijft het met de noordelijke wind aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam als ook in de Franse Alpen

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In de loop van de zondag neemt dan overal de hogedruk weer toe en ook in de Nordoststau van de Oostenrijkse (oostelijke) Alpen wordt het dan weer droog. Elders belooft het zondag weer mooi bergweer te gaan worden. Met name in de oostelijke Alpen zal het mede door de stevige noordoosten wind een koud aanvoelen.

Kijken we nog even naar de neerslag of beter gezegd sneeuw prognoses dan zien we dat er in de Nordstau van de oostelijke Alpen het meest gaat vallen (20 tot 25 cm, hogerop lokaal tot 40 a 45 cm) Elders langs de noordkant circa 5 tot 20 cm minder. In de overige gebieden nauwelijks tot geen sneeuw.

Arpege sneeuwprognose tot zondagmiddag
De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk rond de 1000 meter, daalt met het instromen van de koudere lucht aan de noordkant tot in de lagere delen en dalen

Volgende week evolueren we dan weer naar het alom vertrouwde en door winterliefhebbers gehate west tot zuidwestelijke stromingspatroon. Ofschoon de hogedruk overheerst kunnen storingen periodiek voor een weersverslechtering gaan zorgen. Dit is met name op de dinsdag (afsnoerende hoogtelaagje)  het geval en vervolgens weer op de vrijdag wanneer koufronten meer bewolking en wat neerslag, vanaf 1200 tot 900 meter sneeuw, kunnen gaan opleveren.

GFS ensembles oostelijke Alpennoordkant

Tot zover voor deze donderdagochtend vanuit Termen (1020m) in Oberwallis. Actueel onbewolkt met 2.2 graden en nog 8 cm sneeuw op het meetveld. Ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 937 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer