Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  een koufront trekt over de Alpen en beëindigt de zachte föhn fase. Tijdelijk stroomt er vandaag koelere lucht over de Alpen uit welke van het westen uit geleidelijk onder invloed van een opbouwend hoog – Leo -komt. Vrijdag van het zuiden uit overal verder inzettende weersverbetering en met veel zon markante opwarming.

Na koufront inzettende weersverbetering, weekend met föhn “zomers”

In het voor veld van een van het westen uit opkomend koufront was het gisteren opnieuw föhnig. Tijdelijk stroomde er wat drogere lucht binnen en met de zon en föhn steeg het kwik tot maar liefst 20 a 24 graden.

Langzaam maar zeker wint de lente terrein en trekt de winter zich terug in de hogere Alpen. Foto Beckenried en Klewenalp Zwitserland / Caroline Pirskanen @carolinevonb
Voorjaars stemming gisteren rond het meer van Annecy. Foto Lac Annecy Tourisme @Lac_Annecy

In de föhn dalen en in de bergen stond een harde tot stormachtige wind waarbij windsnelheden van 80 tot 130 km/h werden gehaald. In Gütsch boven Andermatt werden er zelfs wind pieken geregistreerd van maar liefst 135 km/h!


Mooie timelapse van de Föhn boven de Berner Alpen, mooi is ook de Föhnmauer te zien. Via Meteo Schweiz Wetter Blog / Daniel Gerstgrasser

In de föhndalen en in de bergen stond een harde tot stormachtige wind waarbij windsnelheden van 80 tot 130 km/h werden gehaald. In Gütsch boven Andermatt werden er zelfs wind pieken geregistreerd tot 135 km/h!

In de loop van de middag trekt een koufront de westelijke Alpen binnen en beeindigde de föhnfase. Op het koufront viel (buiige) neerslag en lokaal ontwikkelden zich ook pittige buien met onweer en hagel.

Pittige onweersbuien gisteren in de omgeving van Lyon. Via Twitter Météo Villes / Foto Thomas @absalom996)

Achter het koufront gaat de luchtdruk op nadering van hoog – Leo – weer snel stijgen en wordt het in de westelijke Alpen droog en toenemend zonnig. Met name de noordkant houdt nog last van bewolking en laatste buien.

Radarbeeld 09h15. Via Wetteronline.de
Verse sneeuw vanmorgen in Val d’Isère / Via Twitter @valdisere Weldra zal de zon hier gaan doorbreken

In de wat koudere lucht zullen de temperaturen met name aan de noordkant van de Alpen vandaag niet meer zo hoog uitkomen, sneeuw valt er vanaf 1200 a 1400 meter het het nulgraden niveau ligt tijdelijk rond de 1600 meter. In het oosten pre frontaal eerst nog föhnig en een stuk warmer.

Sneeuwvalgrens donderdag 12h00 (GFS model)

In de nacht van donderdag op vrijdag trekt het het hoog met zijn kern net ten noorden van de Alpen verder naar het noordoosten en op vrijdag gaat het weerbeeld overal in de Alpen verder verbeteren.

Toenemend hogedruk
Vrijdag start vooral in de oostelijke Alpen (noordkant) nog met (rest) wolken voordat het ook daar net als als elders zonnig wordt.

GFS met het hoog vrijdag boven de Alpen, van het zuiden uit stroomt veel zachtere lucht binnen. In het oosten en noorden eerst nog kouder

Met een naar zuidwestelijke draaiende stroming gaat er veel zachtere lucht over de Alpen uitstromen en met ondersteuning van de zon en opnieuw opkomende Südföhn stijgt het kwik naar 15 tot 20 graden. Ook in de bergen gaat het kwik in de lift met op 2000 meter temperaturen stijgend naar 6 graden in de westelijke Alpen en – 4 graden in het oosten.

Lente weekend, met föhn “zomers”
In het weekend trekt hoog – Leo – verder naar het oosten en tegelijkertijd zien we vanaf de Atlantische Oceaan een hoogtetrog via de Golf van Biskaje tot over het Iberische Schiereiland afzakken. Onder een toenemend vlakke drukverdeling blijven de Alpen ook dan nog buiten het bereik van de Atlantische invloed (storingen).

GFS T850 hPa zaterdagavond, de warme lucht is al tot over het zuiden van Scandinavie gevorderd

Met een aanhoudend overwegen zuidelijke hoogtestroming wordt zeer zachte lucht vanuit de Middellandse Zee aangevoerd en met ondersteuning van de Föhn stijgt het kwik tot 20 a 23 graden en lokaal tot 25 graden.

GFS T850 hPa (1500 m) voor zondagochtend

In de loop van de zondagavond en nacht op maandag gaat het weerbeeld op nadering van de hoogtetrog (hoogtelaag / hL) in de westelijke Alpen verslechteren. De bewolking neemt toe en er gaat neerslag vallen die vooral aan de zuidkant gaat intensiveren. Ofschoon het wat gaat afkoelen is het nog steeds vrij zacht, sneeuw valt er vanaf 1600 in het zuiden en 1900 meter in het noorden.

De middag temperaturen komen maandag en dinsdag tussen de 16 en 20 graden uit, met föhn in het oosten lokaal 23 tot 24 graden. Algemeen geldt voor maandag en dinsdag dat de beste condities in het oosten te vinden zijn met hier ook de hoogste temperaturen.

GFS T850 met het hoogte laag boven west Europa

In het verdere verloop komen  west en midden Europa als ook de Alpen met het hoogelaag onder een vlakke drukverdeling (lagedruk) te liggen. Het is dan (licht) wisselvallig met een mix van zon, wolken (velden) en dan weer lokaal een bui (dagelijkse gang) De temperaturen liggen rond of iets boven het normale niveau voor begin april.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

En met deze wetenschap sluiten we voor vandaag het Alpenweer praatje. Actueel in Termen nog onder de (lagere) wolken en 4 graden in de thermometer hut. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de oplopende temperaturen blijft de situatie veelal precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 269 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier