klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: De hoge druk invloed wordt zwakker, vanuit het westen trekt er een koufront over de Alpen die vandaag en morgen in de hele Alpen voor wat verse sneeuw gaat zorgen. Daarna bevinden de Alpen zich in de koudere lucht. De hoge druk invloed neemt weer toe en de zon gaat weer veel schijnen. In de loop van de week gaan de temperaturen dan ook weer wat omhoog.

Na een heldere nacht stroomt er vanuit het westen vandaag op hoogte steeds koudere lucht en meer bewolking de Alpen binnen. Deze ochtend begint de dag echter op de meeste plaatsen overwegend zonnig.

Mooie zonsopgang deze morgen op de Nebelhorn in het Kleinwalsertal.
Ook in de Kitzbüheler Alpen begint de dag met veel zon. Onderin is goed de koudere luchtlaag te zien met wat nevel. Een typische inversie met de warmere lucht bovenin.
Prachtige uitzichten vanaf de Zugspitze deze morgen.
In de Italiaanse Alpen begint de dag ook met veel zon.
Prachtige zonsopkomst op de Aletschgletsjer deze morgen.
Radarbeeld van deze ochtend. Vanuit het westen neemt langzaam de bewolking toe en komt er neerslag opzetten die langzaam richting het oosten gaat uitbreiden.

Na een heldere nacht stroomt er vanuit het westen vandaag op hoogte steeds koudere lucht en meer bewolking de Alpen binnen. Vervolgens begint in de loop van de middag begint het vanuit het westen dan te sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens zal liggen tussen de 1000 en 1500 m hoogte. Daarbij zal deze in de noordelijke gebieden lager liggen dan in de zuidelijke gebieden.Verder naar het oosten is het vandaag nog overwegend zonnig en zacht voor de tijd van het jaar. Echter stroomt ook hier later op de dag steeds meer bewolking binnen op nadering van het koufront. Het blijft hier gedurende dag echter nog wel droog. In de westelijke Alpen kan er zo’n 20 tot 30 cm verse sneeuw bij gaan vallen wat toch een mooie winterse opfrisser zal zijn na vele zonnige dagen.

Vanuit het westen breidt de neerslag zich verder uit over de gehele Alpen.
Er stroomt markant koudere lucht vanuit het noordwesten over de Alpen uit waardoor de sneeuwvalgrens tot in de lagere delen zal komen te liggen.

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag verplaatst de sneeuwval zich richting het oosten van de Alpen. In de oostelijke Alpen koelt het dan ook flink af en gaat het sneeuwen veelal tot in de lagere delen. Grote hoeveelheden sneeuw worden er niet verwacht, maar er kan altijd nog wel zo’n 5 tot 25 cm verse sneeuw gaan vallen. Dit zal afhankelijk zijn van de precieze locatie en de hoogte. Hogerop valt over het algemeen namelijk meer sneeuw dan in de dalen. Het is vrij fris met op 2000 m zo’n -5 tot -9 graden.

In de westelijke Alpen klaart het zaterdag alweer op en trekken de wolken weg naar het oosten en wordt het een dag met veel zonneschijn. Hier en daar kan er nog wat sluierbewolking aanwezig zijn, maar dit zal de zon weinig doen. Er staat in de hele Alpen een vrij stevige koude wind vanuit het noorden.

Zondag is het in het grootste deel van de Alpen meest bewolkt. In de westelijke Alpen zorgt hogere bewolking voor wat diffuus licht en schermen de zon daarmee een beetje af. In de noordelijke Alpen in de bewolking dichter en is het zicht veelal slecht. Er kunnen daarbij ook verschillende sneeuwbuien vallen die weer voor wat verse centimeters sneeuw kunnen zorgen. Ook in de zuidelijke Alpen is het bewolkt en kan er misschien een enkele vlok vallen, dit zal echter niet veel voorstellen. Het is vrij koud met temperaturen van -3 graden in het zuiden tot minimaal zo’n -8 graden op 1500 m hoogte in het noorden.

Zondag hebben de Alpen te maken met een noordelijke stroming waarbij er in de noord Alpen nog wat sneeuwbuitjes kunnen vallen. De neerslag gaat er echter snel uit en wordt onderdrukt door het toenemen van de luchtdruk ten noordwesten van de Alpen.
De totale hoeveelheid verwachte verse sneeuw komend weekend. Geen grote hoeveelheden, maar wel een leuke winterse opfrisser. Bron: Bergfex.at

Op maandag gaat de neerslag er dan uit er lost de bewolking met het toenemen van de luchtdruk steeds meer op en wordt het zonniger. Het langs bewolkt blijft het nog in de noordelijke Alpen. Daarna neemt de hoge druk het weer volledig over het wordt het overal in de Alpen stralend zonnig en gaan de temperaturen weer wat omhoog. In de heldere nachten kan er dan weer hochnebel ontstaan in de dalen die van tijd tot tijd vrij hardnekkig kan zijn.

Midden volgende week is de hoge druk dominant boven centraal Europa en is het overwegend zonnig met in de dalen kans op hochnebel.

In de loop van volgende week lijkt het erop dat het droge weer nog een tijdje aanhoudt. Wellicht dat richting volgend weekend storingsinvloeden weer wat grip gaan krijgen op de Alpen. Dit is echter nog vrij onzeker. Of er daadwerkelijk weer nieuwe sneeuw aankomt voor de Alpen houden we voor jullie in de gaten en vervolgen we de komende dagen. Eerst maar eens genieten van de winterse opfrisser die er dit weekend aankomt. De dagen daarna zal het met deze verse sneeuw en zon op en top genieten worden!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.841 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer