Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de westelijke, en deels ook de zuidelijke oostelijke Alpen, hebben te maken met de invloed van (hoogte)laag – Elisonia – met kern boven de Biskaje. De noordoostelijke Alpen staan onder invloed van een ander hoogtelaag – Fabiola – met kern boven de Baltische Staten. De komende dagen nog onweersbuien, weekend toenemende hogedruk invloed en nog warmer.

Tropisch temperaturen en onweersbuien

Sinds maandag middag hebben met name de westelijke Alpen met warme en vochtige lucht te maken die aan de oostflank van een hoogtelaag boven de Biskaje met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt aangevoerd. Met een vlakke drukverdeling, weinig drukgradiënt (stroming) en ondersteund door de dagelijkse gang resulteerde dit ook gisteren weer in het ontstaan van lokale regen en onweersbuien.

Vooral in de ochtend scheen de zon. Foto Franse Alpen Col de la Croix de Fer via cyclingchallenge @cyclingalps
Later op de dag volgden stevige onweersbuien. Foto Christophe Suarez @suarezphoto Haute-Savoie.

Vooral in Zwitserland was het de afgelopen twee dagen raak met lokaal wateroverlast, en modderstromen tijdens de zwaarste buien. Zelfs tot hogerop in de beschutte inner-alpine werd daarbij hagel waargenomen, iets wat voor deze regionen vrij zeldzaam is.

In de middag en avond ook lokale onweersbuien in Wallis. Donder en bliksem boven Bettmeralp. Foto Natalie Minnig‎
Zonsondergang en opklarend na onweersbui. Foto Rosswald Karin Blatter
Hagel hogerop in de Walliser Alpen (Zermatt). Foto Tamara Casile-van Den Berg

Vandaag start de dag in de westelijke (Franse) Alpen als ook in de oostelijke Alpen weer met veel zon. In de loop van de ochtend en middag vormen zich weer stapelwolken die lokaal weer uitgroeien tot soms pittige onweersbuien.

In de centrale en westelijke oostelijke Alpen moet in de ochtend al rekening worden gehouden met nog meer (rest) bewolking en neerslag (buitjes).

Radarbeeld 07h50. Via Wetteronline.de

Overdag wordt het tijdelijk droger met zon voordat ook hier de buienkansen weer gaan toenemen. Tijdens de zwaarste buien kan er in korte tijd weer veel regen vallen waarbij ook hagel en zware windstoten kunnen voorkomen. Algemeen betere (stabielere) condities treffen we vandaag aan in het noordoosten. Hier is het droog en overwegend zonnig.

Estofex met ook vandaag weer een level 1 en 2 waarschwuing (zware onweersbuien /kans op supercels (2) voor de Alpen en delen van west en centraal Europa

De temperaturen stijgen weer tot zomerse 25 a 29 graden, in het oosten lokaal tot 30 a 32 graden. Op 2000 meter is het een graad of 8 tot 12 en op 3000 meter 3 tot 6. De vorstgrens pendelt rond de 3800 meter. De wind is meest zwak tot matig uit overwegend west tot zuidwestelijke richtingen, tijdens buien aantrekkend tot hard met kans op (zware) windstoten.

De dag start weer met veel zon, lokaal houdt zich echter ook nog rest bewolking op of valt er nog een buitje. Webcam Brunnen 438m (Vierwaldstättersee)
Wendelstein West 1724m

Eerst nog regen en onweersbuien
Donderdag en vrijdag verandert er grosso modo niet veel aan het zomerse convectieve weerbeeld met lokale regen en onweersbuien. Vrijdag zou een koufront vooral in de westelijke Alpen de buienactiviteit nog wat verder kunnen triggeren. Na koufront passage met stijgende luchtdruk in de loop van de middag of avond van het westen uit droog en opklarend.

Koufront vrijdag, hoe dit in detail gaat verlopen is nog enigszins onzeker. Na passage in weekend van westen uit overgang naar droog, zonnig en (zeer) warm zomerweer

Nieuwe hogedruk impulsen
De weersverbetering hangt samen een  hogedrukgebied (uitloper Azorenhoog) dat verder naar het oosten toe over het continent opbouwt als ook het inschuiven van een warme hoogte-rug vanuit de westelijke Middellandse Zee. Met veel zon en de aanvoer van zeer warme lucht belooft het weekend weer zeer warm tot heet te gaan verlopen.

ECMWF voor maandag met het inschuivende Atlantische hoog en de zuidwestelijke hoogterug

De noordoostelijke Alpen houden aanvankelijk nog kans op een lokale regen of onweersbui. Maandag overal zeer warm zomerweer met op uitgebreide schaal tropische temperaturen va 30 tot 34 graden. Ook in de bergen gaat het kwik met de warme hoogterug en een 500 hPa geopotentiaal vlak en temperatuur van -10 tot -8 graden 5800 meter weer verder omhoog met een vorstgrens die opnieuw rond de 4200 meter zal komen te liggen.

T850 hPA en geopotentiaal centrale noordelijke Alpen
en de trend voor de vorstgrens

Ook op de nog langere termijn is er geen zicht op een verandering van het grootschalige geblokkeerde stromingspatroon en het warme tot zeer warme zomerweer. Integendeel, na het weekend komt aan de oostflank van het hoogtelaag boven de Atlantische Oceaan nog warmere lucht vanuit de westelijke Middellandse Zee en N-Afrika onze kant op en kon het wel eens bloedje heet gaan worden.

GFS 500 hPa voor woensdag 11 juli met ook dan het hoogtelaag als motor voor de aanvoer van zeer warme lucht vanuit het zuiden!

In hoeverre regen en onweersbuien of kleinschalige verstoringen voor enige afkoeling zullen gaan zorgen zal tegen die tijd duidelijk moeten gaan worden.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen, na koufront passage tijdelijk in wat koelere en drogere lucht. Vanaf 11-07 kon het nog wel eens flink warmer (heet) gaan worden!

Voor wat betreft de details is het nu nog veel te vroeg en dat gaan we natuurlijk allemaal de komende dagen proberen in kaart te brengen. Fijne dag, goed insmeren en die plu niet vergeten! Ciao vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis.

UV-Index: 8-11

De kracht van de zon is hoog. De UV-index is 8 tot 11 (in de lagere delen en het Alpenlaagland 7, de hoogste waardes gelden voor hoger in de bergen (1000 tot 3000 meter, bij sneeuw door albedo effect nog hoger) en dat betekent matig tot zeer sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 513 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer