Alpen - Week in teken van lenteweer
Algemeen: hoog Johanna is samengesmolten met hoog Ingrid boven Rusland en gelijktijdig heeft zich een brug van hogedruk gevormd met het Azorenhoog. Na zwakke en meest verwaarlosbare storings invloeden over zowel de oostelijke Alpen als ook de westelijke Alpen staat het weerbeeld in de Alpen gedurende de rest van de week in het teken van zeer rustig en zeer zacht en zonnig weer. Vanaf het midden van de week wordt het aan de Alpennoordkant met toenemende föhn tendens zeer zacht.
Vooral later in de week zeer zacht
Hoog Johanna heeft gisteren aansluiting gezocht met het Russische hoog Ingrid maar was nog steeds de dominante weer bepalende factor voor de Alpenlanden. Een hoogtetrog boven Frankrijk en een ander hoogte laag boven oost Europa hadden nauwelijks wat in de mooi-weer pap te brokkelen en zodoende konden we zondag opnieuw van heel mooi Spätwinter weer genieten. De lucht was droog en dus waren de sneeuw condities vooral hogerop prima en hadden we ook weinig te klagen.
Veel zon / zacht
De dag begint nog vrij fris en door de afkoeling in de nog vrij lange nachten kon het vooral boven sneeuw nog flink afkoelen en vriest het in de ochtend licht tot matig en in de hoger gelegen dalen ook streng (St Mortizt Airport -12 graden). Overdag stijgt het kwik in de aangevoerde zachte lucht weer tot 12 a 16 graden en lokaal tot 18 graden. Ook hogerop op is het zacht met op 2000 meter temperaturen die tussen 5 (zuidwesten)en -2 graden (noordoosten) gaan uitkomen.
Doordat er vooral op hoogte in het westen wat koudere lucht is binnengestroomd ligt het nulgradenniveau hier vandaag wat lager dan de voorgaande dagen op pak hem beet zo’n 2500 a 2300 meter. In de oostelijke Alpen is het algemeen wat kouder met een nulgradenniveau van 1500 tot 1800 meter overdag.
Lente
Vanaf dinsdag gaat van het westen uit de luchtdruk op nadering van een volgend Atlantisch hoog op weg naar oost Europa weer stijgen. Na passage van de hoogte-as draait op woensdag de stroming naar het zuidwesten en gaat er nog zachtere lucht binnen stromen. Deze zachte lucht krijgt een extra impuls door een meelopende warme hoogterug. Doordat de drukverschillen tussen zuid en noord wat gaan toenemen steekt ook de Föhn aan de noordkant weer op.
Al deze ingrediënten gaan er voor zorgen dat we te maken gaan krijgen met zeer zacht en zonnig hogedrukweer. De vorstgrens stijgt verder door naar 2300 tot 2500 meter in het oosten, 2700 a 2800 meter in de centrale en 3200 tot 3500 meter in de westelijke en zuidwestelijke Alpen. Op 1500 meter wordt het een graad of 5 tot 8. Vertaalt naar de lagere regionen en dalen dan mogen we 18 tot 20 graden verwachten, met föhn ook een een paar graden meer!
UV-Index / Zonnestraling
Naast het nog steeds loerende lawine gevaar (code 3 / oranje) moeten we de komende dagen ook nog voor een ander gevaar gaan oppassen en wel in de vorm van hoge dosis zonnestraling. De zon staat al merkbaar hoger aan het zwerk en ook de UV straling is al een stuk sterker. De komende dagen zal de UV index in het hooggebergte nog verder gaan oplopen en tussen de 5 en 8 gaan uitkomen, de hoogste waardes op 3000 meter, de laagste op 1000 meter.
Dat betekent dat we onze nog gevoelige winterhuidjes en ogen goed moeten beschermen. Goed insmeren met factor 30 is het devies en liefst niet te lang zonder bescherming in de volle zon. In aanloop naar de zomer zullen we nader aandacht besteden aan de UV index in zowel de Benelux als ook in de bergen (Alpen).
Weekend toenemend onbestendig
In het weekend verliest het wegtrekkende hoog zijn invloed op het weer in de Alpen en storingen met neerslag zullen vanuit het noordwesten de Alpen weer gaan bereiken. Aanvankelijk verblijven we nog aan de zachte kant van de polaire jet. De eerste frontale neerslag die dan gaat vallen zal in het noordoosten pas boven de 1400 a 1600 in vaste vorm neerdwarrelen, in het uiterste noordoosten mogelijk vanaf 1200 meter. Naar het westen toe valt er pas sneeuw vanaf circa 1800 tot 2000 meter
In het weekend draait de stroming wat meer naar het noordwesten en volgt de jet een koerst net ten zuiden van de Alpen waardoor we geleidelijk weer in wat koudere maritiem polaire lucht gaan komen. Tevens zal de koude lucht die tot over de Middellandse Zee uitstroomt gaan zorgen voor “lij cyclogenese” met de vorming van Genualaag. Vooral in de zuidelijke Alpen gaat dan op maandag neerslag vallen. In de koudere lucht kan het dan tot 1200 a 1000 meter gaan sneeuwen, lokaal later op de maandag en op dinsdag ook nog een stuk lager!
Het is echter nog de vraag of dit scenario wat met name door het GFS wordt gesimuleerd ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren. Het ECMWF wil daar namelijk, net als ook in eerdere runs niets van weten en laat het zachte weer met de noordelijke jet doorstaan. Ook de ontwikkelingen daarna lopen sterk uiteen. Het GFS komt na een tijdelijke warmtefront interactie vanaf in de loop van de dinsdag met een volgend koufront vanuit het noordwesten op de proppen en vervolgens zou het weer kouder moeten gaan worden.
Het Europese model laat ook dan de koudere lucht ten noorden van de Alpen doorschuiven. Kortom, vanaf het weekend neemt de onzekerheid sterk toe en zowel koudere als ook aanhoudend zachtere scenario’s met al of niet neerslag zijn dan mogelijk.
Morgen maar weer eens verder kijken. Vanuit een zonnig Oberwallis een heel fijne start van de week toegewenst en tot morgen. Ciao
Lawinegevaar
Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen precair. Algemeen geldt een code oranje (3) en lokaal code rood (4) Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd.
Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Winter or summer – be prepared –
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
één reactie op “Alpen – Week in teken van lenteweer”
Comments are closed.
Goeiemorgen,
Hoe zal de kwaliteit van de sneeuw op de skipistes zijn als de temperatuur zo oploopt ?