Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: De invloed van (hoogte)laag Gregor vandaag met kern  boven de zuidelijke Golf van Biskaya neemt geleidelijk verder af.  Hoog – Ludwiga – verplaatst zijn zwaartepunt richting Tsjechië en gaat met zeer droge lucht en veel zon de komende dagen het weerbeeld in de Alpen bepalen.

Geheel volgens verwachting hebben vooral de westelijke Alpen van de Südstau neerslag geprofiteerd welke door (hoogte)laag Gregor werd veroorzaakt. Lokaal viel er in het hooggebergte van de Franse , de westelijke Italiaanse als ook de zuidelijke Zwitserse Alpen tussen de 30 en 90 cm aan verse sneeuw bij. De meest sneeuw viel in de Savoi en Piemont met als topper o.a. Bonneval sur Arc 90cm en San Domenico di Varzo in Piemont eveneens met 90cm Neuschnee. Ook in Tignes (Espace Killy) kon men 70cm bijschrijven. Minder sneeuw viel er naar het noorden toe. Cervinia – Breuil, Aostatal kwam tot 30cm, Zermatt en Saas- Fee 10 tot 20cm en zelf kon ik hier op Rosswald vanaf 2000 meter 5 tot 10cm meten. In deze gebieden varieert de sneeuwhoogte in het hooggebergte tussen de 210 tot 310 cm.

De sneeuw en opklaringen met name de Franse Alpen leverden gisteren weer heel mooie winterse plaatjes op en de wintersporters konden er genieten van perfecte condities. Onderstaand een impressie van de sneeuw van gisteren. Kijk en geniet!

Via Val d’Isère‏@valdisere

Via Orcières Merlette‏ @orcieres
Via Orcières Merlette‏ @orcieres

Via Iglu Ski‏@Igluski -Meribel 3Vallees
Val Thorens (via FB Val Thorens)

Val Thorens (via FB Val Thorens)

Val Thorens (via FB Val Thorens)
De neerslag en sneeuw betrof dus vooral de westelijke zuidelijke Alpen(boog) en aangrenzende regionen. Ten noorden van de Alpenhoofdkam viel geen tot nauwelijks neerslag. Hier stond het weerbeeld vooral in het teken van Hochnebel die werd veroorzaakt doordat van het noordwesten in de onderste lagen van de atmosfeer vochtigere lucht binnenstroomde.

Een herfstachtig plaatje onder de Hochnebel. Foto omgeving Ahoren in het Alptal. Foto Daniel Gerstgrasser via Meteo Schweiz Wetterblog
Boven de Hochnebelgrens, deels tot boven de 2000 meter, scheen de zon en was het ook hier een vriendelijke “lentedag”. De oostelijke delen van Oostenrijk, pak hem beet ten oosten van de lijn Salzburg- Graz profiteerden van veel drogere lucht en daar kon de zon overuren gaan maken.

Mooie opklaringen gistermiddag boven de Tauplitz (Salzkammergut)
Veel zon en zeer zacht
De komende dagen staan in het teken van hogedruk en omdat er vanuit het zuiden zachte en ook toenemende zeer droge lucht wordt aangevoerd wordt het volop lenteweer met een vleugje “Frühsommer”.

De maandag start met zon en lokale Hochnebel en of rest bewolking zal spoedig verdwijnen. Met een zwakke oostelijke wind, in de dalen thermische winden,  stijgt het kwik naar 10 tot 18 graden en op 2000 meter wordt het 0 tot 6 graden. De laagste waardes gelden voor de oostelijke Alpen alwaar nog koudere lucht aanwezig is. Het nulgradenniveau varieert van 2700 tot 1700 meter (west / oost)

Radarbeeld vanmorgen 08h30. Bron WetterOnline.de

Voor de rest van de week verandert er grosso modo weinig aan het rustige en zeer zachte lenteweer. De zon is prominent aanwezig en enkele wolken of wolkenvelden mogen zullen weinig te betekenen hebben. Uitzondering daarop het noordoosten van Oostenrijk waar donderdag wat dichtere wolken overtrekken en ook een buitje of spat regen niet is uitgesloten. De temperaturen gaan overal nog wat verder omhoog en op wat grotere schaal zullen de 20 graden worden overschreden waarbij het kwik lokaal tot “zomerse” 22 a 24 graden kan gaan stijgen.

GFS voor donderdag met de hogedruk van af de westelijke Middellandse Zee tot over de Oostzee en ZO Scandinavie.

Met temperaturen op 1500 meter hoogte algemeen tussen de 7 en 11 graden
 Ook in de bergen is of wordt het zeer zacht met een vorstgrens die overal tot 2800 a 3100 meter gaat stijgen. Meevaller is dat de lucht (zeer) droog is met negatieve dauwpunten wat de sneeuw vooral in de ochtend ten goede komt. Vroeg op luidt het devies voor de beste condities in de ochtend. In de middag dan lekker genieten van de al warme voorjaarszon en natuurlijk goed insmeren want met een UV index van 7 tot 9 in het hooggebergte (2000/3000m) verdient onze nog bleke winterhuid de nodige bescherming!


Weekend afkoeling en wat neerslag

Het mooi-weer-hoog dat gaandeweg de week naar het oosten trekt verliest in het weekend zijn invloed op het weer in de Alpen en wordt opgevolgd door een inkomende hoogtetrog. Daarmee wordt vanuit het noordwesten weer koelere lucht aangevoerd en wordt het wat onbestendiger. Op een koufront gaat er wat neerslag vallen maar grotere hoeveelheden worden er niet berekend. Zwaartepunt van de neerslag zal opnieuw in de Stau van de westelijke Alpen komen te liggen (Aosta, Ticino en Graubünden) waarbij de sneeuwvalgrens daalt naar 1400 tot 1200 meter en deels ook nog wat lager. De neerslaghoeveelheden variëren daarbij van 10 tot 30mm.

In de loop van de zondag dan wel maandag kan met een naar noordoost draaiende stroming ook in de noordelijke Oostenrijkse Alpen neerslag gaan vallen. Tot dinsdag wordt er 10 tot 25mm berekend. Dinsdag stroomt er er tevens nog koudere lucht vanuit het noordoosten binnen waardoor hier de sneeuwvalgrens tijdelijk tot 800 a 600 gaat dalen.

Vanaf dinsdag neemt de invloed van hogedruk weer toe waarbij de hoogte-as ten noorden van de Alpen komt te liggen en er met een overwegend continentale stroming drogere lucht wordt aangevoerd. De wat onderkoelde temperaturen gaan dan geleidelijke weer in de lift en ook de zon zal weer gaan schijnen.

ECMWF woensdag 5 april met de as van de hogedruk ten noorden van de Alpen

Natuurlijk is dit nog lange termijn werk met de nodige onzekerheid! Morgen dus maar eens verder kijken. Zeker is echter wel dat we een heel mooie lente week tegemoet gaan. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een onbewolkt maar nog fris Termen in Oberwallis

In het dal grüsst der Frühling (Brig)

In de bergen boven de 1800 meter nog “winters”
Lawinegevaar 
Algemeen geldt een code geel (2) in de westelijke Alpen deels ook nog code oranje (3)

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden of lawine risico blijf dan op de gemarkeerde pistes. 

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 328 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier