Alpen: We blijven op zomerkoers met zon en onweersbuien
Algemeen: Vandaag liggen de Alpen in een instabiele luchtmassa. ’s Ochtends nog veelal droog, maar al snel komen stapelwolken tot ontwikkeling. Deze stapelwolken kunnen vervolgens uit groeien tot plaatselijk stevige onweersbuien. Op maandag trekt een koufront over die zorgt voor een tijdelijke temperatuurdaling. Daarna nog een aantal warme zomerse dagen.
Vandaag zomers met later vanmiddag onweersbuien
Spätsommer
Het is opnieuw weer zomers warm. De temperaturen liepen gisteren al aardig op en ook vandaag kunnen temperaturen soms tropische waarden bereiken van ruim 30 graden in de dalen. Als we kijken naar de statistieken zien we dat het een zomer is met veel records in de Alpen. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld in Oostenrijk al meer dan 30 hittedagen gemeld met temperaturen waarbij waardes boven 30 graden zijn bereikt. Dat is twee keer zoveel dan normaal. Ook de maand juni was 3,4 graden warmer dan normaal. Ook volgende maand, de maand september, zijn er vaak nog altijd een aantal warme dagen hoewel die van boven de 30 graden zeldzaam zijn. Door de hitte deze zomer hebben ook een aantal zomer skigebieden moeten sluiten. Deze week was dat het geval voor de Molltal gletsjer in Oostenrijk.
Hoge temperaturen van bijna 15 graden gisteren aan de voet bij de Grossglockner
Het beeld gisterenmiddag van de Molltal Gletsjer. normaal is deze 10 maanden per jaar geopend voor skien, maar op dit moment ligt er niet genoeg sneeuw meer om te skien.
Ook op de Hintertux gletsjer ligt schrikbarend weinig sneeuw op dit moment. Een paar jaar geleden deed ik zelf hier mij opleiding als skileraar in augustus 2015. Toen lag er wel wat meer sneeuw en kon er nog geskied worden deze tijd van het jaar.
Hintertux gletjer gisterenmiddag
Vandaag hebben we te maken met een iets instabieler weertype dan gisteren met een vlakke druk verdeling. Er is meer bevolking en iets minder zonnig, hoewel het verder toch weer een aardige zomerse dag lijkt te worden. De temperaturen liggen rond de 15 graden op 2000m en de vorstgrens ligt boven de 4000m. In de dalen zijn de temperaturen tropisch. De wind is zwak tot matig en waait van uit het zuidwesten. Wel is de kans op onweer aanzienlijk hoger vandaag. Met name eind van middag is een groot risico op de meeste plaatsen in de Alpen en wordt er al gewaarschuwd voor intensieve regenval met ook hagel.
Vers laagje sneeuw bij Hörnlihütte op 3260m in Zwitserland gisterenochtend 7:00 (foto: Tamara Casile)
Termen – Zwitserland prachtig weer gisteren
Verkoeling op de gletsjer Glacier de Moiry (foto: Lander van Trigt)
De Aletsch gletsjer gisterenmiddag 17.00 (foto: Pim Siebenlist)
Paar minuten later vlakbij bij de Aletsch gletsjer. Ook vandaag in de middag kans op veel regen- en onweersbuien (foto: Pim Siebenlist)
Maandag tijdelijke dip
Morgen in het begin is het nog warm, maar als snel trekt een koufront over in de loop van de middag. Vergeleken het weekend is het duidelijk onbestendiger en een paar graden koeler. Vooral in de middag kunnen er op veel plaatsen in de Alpen stevige regen- en onweerbuien plaatsvinden. Op dinsdag en woensdag gaan de temperaturen weer omhoog. Een hogedruk situatie lijkt zich te ontwikkelen met stabiele weerscondities. Daarbij kunnen met een zuidwestelijke luchtaanvoer de temperaturen opnieuw sterk oplopen tot boven de 30 graden later in de week.
Hoge temperaturen in de verwachting voor donderdag. Met een zuidwestelijke aanvoer opnieuw tropische temperaturen. Het lagedrukgebied ten noorden van de Alpen lijkt zich later af te gaan snoeren en zal wellicht volgend weekend voor meer wisselvalligheid zorgen.
De komende dagen blijven het Alpenweer de zomerskoers aanhouden. Pas volgende maand neemt de onzekerheid toe en is het mogelijk gedaan met het zomerse weer. (ECWMF ensemble, prikpunt Innsbruck)
Weersverandering na de maandwisseling
Rond de maandwisseling blijft het spannend wat het weer precies gaat doen. Een hoogtelaag met koude bovenlucht komt dichterbij. De daadwerkelijk positie is nog niet bekend, maar kan wellicht voor meer afkoeling en wisselvalligheid zorgen in de Alpen. Tot die tijd blijven de temperaturen tussen 25 en 30 graden liggen in de dalen en is het veelal zomers. Geniet er van deze mooie Spätsommer zou ik zeggen!
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.