Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: tussen hoog – Johanna – met centrum boven Spanje en depressie – Adriano – met kern net ten noorden van Schotland liggen de Alpen in een westelijke hoogtestroming. Een daarin opgenomen warmtefront zal snel de nog aanwezige koudere polaire lucht opruimen en een wisselvallige en zachtere weer periode gaan inleiden. Zondag nadert van het noordwesten uit weer koudere maritiem polaire lucht.

In aanloop naar een volgende storing is drogere lucht over de Alpen uitgestroomd en door een meer naar west gedraaide hoogestroming is er ook een einde gekomen aan de Nordstau. Onder een deels heldere hemel kon het vooral boven sneeuw afgelopen nacht flink afkoelen en de dag start op uitgebreide schaal dan ook met lichte tot matige vorst en in de wat hoger gelegen dalen ook (zeer) strenge vorst! Zo vriest het momenteel op diverse hoger gelegen plaatsen -10 tot -15 graden en dat is net zo koud als bijvoorbeeld het koudste weerstation op hoogte “het Kleine Matterhorn” (3870m) of de “Brunnenkogel” (3440m )met een temperatuur van -15 respectievelijk -16 graden.

Wat zou het toch mooi zijn wanneer we dit prachtige weer en sneeuw zouden kunnen vasthouden. Foto Haus Walser Berge
Kleinwalsertal via @hauswalserberge
Tignes via FB Tignes
Kitzsteinhorn via FB Kitzsteinhorn
Webcam Gargellen Österreich‏ @Gargellen
Ook hier in de tuin nog diep winters en zo’n 20cm sneeuw. Weerstation AWM Termen / MeteoCentrale / Meteo-Oberwallis
Tuin Termen (1020m)

Alpenweerman Vlog vanuit de sneeuw in Oberwallis gemist gistermiddag – hier is de herkansing

Warmtefront nadert 
Inmiddels is een warmtefront met rasse schreden onderweg naar de Alpen en van het westen uit gaat de bewolking vandaag weer toenemen gevolgd door neerslag in de middag en avond. De oostelijke delen kunnen voordat het ook hier “zu macht” nog even genieten van een aantal uren zon.


Radarbeeld Alpen 09h30, eerste neerslag van warmtefront verschijnt al in beeld

Door het nog aanwezige kouder reservoir ligt de sneeuwvalgrens bij aanvang van de neerslag nog zo tussen de 1000 en 1400 meter, stijgt vooral aan de noordkant van de Alpen waar de westenwind vrij spel heeft snel naar 1500 tot 1800 meter. Inner-Alpine en in grotere beschutte dalen kan het geruime tijd tot onder de 1000 meter sneeuwen.

Sneeuwvalgrens woensdagavond

Morgen donderdag is het vooral aan de centrale en oostelijke Alpennoordkant nat en de sneeuwvalgrens stijgt vooral in de westelijke Alpen verder tot een hoogte van 2000 a 2200 meter en in het zuidwesten zelfs tot 2800 meter. Hier hoeft men achter geen angst te hebben voor regen want de neerslag zal zich voornamelijk op de Alpennoordkant richten.

GFS T850 hPa voor donderdagochtend, vooral in het NO is het nog een stuk kouder met sneeuw tot 1000 meter
Zwaartepunt neerslag noordkant Alpen het westen en zuidwesten ontspringen de neerslag

Algemeen geldt dat de sneeuwvalgrens in de oostelijke Alpen een stuk lager zal liggen dan in het westen, en in noordoosten van Oostenrijk en met name inner-alpine kan het ook donderdag tot 1400 of zelfs 1000 meter sneeuwen. Veel zal afhangen in hoeverre de zachte westelijke winden dieper tot in de Alpendoor kunnen breken.

Sneeuwvalgrens vrijdagmiddag

De meeste neerslag wordt zoals gezegd aan de noordkant van de Alpen berekend, hier gaat tot het weekend tussen de 30 en 60mm vallen, GFS berekent  lokaal ook nog meer (100mm). In de hoger gelegen gebieden, pak hem beet vanaf 1800 tot 2000 meter gaat tussen de 30 en 60cm aan verse sneeuw vallen!

In de loop van de vrijdag gaat de neerslag er op nadering van een tussen hoog geleidelijk weer uit en zaterdag belooft onder invloed van het overtrekken tussenhoog een heel aardige dag te gaan worden. Even meepakken want in de loop van de middag en avond neemt de bewolking op nadering van een volgende storing (hoogtetrog) vanuit het noordwesten al weer toe en weldra volgt weer neerslag. De sneeuwvalgrens pendelt aanvankelijk tussen de 2000 en 1500 meter, zondag tussen de 1500 en 1000 meter.

Vrijdag en vooral zaterdag even genieten van de zon door overtrekkend tussenhoog GFS zaterdag 11-03

Maandag zien  we dat vanuit een hoogtetrog een apart laag afsnoert dat via de Alpen naar de Golf van Genua trekt en aldaar nog wat verder activeert. Vooral het GFS model laat deze uitdiepen mooi zien, het ECMWF minder. Volgen we het GFS model dan gaat dit begin volgende week vooral in de westelijke Alpen en de Italiaanse Alpen met een (tijdelijke) retour d’ est veel neerslag opleveren waarbij het tot in de lagere delen gaan sneeuwen. Vooral de Piemontse Alpen krijgen dan het enige aan neerslag te verwerken.

GFS met het Genualaag op maandag

Naarmate de volgende week vordert wordt de onzekerheid steeds groter en zien we enorme verschillen ontstaan tussen het Europese model ECMWF en het Amerikaanse model GFS. Beide modellen zijn het er wel over eens dat na een fase van hogedruk de stroming tegen het einde van de week weer naar het noordwesten gaat draaien. Het ECMWF gaat met een noordelijk verlopende  straalstroom (tijdelijk) dan weer zacht Westwindwetter opleveren.

ECMWF voor donderdag met de zachtere westelijke stroming

Het GFS met de straalstroom ten zuiden van de Alpen een veel koeler weertype. Beide modellen zijn het vervolgens wel weer eens met een koufront dat vrijdag- zaterdag van het noordwesten de Alpen gaat binnentrekken met navolgend weer een duidelijk kouder maar ook onbestendig weertype. Sneeuw valt er dan weer tot 1000 meter hoogte of zelfs ook nog lager. Maart roert zijn staart zullen we maar zeggen en vooral hoeven we ons qua afwisseling en dynamiek in de Wetterküche dan ook niet ter vervelen.

Morgen maar weer eens verder kijken, vanuit een winters en nog zonnig Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en morgen zijn we er weer. Graag dan dan en Ciao!

Lawinegevaar 

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen precair. Algemeen geldt een code oranje (3) en lokaal ophoging naar code rood (4) Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. Helaas was het ook gisteren bij diverse lawine’s weer raak, in de Franse Alpen is zijn 1 en waarschijnlijk 3 Nederlandse freeriders omgekomen toen ze zonder gids in het gebied van Seuil (Valfréjus), circa 60 kilometer ten oosten van Grenoble door een lawine werden gegrepen.

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 887 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Warmtefront(neerslag) op ramkoers noordelijke Alpen”

 • EBBE
  8 maart 2017 at 10:52

  Thanks johann voor uitgebreide weerbericht ..zit zelf vanaf as zondag , maandag , dinsdag in gerlos , konigsleiten wat zal de sneeuwvalgrens zijn voor deze dagen rond 1200 m ? Daarna wo en do naar Ischgl dat is nog te ver weg .. zal het sneeuwdek aangroeien boven de 1500 m in zillertalarena ?
  Tot zo ver mijn vragen 🙂 nogmaals dank voor de goede weerberichten ik moet zeggen dat jij er heel vaak helemaal goed bij zit en de voorspellingen heel vaak kloppen 🙂

 • Johann
  8 maart 2017 at 11:04

  @Ebbe Thx voor feedback. Zondag geleidelijk weer kouder, de sneeuwvalgrens zal tussen de 1400 en 1200 meter gaan uitkomen, begin volgende week verder dalend tot onder de 1000 meter (700m). Boven de 1500 meter gaat er vanaf zondag weer het nodige aan sneeuw bijvallen, nog een beetje afwachten hoeveel maar 10 tot 20cm moet haalbaar zijn, inclusief de sneeuwval van warmtefront de komende 3 dagen hogerop tussen de 40 en 80cm! Sneeuw zal dan ook niet het probleem worden, dat kunnen we echter niet zeggen van de zon! Hoe dan ook fijne tijd daar! Gr J

 • EBBE
  8 maart 2017 at 12:00

  Ha johann Thanks .. Aan sneeuw geen gebrek dat was met de kerst anders 😉 Maar toen hadden we weer veel zon … misschien met beetje mazzel en als de weergoden meewerken tussen de sneeuwmomenten of front passages wat zonnige periodes met wat opklaringen …
  succes verder met je mooie site en weerberichten en analyses . Ik blijf het volgen ook als we in de bergen zijn vanaf as zondag
  Fijne dag
  Gr EBBE

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier