Alpen – Warmtefrontje, tijdelijke vorst afzwakking

Algemeen;  maandag zorgt een zwak tussenhoog – Anke – voor wat rustigere en drogere condities. Dinsdag schampt een warmte front behorende bij laag – Torsten – met kern boven de Noordzee de Alpen en zorgt voor een tijdelijke vorst afzwakking en stijgende sneeuwvalgrens. Na passage van het koufront gaat het vanaf woensdag onder invloed van de koude vortex weer volop winters verder met periodiek sneeuwval of sneeuwbuien.

Ook op langere termijn aanhoudend winters

Afgelopen nacht trok de as van een hoogte trog over de Alpen en daarachter steeg zoals dat kenmerkend is de luchtdruk en nam de buien activiteit in de tweede helft van de nacht weer af en begon het op te klaren. Met de achter de hoogtetrog ingestroomde Höhenkaltluft daalde de sneeuwvalgrens tot in de lagere delen en dalen.

Overdag vielen er in de onstabiele en vochtige polaire lichtmassa`s vooral aan de Alpennoordkant nog lokale sneeuwbuien. Van Nordstau was echter geen tot nauwelijks sprake en daarmee pakten de neerslaghoeveelheden  bescheiden uit.

Zonnige Franse Alpen – Espacekilly via J’adore la Montagne @MontagneJadore
Moraine in @Val_Tho, via Snow Retreat‏ @Snow_Retreat

Voor wat betreft de temperaturen deed de zondag niet onder voor een winterse dag in de Hochwinter en vooral in de bergen was het bitterkoud. Zo meldden de hoogste weerstations temperaturen van -23 tot 25 graden. Het warmst was het met een krachtige Nordföhn (12 hPa drukoverschot) rond langs de Tessiner “Riviera” met temperaturen die tot 14 graden stegen. Onaangenaam was echter hier de harde föhn wind die lokaal met 70 tot 90 km/h blies.

Nordföhn. blauwe lucht en schuimkoppen gisteren op het Lago di Como

Waar gaat het heen met de wintersport?! 

Tussenhoog
Vandaag gaat tussenhoog Anke na een koude start,  op uitgebreide schaal vriest het nu 10 tot 20 graden, voor wat betere en vooral wat drogere condities zorgen en ook de zon zal tussen de overtrekkende wolken(velden) wat meer ruimte krijgen. Lokaal kan er in de noordelijk Alpen en Jura nog een sneeuwbuitje vallen.

Sneeuwvalgrens voor zover van toepassing in de lagere delen en dalen. Op 2000 vriest het -8 tot -10 graden en op 3000 meter een graad of 15 a 16, in de loop van de dag lichte vorst afzwakking. In het hooggebergte wordt het al wat minder koud, op dit moment op de hoogste toppen nog “slechts” 21 graden.

Radar 09h15 met opkomende bewolking en neerslag
Heerlijk wakker worden zo in het besneeuwde Karinthie. Foto via Bart Tiemens @barttiemens63 vanuit Saurachberg,

Warmtefrontje
Dinsdag gaat een weinig actief warmte front voor meer bewolking zorgen waaruit ook weer wat sneeuw kan vallen.

Aanvankelijk sneeuwt het tot in de lagere delen maar met de  naar zuidoost tot zuidwest draaiende wind en het instromen van ietwat minder koude lucht op hoogte zal de sneeuwvalgrens aan de noordkant stijgen naar circa 1000 meter.

T850 hPa dinsdag ochten 09h00 met de wat minder koude lucht (geel) voor het koufront uit

Tevens wordt het aan de noordkant tijdelijk föhnig . Inner-alpine zal de sneeuwvalgrens zich meest tot in de dalen ophouden. Omdat het front op en tijdens passage steeds verder verpieterd worden er geen grotere neerslag (sneeuw) hoeveelheden niet verwacht. Meest zal het met enkele tot maximaal 5 a 10 cm wel gedaan zijn.

Arpege sneeuw cumulatief tot woensdag 12h00

Winterweer, nog wat kouder
Na passage van het koufront in de loop van de avond en nacht evolueren we in de tweede helft van de week en het weekend naar een nog koudere winterse weerfase en kan zich ook in de lagere delen (Alpenlaagland) op uitgebreidere schaal een sneeuwdekje gaan vormen. In de bergen wordt het voor de tijd van het jaar erg koud en sneeuw of sneeuwbuien zullen in het gehele Alpengebied de sneeuw condities doen verbeteren. Verdeling en neerslaghoeveelheden zullen vooral door de orografie als ook door kleiner verstoring worden bepaald.

De kou is gearriveerd, de “grote sneeuw” moet in Wallis nog komen, wellicht dat dat begin december gaat gebeuren. Hoe dan ook het blijft winters. Foto begin december 2012 balkon chalet Rosswald (1800m)

Vooruitzichten
Natuurlijk ook vandaag dan weer de vraag of het vroege en voor de tijden van het jaar zeer koude winter ook op de langere termijn zal aanhouden.  Zoals gezegd is er tot en met het weekend nog niets aan de hand en vertoeven we midden in de winterse koude bel van koude polaire lucht die boven grote delen van Europa ligt.

Ook het weekend vertoeven we nog in de koude bel (anomalie), maar liefst 6 tot 10 graden te koud voor de tijd van het jaar!

Wel lijkt het er op dat de Atlantische hogedruk blokkade na het weekend wordt “afgevlakt” door een volgende koude vortex die vanaf de noordelijk Atlantische Oceaan naar Scandinavie koerst alwaar hij tegen het midden van de week wordt verwacht. Daarna lijkt de hogedruk blokkade op de Atlantische Oceaan weer  te gaan opbouwen.

Dit betekent dat vanaf maandag de koude noordelijke stroming afzwakt en daarmee ook de scherpe kou. Een einde van het winter weer in de Alpen betekent dit geenszins, integendeel.

In de tweede helft van de week nieuwe blokkade en van het noorden uit weer afzakkende polaire luchtmassa’s en sneeuw. (koufront)

Hieronder nog even de GFS ensembles prikpunt centrale noordkant met een soortgelijke trend als ook het ECMWF, altijd ook op de langere termijn “winters” en onder het langjarige klimatologisch gemiddelde!

Of dit allemaal zo zal gaan verlopen en meer details gaan we de komende dagen verder vervolgen. Voor nu een fijne dag gewenst vanuit een vrijwel onbewolkt maar koud Termen in Oberwallis. Ciao

Kijk ook eens op Facebook en ding mee naar een heel fraaie kaart/poster van de Alpen! Met 633 gebieden is dit de meest uitgebreide kaart ooit van de skigebieden in de Alpen. Alle gebieden met meer dan 5km pistes staan hierop. een echte eye-catcher in jouw huis of op kantoor. Nog meedingen, snel zijn want vanmiddag zal de prijswinnaar worden bekend gemaakt!

 

Zie link  –Alpenweerkaart 

Webcams- meer beelden uit

 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties