Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; met een zeer krachtige westelijke hoogtestroming worden vochtige en zachte luchtmassa’ aangevoerd waarbij de Atlantische storingen vooral de Alpennoordkant beïnvloeden. In de loop van de zondag en maandag trekt een volgend actief warmtefront over de Alpen en gaat er met een stormachtige wind opnieuw veel neerslag (regen) vallen. Maandag volgt weer wat koudere lucht en mogelijk wat sneeuw, dinsdag met stijgende luchtdruk inzettende weersverbetering.

Met de kerst overgang naar hogedrukweer, veel zon in de bergen

Een eerste warmte front heeft gisteren ten noorden van de Alpenhoofdkam voor zeer turbulent weer gezorgd waarbij ook nog eens veel neerslag viel. Op de hoogste toppen van de werden met de zeer krachtige hoogtestroming windpieken gehaald tot 153 m/h en ook in de lagere delen ging het met 70 tot 110 km/h lokaal heftig te keer.

Maximale windpieken gisteren in de Zwitserse Alpen. Bron SRF Meteo

Met de aanvoer van zeer zachte lucht steeg de sneeuwalgrens snel naar 1800 tot 2100 meter en de combinatie van regen, wind en hoge temperaturen heeft de sneeuw tot boven de 1000 meter in grote delen van de Alpen weer compleet doen wegspoelen!

Het sneeuwdek in de Alpen gisteren behoorlijk geleden. Alp Schwarzenberg 1480m Berner Alpen
In Mittelberg Kleinwalsertal op circa 1200 meter heeft de sneeuw op de pistes de regen nog relatief goed doorstaan. Foto via Hans ter Braak @hansterbraak

In die gebieden waar meer sneeuw ligt (lag) kreeg het sneeuwdek ook een behoorlijke klap te verwerken, algemeen ging er zo’n 30 tot 35 cm aan sneeuwdek in vloeibare vorm verloren.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Heel anders het beeld in de inner-alpine dalen en met name hier in het Oberwallis en Obergoms. Tot in de avond viel daar alle neerslag in de vorm van sneeuw en kon het sneeuwdek met 10 tot 25 cm zelfs aangroeien. (zie ook berichtgeving gisteren)

Neuschnee vanmorgen in Oberwallis / Obergoms. Elders viel er in de lagere delen enkel regen

In de nacht en avond ging de neerslag dan ook hier tot boven de 2000 meter in regen over maar met temperaturen die maar net boven het vriespunt lagen en nauwelijks wind dooide het niet noemenswaardig

Aletsch Arena gistermiddag

Tot in de avond sneeuwde het in Oberwallis 

Tijdelijk wat minder nat
Vandaag gaat het achter een zwak koufront in ietwat koelere lucht aan de noordkant onbestendig verder. Steeds weer valt er (buiige) neerslag en er staat een harde tot stormachtige westen wind. Sneeuwvalgrens vandaag meest tussen de 1400 en 1800 meter, in het oosten van de Alpen lokaal ook nog een stuk lager.

Volgend actief warmtefront
Morgen gaat de “sneeuw-spoel-machine” opnieuw op volle toeren draaien wanneer een volgend actief warmtefront met veel neerslag en storm de Alpen binnentrekt.

GFS T850 zondag 12h000, met het opkomende warmtefront
Tot middernacht zitten we we helemaal in de zeer zachte lucht en gaat er veel neerslag (regen) vallen! (50 – 100 mm of lokaal nog meer)

Met de instroom van nog warmere van origine subtropische luchtmassa’s stijgt de sneeuwvalgrens dan weer tot 2000 a 2300 meter in het westen en tot 1800 a 2000 meter in het oosten. In de beschutten inner-alpine dalen ook deels nog lager. Ook de oostelijke delen verblijven in wat koudere lucht met een duidelijk lagere sneeuwalgrens van 1500 tot 1000 meter.

SVG voor zondagmiddag -avond (GFS)

Boven de 2300 tot 2500 meter, in het oosten ook nog lager gaat in de Alpen tot maandagmiddag 50 tot 100 cm Neuschnee bijvallen, lokaal hogerop ook nog meer. Door de harde wind en sneeuw neemt hier het lawine gevaar verder toe (actueel code oranje)

In de lagere delen kan de vele neerslag (100 tot 150 mm of lokaal nog meer) en smeltende sneeuw in de bergen in combinatie met een deels nog bevroren ondergrond voor overlast gaan zorgen in de vorm van overstromingen in het afvoergebied van rivieren en beekjes.

Verwachte neerslag tot 24-12 ! Lokaal gaat er extreem veel neerslag vallen! Bron KachelmannWetter –  

Geleidelijk kouder en afnemende neerslag
Maandag gaat vanuit het noordoosten dan wat koudere lucht binnenstromen en tot de avond daalt de sneeuwvalgrens naar circa 1000 meter en tot 400 meter in de oostelijke delen.

In de loop van de maandag gaat de koudere lucht vanuiit het noordoosten weer terrein winnen en tot middernacht is de koudere lucht gevorderd tot de westelijke Alpen

Met het instromen van de koudere en vooral ook drogere lucht gaat de neerslag er dan gelijktijdig ook uit. Het is dus nog maar de vraag hoeveel sneeuw er met de koude lucht nog gaat vallen.

GFS neerslag maandag 18h00 met het koufront en neerslagband tot over de Alpen.

Beste papieren op een verse laag sneeuw op het koufront hebben sowieso de noordelijke Alpen.

Inversie hogedruk
Vanaf dinsdag keert dan eindelijke de rust de in de atmosfeer terug en tot het einde van het jaar gaat een Europees hoog voor rustig winterweer zorgen. In de bergen kunnen we genieten van Kaiserwetter met volop zon en aangename temperaturen, in de dalen en lagere delen neemt onder de inversie de kans op mist en Hochnebel sterk toe en is het grijs en kil! Daar waar het opklaart kan het licht tot matig en in de hogere dalen ook streng gaan vriezen. Neerslag (van betekenis) wordt er niet meer verwacht.

De laatste dagen van 2018 gaan rustig verlopen. Kaiserwetter in de bergen en kans op Hochnebel en mist in de lagere delen

Ook de jaarwisseling lijkt onder de vleugels van hogedruk rustig te gaan verlopen. Met de start van het nieuwe jaar probeert aan de oostflank van het Europese hoog dan koudere continentale lucht vanuit het oosten naar het westen uit te stromen. Of dat gaat lukken of dat we buiten schot blijven van deze koudere luchtmassa’s is nog onzeker en gaan we later in kaart brengen. Tot zover voor dit moment, een fijne dag nog en ciao vanuit Termen in Oberwallis.

De komende dagen de schade en Neuschnee maar eens gaan opnemen, voor nu een fijne dag en ciao vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis

Webcam Termen met blik op het Rhonedal
Snow(meet) webcam Rosswald (1800m) ( circa 40 cm)

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.449 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier