Algemeen; tussen hogedruk Anke met kern ten westen van Ierland en lagedruk boven het zuidoosten van Europa liggen de Alpen vandaag nog in een zeer koude noordoostelijke stroming (Bise). Op maandag gaat een afzwakkend warmtefront met wat sneeuw tijdelijk een einde maken aan het (zeer) koude Frühwinterwetter.

Diepvries Alpen

Tussen hogedrukboven de Atltantische Oceaan en lagedruk boven zuidoost wordt er met een straffe noordoostelijke stroming zeer koude lucht aangevoerd die in de onderste lagen aan de noordkant ook wat vochtiger is.

Met de komst van een tussenhoog konden we gisteren in het overgrote deel van de Alpen al profiteren van veel zon en met de verse sneeuw was het heerlijk vertoeven op de nog maagdelijk pistes.

Meer dan een halve meter pulver in het Fransde Avoriaz 1800
Les Gets Haute-Savoie
Mürren Berner Alpen- Schilthorn‏ @murren007

XXX

Diepvries temperaturen

Afgelopen nacht kon het opgebouwde koude reservoir zich onder een heldere hemelen met weinig stroming in de onderste lagen sterk afkoelen en op uitgebreide schaal vries het strend tot zeer streng met temperaturen van -15 tot – 25 graden. De Glattalp in het Zwitsers Kanton Schwyz registreerde zelfs 30 graden in de min!

De noordoostelijke stroming staat aan de noordkant in de winter garant voor Hochnebel en mist  ook vanmorgen start de dag dus op uitgebreide schaal grauw en grijs. Met een bovengrens tot 1500 a 2000 meter is het dan ook altijd maar weer de vraag of en wanneer deze zal oplossen!

Door de krachtige “Bise” is de Hochnebel tot ver in het Walliser Rhonedal gepompt en op moment van schrijven zit ik ook hier in Rosswald op 1800 meter in de “mist”.

Hohnebeltot in het Rhonedal, boven de 1900 schijnt de zon volop
De hogere pistes van Rosswald komt nog net boven de Hochnebel uit
Zicht vanaf de Bettmeralp

Geleidelijkee verzachting op inschuiven hoog
Dinsdag schuift het Atlantische hoog west Europa binnen en zal tot donderdag -vrijdag met zijn zwaartepunt naar het zuidoosten van Europa verplaatsen. Er volgt daarmee een overgang naar rustig en vooral in de bergen ook zonnig hogedrukweer. In de dalen en lagere delen van de Alpen(noordkant) neemt de kans op mist en Hochnebel dan weer toe. Tevens gaan de temperaturen wat omhoog en vooral in de bergen zal de verzachting goed te merken zijn na al die kou van de laatste dagen.

GFS voor woensdag 12h00 met het hoog op weg naar ZO Europa en een laagje boen de Britse Eilanden op weg naar de Noordzee

De lucht is echter ook vrij droog en met de lage dauwpunten (op 2000 meter-10 tot -20 graden) zal de sneeuw weinig tot niets te lijden hebben van de verzachting. Enkel daar waar de zon langere tijd vrij spel heeft en in de lagere delen zal het sneeuwdek wat meer “lijden” en dat geldt speciaal voor de donderdag aan de noordkant wanneer het met een in kracht toenemende zuidwestelijke stroming ook wat föhnig gaat worden! Tegelijkertijd beging zich aan de Alpenzuidkant vochtigere en weer koudere lucht te stuwen

GFS voor donderdag,föhnig noordkant, beginnende Stau in het zuiden

Winter comeback
Föhn is een voorbode van een weersverslechtering en deze zal in de loop van de donderdag vanuit het westen zijn intrede gaan doen.. Een koufront met bewolking en neerslag trekt van west naar oost over de Alpen en daarachter kan opnieuw weer koudere polaire lucht vanuit het noordwesten de Alpen gaan binnenstromen.

Daarmee wordt er een volgende winterse periode ingeluid waarbij er in de Alpen en middelgebergtes maar ook tot in de dalen en lagere delen weer sneeuw van betekenis zal gaan vallen!

ECMWF dindag 12-12met de NW Rutsche!!

Vooral de oplossing van het ECMWF met e polaire jet helemaal tot N-Afrika en een prachtige zogenaamde Nordwestrutsche (glijbaan) met lage druk gebiedjes is zeer interessant voor wat betreft de sneeuwval. Echter ook het GFS mag er zijn met net als de andere modellen een prachtige winterse setting!

Ensembles ECMWF / Via Meteo Guru

18h00 Vlog Johann toegevoegd

Voor details is het nu natuurlijk nog veel te vroeg, daarover dan de komende dagen (steeds) meer. Fijne zondag vanuit Rosswald in Oberwallis, -8 graden en lichte sneeuwval

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.104 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer