Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; opgenomen in een westelijke hoogtestroming en gestuurd door een depressie – Renate – bij IJsland trekt vandaag donderdag een warmte front met regen en sneeuw over de Alpen. Vrijdag beïnvloedt een koufront de noordelijke Alpen. Volgende week onzekere ontwikkelingen waarbij de kansen op kouder winterweer weer toenemen.

Vanaf zondag winterse schermutselingen

Onderstaande foto kreeg ik gisteren toegezonden door Hans en Odette ter Braak ( Haus Walser Berge) vanuit het Kleinwalsertal / Mittelberg. Via deze weg wil ik hen bedanken als ook alle andere bedanken voor de felicitaties! Tja geboren op Valentijnsdag, mooi weer, zonnetje en veel sneeuw in de bergen, wat wil je nog meer!

Termen / Rosswald Kaisserwetter de 14e febvruari

Gisteren konden we dus in grote delen van de Alpen nogmaals genieten van een mooi winterdag met veel zon. In de centrale en oostelijke Alpen frustreerden vooral de eerste helft van de dag wolken(velden) de zon. In de middag stroomde van het westen uit weer drogere lucht binnen en werd het weer zonnig.

Kleinwalsertal Mittelberg. Foto via Twitter Odetter ter Braak @odetteterbraak

Zonnig en winters Karinthie. Blik richting Dobratsch. Foto via Twitter Mike de Bergbutler Mike de Bergbutler @MikeJanssen2

Obergurgl met blik richting Dolomieten. Foto via Marc ‘Makke’ Leemans

Het uiterste oosten had tot in de avond nog te maken met vochtigere lucht en bewolking welke met een oostelijke stroming aan de noordkant van een Balkan laag werd aangevoerd.

In de avond begon het in de centrale Alpen alweer snel af te koelen en rond middernacht vroor het hier op uitgebreide schaal al weer streng tot zeer streng. Rond middernacht was het kwik in de Funtensee in het zuid Duitse Beieren zelfs gedaald tot maar liefst -37 graden met een dauwpunt van -40 graden!

Kärlingerhaus / Funtensee -rond middernacht -37 graden / dauwpunt -40 graden

De frontale neerslag zal tot in de middag de westelijke delen van de oostelijk Alpen bereiken. In )oosten blijft het droog droog en overwegend zonnig. Met de warmtefront neerslag gaat ook zachtere lucht binnenstromen en dat heeft gevolgen voor de sneeuwvalgrens.

Aanvankelijk sneeuwt het nog tot in de lagere delen en dalen maar al gauw daalt aan de noordkant van de westelijke en centrale Alpenhoofdkam de sneeuwvalgrens tot 1600 a 1800 meter en deels zelfs tot 2000 meter. In het zuidwesten van de Alpen ligt de sneeuwval grens nog hoger maar hier zal geen neerslag vallen.

Inner alpin (Wallis) kan het door het aanwezige koude reservoir en door zwakke invloed van de (zuid)westelijk wind nog langer tot in het dal sneeuwen.


Het sneeuwt momenteel stevig in Termen

Alpen strijdtoneel koude / zachtere lucht
Vrijdag en ook het weekend krijgen we te maken met een inschuivend tussenhoog en een depressie en bevinden de Alpen zich in het overgangs gebied tussen koudere lucht in het noorden en zachtere lucht in het zuiden.

GFS T850 zaterdag 12h00

De noordoostelijke Alpen verblijven daarbij in de wat koudere lucht, de westelijke en zuidelijk Alpen in de zachtere lucht. In het overgangsgebied van deze twee luchtsoorten gaat neerslag vallen met als zwaartepunt waarschijnlijk langs de noordelijke Alpen.

GFS T580 hPa zaterag 12h00

Geheel afhankelijk van de precieze positie van de hoogteas (ten noorden daarvan de koudere lucht, ten zuiden de zachtere) krijgen we te maken met een sterke variatie van de sneeuwvalgrens. In het noorden kan het tussen de 700 en 1000 meter sneeuwen, elders zatedag nog meest sneeuw tussen 1000 en 1600 meter.

In de loop van de zondag wordt het naar oost Europa wegtrekkende tussenhoog opgevolgd door een volgende uitloper van het Atlantische (Azoren)hoog. Omdat de hoogte-as nu ten noorden van de Alpen zal komen te liggen draait de stroming naar noordoostelijke richtingen en kan de koudere lucht die net ten noorden van de Alpen ligt weer naar het zuiden en zuidwesten terrein gaan winnen.

GFS maandag 00h00 met de koudere lucht weer tot over de Alpen en mn de oostelijke Alpen

Deze lucht is niet alleen toenemend kouder (polair) maar ook minder vochtig en daarmee gaat de neerslag er geleidelijk respectievelijk verplaatst zich ook naar het zuiden. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de zondag weer tot onder de 1000 meter en in het noorden tot in de lagere delen en dalen.

Winterse schermutselingen
Maandag en dinsdag bevinden de oostelijke Alpen zich toenemend in koudere polaire lucht welke vanuit het noordoosten binnen sijpelt, het westen heeft dan nog te maken met wat minder koude condities. Het is overwegend droog met ook grotere zonnen-vensters afgewisseld met overtrekkende wolken(velden). Vanaf dinsdag zouden (zwakke) storings invloeden vanuit het zuiden (laag Middellandse Zee) voor wat verse sneeuw kunnen gaan zorgen, de details daaromtrent zijn echter nog onzeker.

GFS T850 hPa voor dinsdag

Onzeker wordt het helemaal vanaf het midden van de week wanneer de modellen enorm zitten te worstelen met de posities van de sturende drukgebieden en met name de hogedruk ten noorden van de Alpen. Daarbij zien we vanmorgen diverse oplossingen de revue passeren met zowel koude als ook (zeer) zachte.

Zachte trog voorzijde
Het meest waarschijnlijke lijkt toch een zachtere oplossing te gaan worden waarbij we geleidelijk aan de warme voorzijde van een markante Atlantische hoogtetrog terecht gaan komen.

Het hoog boven noord Europa komt met dit scenario met zijn hoogte-as voor onze contreien ongunstig te liggen waardoor de transport kou niet richting west Europa gaat uitstromen maar richting de Balkan!

Gezien de grote bandbreedte van de diverse ensembles oplossingen met de vrij zachte operationele oplossingen moeten we stellen dat het vanaf medio volgende week allemaal erg onzeker gaat worden.

Wel moeten we ook constateren, mede door de zachtere operationele oplossingen van het ECMWF, dat de kansen op een koude winters vervolg vandaag behoorlijk zijn geslonken.

Morgen maar weer eens verder kijken. Tot zover vor nu vanuit een winters Termen, sterke sneeuwval (inmiddels alweer zon 12 cm gevallen) en -3 graden. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook  – Wereldwijde Weathercard Service

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.167 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Warmtefront, verzachting met sneeuw / regen”

 • Wim Danhof
  15 februari 2018 at 11:26

  Hi Johann,

  Wat betekent de laatste EMWCF uitdraai voor de vraag of het zonnig of juist neerslagrijk weer wordt richting het weekend van 24 februari en daarna, mocht dit scenario uitkomen?

  • Johann
   15 februari 2018 at 12:41

   Ik zou me er maar even niet op vastpinnen. Vanaf medio vlg week allemaal uiterst onzeker en dat geldt mn voor de EC (oper) uitdraai! Ik doe daar dan ook geen uitspraak over! 😉

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer