Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: via de achterdeur van  laag – Zeus – vandaag met kern boven de zuidelijke Oostzee is de stroming naar noordelijke richtingen gedraaid. Deze lucht stuwt aan de Alpennoordkant en aan de zuidkant veroorzaakt het föhnige condities. Achter een warmtefront draait de stroming vanaf morgen naar de westhoek en wordt het zachter. In het weekend gaat een koufront weer maritiem polaire lucht tot over de  Alpen aanvoeren.

Eerst nog Nordstau en Nordföhn / zachter

Laag Zeus en de bijbehorende storing die gisteren vooral in de westelijke Staugebieden een vers pak sneeuw heeft bezorg (30-50 cm) ligt inmiddels alweer boven de Oostzee en zal vandaag verder zijn invloed op het weer in de Alpen verliezen.

Tuin, 22cm ligt er momenteel
Tuin
En ook in het Kleinwalsertal was het natuurlijk weer raak. Lekker sneeuwscheppen en ruimen bij Hans en Odette ter Braak Mittelberg – Haus Walser Berge‏ @HausWalserBerge
Sneeuw ook in de Franse Alpen StFrancoisLonchamp – Fotot via Ronaldo Wilbrink‏ @WXRonaldo
Alpe d’Huez ☀️ 🎿 ❄️ @alpedhuez

Met een naar noordelijke richtingen gedraaide stroming hebben de gebieden aan de Alpennoordkant echter nog te maken met Nordstau bewolking en neerslag. Hier overheerst de bewolking en er valt boven de 500 a 700 meter aanhoudend sneeuw of sneeuwbuien en ook hagel is mogelijk. Het is een stuk kouder dan de voorgaande dagen met op 2000 meter temperturen van – 4 tot -8 graden .

Frontenkaart DWD voor vanmiddag 12h00, het warmterfront loopt vanmiddag Frankrijk binnen

De zuidkant en deels ook de inner-alpine gebieden profiteren van de “afdrogende” noordelijke stroming en aan de zuidkant is of wordt het met Nordföhn zonnig. Hier kan het kwik met föhn oplopen tot 15 a 17 graden. Inner-alpine en aan de noordkant is het met 2 tot 9 graden een stuk kouder. De vorstgrens varieert van 800 tot 1700 meter (noord/zuid).

Actuele radarbeeld 09h15 . Via WetterOnline.de
Vooral vandaag nog sneeuw in de Nordstau- Foto via FB Zillertal Arena

Verbier (Wallis)

Geleidelijk neemt in de middag en avond en in de nacht op woensdag de hogedruk invloed toe en gaat ook de neerslag aan de noordkant er steeds verder uit. Morgen aan de noordkant dan laatste neerslag en het is het tijdelijk zonnig of opgeklaard. In de middag en avond nadert echter alweer nieuwe bewolking en neerslag behorende bij een warmtefront.

Warmtefront neerslag donderdag9 maart. Helaas gaat de sneeuwvalgrens stijgen naar 1500 tot 2000 meter en staat er veel wind. Voor de sneeuw in de lagere delen niet echt bevorderlijk!

Dit is een vervelend frontje wat met een noordelijke stroming vooral aan de Alpen noordkant neerslag gaat veroorzaken. Met de ingestroomde zachtere lucht gaat de sneeuwvalgrens dan ook snel omhoog, aanvankelijk sneeuwt het vanaf 1400 tot 1600 meter maar met de instroom van de zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens naar 1500 tot 2000 op de donderdag. Ook vrijdag en het weekend gaat het met name aan de Alpennoordkant onbestendig verder en omdat de polaire jet ten  noorden van de Alpen verloopt is de aangevoerde lucht vrij zacht. Algemeen bevindt de sneeuwvalgrens zich tussen de 1200 en 1800 meter.

GFS T850hPa trend prikpunt Alpennoordkant (Oberstdorf)
en de vorstgrens Alpennoordkant

Vanaf zondag gaat de stroming aan de noordoostflank van het Azorenhoog weer de noordwesthoek opzoeken, de jetstream gaat weer ten zuiden van de Alpen verlopen en het gaat weer afkoelen. Ook dan is het echter nog onbestendig met periodiek storing die neerslag gaan geven. De sneeuwvalgrens daalt weer tot 1300 a 900 meter.

In het verdere vervolg zien we de opbouw van een steeds krachtiger wordend hoog boven Zweden. Rond het midden van de week is de kerndruk gestegen tot 1040 hPa. Dit hoog gaat in samenspel met een lagedruk boven de oostelijke Middellandse Zee een koudere continentale stroming in gang zetten.

ECMWF. Winterse setting – drukverdelling – in de loop van de volgende week

Voordeel is dat deze lucht ook een stuk droger is de wintersporters die dan in de Alpen verblijven eindelijk ook weer eens kunnen gaan profiteren van veel betere zonnige condities. In de dalen neemt de kans op Hochnebel en mist weer toe.  Verder is het zaak om warm aan te kleden want mede door toedoen van veel koudere lucht op hoogte wordt het dan ook weer winters koud.

Eind van de week steeds kouder met koudputje en continentaal oost tot noordoost

Met deze op termijn goede vooruitzichten, natuurlijk nog even een slag om de arm houden mede ook door mogelijke overtrekkende koudeputjes. sluiten we voor dit moment. Fijne dag en graag weer tot morgen! Ciao vanuit een diep winters Oberwallis, 22cm Neuschnee en lichte vorst in Termen!

Tuin Termen (1020m)

Lawinegevaar 

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen precair. Algemeen geldt een code oranje (3) en lokaal ophoging naar code rood (4) Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd.


Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 774 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier