Advertentie 

Algemeen; samenhangend met een actieve depressie – Stina – heeft een actief warmtefront de Alpen bereikt en wordt in verschillende fases zeer vochtige en zachte Atlantische lucht aangevoerd. Begin volgende week gaat een koufront voor enige afkoeling zorgen en kan er met voorkeur  voor de noordkant weer wat sneeuw tot in de lagere delen gaan vallen.

Volgende week weer kouder onder inversie hogedruk, in de bergen Kaiserwetter

Een warmtefront met neerslag en zachtere lucht heeft inmiddels de Alpen bereikt en vanaf een lijn München – Domodossola – Sestriere regent en sneeuwt het inmiddels.

Het warmtefront is in het bijzonder aan de noord en westkant van de Alpenhoofdkam actief en daar heeft de veel zachtere oceaan lucht aangedreven door een krachtige zuidwestelijke tot westelijke hoogtestroming vrij spel.

De sneeuwvalgrens gaat dan ook snel stijgen naar 1800 tot 2100 meter, inneralpin en aan de zuidkant als ook in het oosten vandaag eerst ook nog duidelijk lager (1000 tot 1400 meter)

Typisch warmtefront beeld. Bergen langzaam steeds verder in de wolken en sneeuwval. Windstil. Foto genomen vanaf balkon met blik richting westen over het Rhonedal
Inzettende sneeuwval Riederalp Aletsch (1800m)
GFS berekende sneeuwvalgrens voor vanavond 19h00

Ook in het weekend is het onbestendig met periodiek neerslag en veel wind waarbij de sneeuwvalgrens meest tussen de 1500 en 2000 meter pendelt.

GFS sneeuwvalgrens zaterdagmiddag 16h00

Begin volgende week probeert aan de oostflank van het hoog wat koudere lucht over de Alpen uit te stromen. Gaat dit lukken dan zal in de loop van de maandag de sneeuwvalgrens vanuit het noordoosten een dalende trend gaan inzetten.

ECMWF T850 hPA voor maandagavond met de koudere lucht die vanuit het NO instroomt. dit gaat vooral aan de noordkant gepaard met neerslag en dalende sneeuwvalgrens

In de ochtend sneeuwt het nog vanaf 1800 tot 1200 meter in de middag en avond vanaf 1000 tot 800 meter. Dinsdag zou het in het oosten kunnen sneeuwen tot in de lagere delen en dalen, de vraag is echter of er dan nog neerslag van betekenis zal vallen?!

In het verdere verloop komen we onder de vleugels van zuidelijke hogedruk te liggen waarbij een aparte warme kern van het Azorenhoog in de laatste dagen van het jaar wat richting west Frankrijk verplaatst.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Subsidentie inversie 
We evolueren dan naar dat typische inversie winterweer met toenemende kansen op Hochnebel en mist in de lagere delen en volop zon in de bergen. Daarbij is het in de bergen door de subsidentie (dalende luchtbewegingen) ook nog eens heel aangenaam van temperatuur.

Onder de inversie kan het door de lange nachten en negatieve stralingsbalans echter flink gaan afkoelen en hier gaat zich een koude reservoir opbouwen met ook overdag temperaturen van rond of zelfs onder het vriespunt.

Bepalend voor de temperatuur kan ook nog de positie van de hoogte-as gaan worden met al of niet een continentale stroming. Algemeen kouder is het hoe dan ook in de meer oostelijke Alpen en algemeen geldt hoe verder naar het westen hoe minder koud.
Ter vergelijking en als trend hieronder nog de GFS ensembles voor T850 en T2m voor de oostelijke versus de westelijke Alpen.

Oost
West

Nu nog hopen dat de regen en harde wind in combinatie met de hoge temperaturen de komende 3 dagen een niet al te grote aanslag op het sneeuwdek gaan plegen. Voor de lagere delen ziet het er echter niet goed uit en tot 1200 a 1600 meter gaat, afhankelijk van hoe dik het sneeuwdek is, veel  zo niet alles verdwijnen. In de hogere Alpen vanaf 1800 meter delen gaat daarentegen veel sneeuw vallen (50 tot 100cm, lokaal hogerop ook nog meer)

WRF-ARW sneeuwval cumulatief komende 5 dagen

De komende dagen de schade en Neuschnee maar eens gaan opnemen, voor nu een fijne dag en ciao vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis

Snow(meet) webcam Rosswald (1800m), zo juist is het begonnen met sneeuwen op Rosswald

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 639 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Warmtefront luidt onbestendige zachte weerfase in”

 • Ebbe
  21 december 2018 at 11:49

  Ha johann,
  WoW wat een spannende kaarten voor maandag as .. 2 verschillende scenario’s . Het EC model en GFS model … hmmmm echt duimen dat EC wint en de koele lucht komt binnenstromen gepaard met neerslag en dalende sneeuwgrens . Want regen tot 2000m voor zondag en maandag zou erg jammer zijn. Wij gaan naar zillertal arena met kerst en oud en nieuw. Skigebied is vanaf 1500 m dus hopelijk gaat daar meevallen en niet alles groen worden tot 1500 m ligt gerlos/konigsleiten nu 45 cm op 1200 m en 95 cm 2350 m . Wil je bedanken voor de gedetailleerde berichtgevingen erg leuk en interessant om te lezen. Wens je een fijne vrijdag en alvast goed weekend toe. Wel Benieuwd welk model jij denkt dat gaat winnen voor as maandag zit best wel verschil tussen qua neerslag en SVG.. groet ebbe

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier