Alpen - Warmtefront leidt zachtere weerfase in
Algemeen; een warmte front met neerslag is over de Alpen getrokken. Tot zaterdag volgen nog enkele zwakke storingen. Zondag gaat onder invloed van zuidelijke hogedruk drogere en vooral hogerop zeer zachte lucht over de Alpen uitstromen. Tweede kerstdag opkomende neerslag en weer dalen temperaturen! De rest van de week aanhoudend onbestendig met vooral in de westelijke Stau gebieden sneeuw van betekenis.
Zeer milde zondag en eerste kerstdag
Gisteren konden we vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen nog even genieten van de hogedruk en mooie sneeuw. De temperaturen konden in vergelijking met eergisteren weer een paar graden winst pakken.
Op nadering en passage van een warmte front begon het in de (na)middag en avond van het noorden uit te sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens tot 1400 (oosten) en 1800 meter (westen) opliep. Inner-alpin en in de grotere beschutte dalen naar het oosten toe sneeuwde het meest tot in het dal.
Vandaag vrijdag trekt de neerslag zich weer terug aan de noordkant van de Alpen, sneeuwvalgrens meest tussen de 800 en 1500 meter, in de westelijke Alpen lokaal tot 1700 a 1800 meter. In de namiddag en avond met de instroom van weer iets koudere lucht dalend naar 1400 tot 900 meter (west / oost).
Toenemende hogedruk, meer zon en steeds zachter
Zaterdag is het vooral in de noordelijke (oostelijke) Alpen nog onbestendig. De bewolking overheerst en er valt nog wat neerslag, sneeuwvalgrens dan meest tussen de 900 en 1500 meter. In de loop van de dag van west naar oost meer zon respectievelijk afnemen neerslag.
Zondag en maandag beloven met verder stijgende luchtdruk en een naar zuidwest draaiend hoogtestroming vooral in de bergen zeer mild te gaan verlopen. De vorstgrens stijgt dan door toedoen van een inkomende warme “hoogterug” zelfs naar 3000 meter. Op 2000 meter komt het kwik tussen de 5 en 8 graden uit.
In de bergen en op de pistes mag men zich dan gaan opmaken voor heerlijk wintersport weer en prima sneeuw – pistes condities (droge lucht).
Minder fraai zal het onder de subsidentie inversie (dalende lucht bewegingen binnen het hoog) in het Alpen laagland en de dalen worden. Hier neemt de kans op mist en Hochnebel sterk toe (weinig stroming, afkoeling onderste luchtlagen tijdens de lange nacht en boven sneeuw) en het is maar de vraag of en wanneer die gaat oplossen! Onder de grauwe grijze deken worden dan de laagste temperaturen gehaald en het is er koud / kil. Alle redenen dus om vroeg de latten of board te pakken en uit te wijken naar hogere regionen en de zon!
Föhn / koufront /onbestendig
In de loop van de dinsdag tweede kerstdag en woensdag (timing nog niet precies duidelijk) gaat een eerste koufront van west naar oost een weersverslechtering inleiden en met het instromen van weer koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens dan weer naar 1500 tot 800 meter. In het voor veld van het inkomende koufront krijgen we dan eerst nog met een Südföhn fase te maken en kan de temperatuur vooral aan de noordkant nog even flink pieken 10 tot 12 graden.
Met een zwabberende straalstroom west -oost georiënteerd (zonaal) gericht op de Alpen gaan depressies met hun storingen de dagen daarna voor uitermate onbestendig weer zorgen. Meest verblijven we in de wat koudere lucht waarbij de sneeuwvalgrens tussen de 800 en 1200 meter zal pendelen. Woensdag (laagje ten zuiden van de Alpen) en vervolgens richting de vrijdag stroomt dan op volgende koufronten weer koudere lucht binnen en kan het tot in de lagere delen en dalen sneeuw. Ook nu weer even niet vast pinnen op de precieze timing van de (kou) fronten want de dynamiek is groot!
Met de jet gericht op de Alpen en met het komen en gaan van storingen gaat er in de Alpen vanaf dinsdag tot zaterdag weer veel neerslag (sneeuw) vallen. Met name de westelijk Alpen en Stau gebieden (Franse Alpen, Vorarlberg, Tirol), west Zwitsers Alpen, Berner Alpenkrijgen de meeste sneeuw te verwerken. Zwaarte punt zoals gezegd de westelijke STAU gebieden, hier berekenen de modellen tot het einde van het jaar tussen de 100 en 200 mm aan neerslag. Omgerekend in (droge) sneeuw, vuistregel 1mm = 1 cm, gaat er daar 100 tot 200 cm aan verse sneeuw vallen!!
Echter ook elders gaat sneeuw vallen en mogelijk door aparte laagjes op een koers zuidelijke van de Alpen ook daar (zuidkant) sneeuw van betekenis (in de loop van de woensdag). Benadrukt moet weer worden dat op deze lange termijn dit als mogelijke trend moet worden gezien (uitgaande van het grootschalige stromings patroon) dus pin je er nog niet teveel op vast. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld de sneeuwvalgrens die juist sterk afhankelijk is van waar de jetstream gaat verlopen en welke koers de storingen precies gaan nemen!
In het weekend lijkt er in ieder geval tijdelijk een einde te komen aan het onbestendige west-wind-Wetter. Net als gisteren schuift er een volgend hoog in en gaat de stroming de zuidwest hoek op zoeken.
Het wordt droger, de zon komt er weer aan te pas en het wordt zondag en maandag (kart hierboven)weer een heel stuk zachter! Tevens gaat de Alpen noordkant door toenemende drukverschillen (opkomend koufront) weer te te maken krijgen met de Föhn. Zoals bijna altijd is de föhn een eerste signaal van een naderende weersverslechtering en ook ditmaal lijkt dit weer te gaan gebeuren en mogelijk gaat het ook een volgende veel koudere winterse weerfase inleiden!!
Zowel het ECMWF laten duidelijke signalen zien dat het met de start van het nieuw jaar weleens winters zou kunnen gaan worden door opnieuw een geblokkeerd stromings patroon (EC) of zelfs de opbouw van een Scandinavisch hogedruk bolwerk (GFS)!
Ook voor wat betreft deze ontwikkelingen natuurlijk nog een heel grote slag om de arm en eerst maar eens gaan afrekenen met de zeer zachte en vervolgens zeer onbestendige weerfase. Genoeg te doen lijk met op weer gebied en de komende dagen gaan we het allemaal voor jullie proberen in kaart te brengen.
Tot zover vanuit een weer opklarend Rosswald in Oberwallis. Fijne dag, goede wintersport reis en doe voorzichtig, ook OP de piste. Ciao
Mooi weer en uitnodigende verse sneeuw – precair lawine gevaar
Door de vele sneeuw en de sterk wisselende condities is het lawine gevaar precair en blijft dit ook. Ook met de huidige code oranje (gevaren niveau 3 ) is het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven! Juist tijdens code 3 gebeuren de meeste (dodelijke) ongevallen!!
Webcams- meer beelden uit
de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Lawinegevaar
Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.
Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman
8 Reactie op “Alpen – Warmtefront leidt zachtere weerfase in”
Comments are closed.
Hallo Johann,
met de hogere temperaturen op 1500 mtr, men spreekt zelfs tot 14 à 15° gedurende de namiddag voor een 3-tal dagen, denk je dat het bestaande sneeuwdek hieronder erg zal te lijden hebben? Er ligt daar (Valtournenche) nu een +/- 50cms. ‘T zou jammer zijn dat we de piste van 22kms niet zouden kunnen afskiën 🙂
In ieder geval wens ik jou en het volledige team een zalig Kerstfeest en Gelukkig Nieuwjaar.
Groetjes,
Frederic
Geen zorgen maken Frederic. Ook dit is zgn DMO (direct model output) in de praktijk doen we hier weinig mee en wordt voor die hoogte ook overdreven. Voor sneeuw en een sneeuwdek is de luchttemperatuur nauwelijks relevant in de winter en al helemaal niet met hogedruk. Veel belangrijker voor het smelten zijn de zgn dauwpunt temperaturen en juist bij hogedruk gaan die sterk negatief worden, voor die hoogte verwacht ik algemeen DPT tussen de -10 en – 5 graden. Sneeuw smelt dan niet, verdampt hoogstens en juist door het onttrekken van warmte aan het sneeuwdekje (weinig wind, verdampen kost warmte) vormt zich vlak boven het sneeuwdek een beschermende koudelaag (neg DP /T). Je zult zien dat op de pistes ondanks de hoge(re) lucht temperaturen de sneeuw gewoon droog blijft. Uitgezonderd zijn de zon geëxponeerde zuidelijke en lager gelegen hellingen en op de bomen en daken, daar overdag in de zon dan wel wat smelten! Maar goed er ligt genoeg en er gaat nog het nodige bijvallen! (overigens dan wel weer oplopende dauwpunten). Slecht voor sneeuw is, en dat geldt helemaal voor vers gevallen sneeuw, een hoge lucht vochtigheid (pos. DP) in combinatie met wind. Juist dan gaat het smelten hard! Met de hogedruk (de warmere) fase dus geen enkel probleem. Gewoon perfecte condities dan ook op de terrasjes. Veel plezier en ook voor jou / jullie fijne feesdagen en een goed uiteinde! Gr J
Top bedankt!
Dag Johann,
Eerst en vooral bedankt voor je/jullie weerberichten die steeds heel uitvoerig zijn beschreven. Maar als ik het goed voorheb is het dinsdag warm en wordt het dinsdagavond wat kouder en vanaf woensdag (serieus) kouder. Maar wat doet de sneeuwvalgrens tussen woensdag(27/12) en maandag (1/01)? Ik zit namelijk in Champéry en ons appartement op pakweg 1100 meter en ik hoop dus liefst op een wit dorp.
En nog een laatste vraag over de sneeuwhoeveelheden (of is het daar nog te vroeg voor?). Ik weet nooit precies naar welke plaats ik moet kijken; er is oftewel het drielandenpunt, waar steeds meer valt door de Mont Blanc, dan heb je het Berner Oberland, wat al verder ligt, en dan heb je La Clusaz.
Ik heb dus de “keuze” tussen 178cm , 89 cm of 117 cm. Waaraan moet ik me dan verwachten? Aan 89cm of iets tussen 117 cm en 178 cm aan sneeuw.
Alvast fijne feestdagen.
Met vriendelijke groeten,
Artus.
Hoi Artus, de sneeuwvalgrens /zie ook weerbericht meest tussen de 800 en 1200 meter, soms lager soms even weer wat hoger. Kan dus in dorp ook af en toe regenen (uitgaande van de karten van vandaag) . Gaat de jet zuidelijker dan algemeen kouder en lagere sneeuwvalgrens, noordelijker dan juist weer hoger. Wordt dus spannend voor Champery. Vwb de neerslag ook nog even een slag om de arm houden mede omdat deell van de Portes du Soleil! niet frontaal in de Weststau ligt. Wrs gaat er vaanf dinsdag tm vrijdag tussen de 30 en 60 cm vallen. Ik zou me er echter nog even nog niet teveel op vastpinnen! Ook jij fijne dagen en een guter Rutsch Gr – J –
Sneeuwen we niet in in Belle plagne De komende week? 100 tot 200 cm?
Maar goed iig veel skien op verse sneeuw na een paar zwmbroekski-dagen.
Beste Alpenweerman,
Hoe komt het toch dat bv bergfex er zo vaak naast zit? Krijgen we nu echt één week lang +5 en meer in Tirol? (Pitztal).
prettige feesten!
Ik zou me, zoals ook al eerder vermeld, niet te veel vast pinnen op dat soort DMO materiaal! Ook al wordt het plus 5 graden, of nog warmer, kan is groot, de lucht temperatuur alleen is niet bepalend . Heb overigens nog geen laatste kaarten gezien en Bergfex weer model gebruik ik zelf niet. De vraag is natuurlijk ook nog of ze er idd wel naast zitten? Weten we immers pas wanneer het zover is! Gr en ook jij fijne feestdagen!