Advertentie 

Algemeen: tussen een laag – Adriano – met  kern boven zuid Noorwegen en een hoog – Johanna -met centrum boven west Frankrijk stroomt toenemend zachtere en vochtiger lucht over de Alpen uit. Daarbij krijgen vooral de noordelijk Alpen te maken met veel neerslag. Vrijdag en zaterdag kan de atmosfeer toe toenemende tussenhoog invloed wat tot rust komen voordat in de loop van de zondag op een koufront weer koelere en vochtigere lucht gaat binnenstromen.

Zeer onbestendig “hersfstweer” noordkant, voorjaarsachtig zuiden

Een actief warmtefront met veel neerslag heeft een einde gemaakt aan het mooie winterse weer. Gistermiddag begon het te sneeuw of te regenen en door de steeds warmer wordende bovenluchetn (2 tot 5 graden op 850hPA, ging de sneeuwvalgrens vooral aan de “ongeschutte” gebieden aan de Alpennoordkant flink omhoog.

Het was zo mooi gisteren!  Via Val d’Isère‏G @valdisere
Stubai via M.‏ @xThousandx

Inner-alpin en in het oosten en in de meer beschutte dalen bevond zich echter nog een flink koude reservoir en door de isothermie en weinig wind sneeuwde het daar vanaf circa 800 tot 1000 meter en deels ook tot 600 meter. Zo viel er hier in Termen tot ver in de nacht gewoon sneeuw die echter niet aanzette omdat de luchttemperatuur net wat te hoog daarvoor waren. Meer dan 1 a 2 cm Neuschnee is er dan ook niet bijgekomen. Hieronder een korte opname van de typische warmtefront sneeuwval in Termen gisternamiddag , grote dikke vlokken en geen wind!

Vandaag gaat het zeer onbestendig verder waarbij er vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam en de aangrenzende Alpen veel neerslag gaat vallen. De lucht is van subtropische origine en dus zacht en dat betekent dat de sneeuwvalgrens algemeen tussen de 1200 en 1800 zal liggen.

Radarbeeld 09h00 – Via WetterOnline.de
GFS met de T850hPa, mooi zien nog de diverse windbeschutte koudere regionen te zien

In het Zwitserse Wallis en de oostelijke inner-alpine gebieden kan het door de lokale iosthermie en begeleidende neerslagafkoeling (ontbreken van wind) ook nog tot 1000 meter of lokaal nog lager sneeuwen. In de (zuid)westelijke Alpen ligt de sneeuwvalgrens met 2000 tot zelfs 2800 (zuiden) nog een heel stuk hoger maar hier blijft het droog en is dat dus minder een thema.

Morgen vrijdag gaat er vooral in de oostelijke Alpen op een koufront weer wat koudere lucht binnenstromen en in de loop van de dag daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1000 tot 500 meter. De neerslag krijgt dan meer een buiig karakter en trekt zich naar het oosten en noordoosten van Oostenrijk terug.

Koufront met weer wat koudere lucht morgen vrijdagmiddag. In het oosten kan het tot 500 gaan sneeuw(buien) elders gaat de neerslag er steeds verder uit

Verder gaat vrijdag ook de wind nog eens extra aantrekken door de nabijheid van de jetstream welke NW – ZO georiënteerd over de Alpen verloopt gaat er een harde tot stormachtige wind opsteken.

Verloop jetstream vanmiddag 12h00

Met toenemende drukverschillen tussen noord en zuid (overdruk noorden 6 tot 12 hPa gaat er een stevige Nordföhn opsteken. Met de afdrogende werking van de föhn en de zon wordt het dan (uit de wind) voorjaarsachtig met temperaturen die tot 20 graden gaan oplopen!

De komende 48 uur wordt er vooral aan de noordkant het nodige aan neerslag verwacht. Het ECMWF model gaat uit van 30 tot 50cm en lokaal ook nog wat meer, het GFS komt met 30 tot 100cm meter op de proppen. Hoe dan ook er gaat veel neerslag vallen en helaas in de lagere delen ook veel regen.

Bergfex (ECMWF) cumulatief komende 3 dagen
En het WRF model (GFS)

Met name door de deels nog bevroren ondergrond kan dit problemen gaan geven doordat het smelt en regenwater niet weg kan en andere wegen zal gaan zoeken. Er dient dan ook rekening te worden gehouden met lokale kleiner overstroming of modder stromen. In de bergen boven de 1800 a 2000 meter neemt het lawingevaar verder toe tot ROOD (4) !

Achter het koufront gaat in de loop van de vrijdag en op zaterdag net als al in het westen ook in de oostelijke Alpen het weerbeeld sterk verbeteren en vooral de zaterdag belooft een heel fraaie dag te worden. Met veel zon en van het westen uit in alle hoogtes weer duidelijk stijgende temperaturen en de verse sneeuw een prima wintersport dag.

Geleidelijk weer kouder maar ook droger
In de loop van de zondag(middag) gaat een uitzakkende hoogtetrog en storing van het noordwesten uit voor weer een toename van de bewolking zorgen en kan er vooral in de westelijke Alpen weer wat neerslag gaan vallen. Begin volgende week gaat een portie koudere lucht afsnoeren (cut-off) richting de Middellandse Zee en sluiten de gelederen tussen het Azorenhoog en een Russich hoog waarbij de hoogteas van de brug van hogedruk ten noorden van de Alpen komt te liggen.

Maandag, de hogedruk gelederen sluiten zich achter het afsnoerende hoogtelaag richting Spanje

De nog aanwezig warmere lucht (sector) wordt dan zowel door het hoogtelaag als ook door advectie van koudere lucht uit het noordoosten steeds meer geknepen. De temperaturen gaan dus geleidelijk dalen en vooral in de bergen wordt het dan weer kouder. De vorstgrens, zondag nog duidelijk boven de 2000 meter daalt naar circa 1500 meter (centrale noordkant) en op 850hPA  gaan de temperaturen weer onder nul. Omdat de lucht vrij droog is kan ook de zon weer (flink) mee gaan doen en mogen we gaan hopen op een paar mooie wintersport dagen.

GFS T850 hPA trend (prikpunt noordelijke Alpen /Engelberg)
en de vorstgrens, deels in de nachten en ochtend dan weer tot in de lagere dalen

Vanaf donderdag lijkt de overgang naar een koudere noordwestelijke hoogtestroming het meest waarschijnlijke. Achter een koufront in de loop van de donderdag dan weer maritiem polaire lucht over de Alpen uitstromen met vooral in de noordweststau gebieden weer het nodige aan sneeuw!

Donderdag koufront met opkomende regen en hogerop sneeuwval

Tot zover het Alpenweerpraatje voor deze donderdag, morgen maar weer eens verder kijken wat de weermodellen ons dan voorschotelen. Vanuit een “trübe” en nat Oberwallis. Een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen.

Lawinegevaar 

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen precair. Algemeen geldt een code oranje (3) en lokaal ophoging naar code rood (4) Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. Helaas was het ook gisteren bij diverse lawine’s weer raak, in de Franse Alpen is zijn 1 en waarschijnlijk 3 Nederlandse freeriders omgekomen toen ze zonder gids in het gebied van Seuil (Valfréjus), circa 60 kilometer ten oosten van Grenoble door een lawine werden gegrepen.

Kleinere lawine gisteren in Valfréjus(Punta Bagna)

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 716 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier