Advertentie



 

Algemeen; aan de westflank van hoog – Victor – met zwaartepunt boven zuidoost Europa liggen de Alpen in een zuidoostelijke hoogtestroming waarmee vrij droge en zachte lucht wordt aangevoerd. Tegelijkertijd nemen op nadering van een Atlantisch frontensysteem (koufront) de drukverschillen tussen de zuid en noordkant toe en krijgen we te maken met een inzettende Südföhn / Südstau fase

Zeer zacht, in noorden opkomende Föhn, in zuid(westen) Stau neerslag

De zomer van 2013 was net als de afgelopen zomer  in grote delen van Europa en ook in de Alpen warm en droog. In Zwitserland registreerden we destijds zelfs de zeven warmste sinds het begin van de metingen in 1864. Vooral de zeer warme 2e helft van juli als ook de eerste week van augustus hebben hieraan bijgedragen.

Na de warme zomer van 2013 volgde een heel mooie winter met steeds weer kou invallen en vooral ook sneeuw. Zo viel er rond de 11 en 12 oktober door een afsnoerende bel koude lucht richting de westelijke Alpen vooral in de Südstau een dik pak sneeuw en sneeuwde het door neerslag afkoeling deels tot in de dalen (700m).

Sneeuw 11 en 12 oktober 2013 Rosswald (1800m)
Sneeuw 11 en 12 oktober 2013 Rosswald (1800m)
Ook in Termen op 1020m viel er sneeuw

In november van dat jaar deelde Thialf meerdere plaagstootjes  uit met rond de 13e, 21e en 23e steeds weer sneeuw tot in de lagere delen. Hierna bleef het onder hogedruk (vrij) koud en de sneeuw kon zich in de wat hogere delen vastzetten voordat er in december in tempi nog veel meer sneeuw en kou volgden.

Ook in november was het weer flink raak met steeds weer kou invallen met sneeuw tot in de lagere delen

Op herhaling?
De grote vraag is natuurlijk of na de record warme en vooral droge zomer van 2018 we opnieuw een “goede” winter gaan krijgen. Nu kunnen we natuurlijk gaan discussiëren over wat “goed” precies inhoud? Veel sneeuw (vocht) gaat veelal niet samen met kou en past eerder bij een wat zachte winter (net als vorig jaar).

Extreme kou daarentegen gaat vaak weer samen met weinig tot geen neerslag /sneeuw. Ik kan me nog menig winter in de Alpen herinneren dat het met hogedruk weliswaar winters koud was maar tot voorbij de kerst geen neerslag (sneeuw) viel! Voor de wintersporters was het billen knijpen in afwachting van de sneeuw!

Hopelijk blijft ons dit beeld bespaard. Zinal Wallis einde november 2011

Het kan echter nog erger! Er waren in het verleden winters dat de eerste sneeuw (>1 cm) tot in de lagere delen pas rond half februari viel. In 2008 moest met in Geneve (CH) zelfs tot de 20e maart wachten voordat hier een eerste sneeuwdekje werd gevormd. (zie tabel hieronder)

Het “Einschneien” in de hoger gelegen delen van de Alpen vindt meestal plaats rond half december. Dit is de sneeuw die dan blijft liggen tot in het voorjaar en de basis vormt voor het sneeuwdek in de wintermaanden. Wel zien we dat met de global-warming de sneeuw (dus het eingelijke Einschneien) de laatste jaren steeds later komt (2 tot 3 weken verschil) en ook vroeger smelt.

Anyway, oktober 2018 lijkt niet het spoor van 2013 te gaan volgen. Warmbloedige hogedrukgebieden dicteren het beleid en daar zal ook de komende dagen weinig tot geen verandering in komen. De warmte anomalie en droogte houden dus gewoon aan en ook kleinere verstoringen, veelal veroorzaakt door afsnoerende hoogtelaagjes veranderen daar per saldo niet veel aan.

Oktober, November en deels December zacht
Uitgaande van de extreem lange termijn berekeningen van het ECMWF gaan zowel oktober als ook november vrij zacht verlopen en ook in december houden eerst nog bovengemiddelde temperaturen.

ECMWF T2m afwijking oktober
ECMWF T2m afwijking november

Kijken we stiekem nog even naar de “Hochwinter” maanden januari en februari dan zouden die een stuk kouder moeten gaan verlopen!

Neerslag
Vanaf november lijkt er volgens het Europese model vooral in de zuidelijke Alpen dan een einde te gaan komen aan de droogte te gaan komen. Nu maar hopen dat de sneeuwvalgrens niet al te hoog zal komen te liggen. Overigens lijkt het er op dat ook in de hoogwinter vooral de zuidelijke Alpen zich mogen gaan verheugen op meer neerslag (sneeuw)

Natuurlijk moeten we met deze lange en vaak ook nog experimentele verwachtingen voorzichtig zijn. Meer daarover in onze eerste winter prognose 2018-2019 – zie HIER

Actueel
Hoog – Viktor – trekt verder naar het oosten weg en ligt vandaag met zijn kern boven de Oekraïne. Met een naar zuidoost tot zuid draaiende hoogtestroming stuwt in toenemende mate vochtigere lucht aan de westelijke Alpen zuidkant.

Südstau – Südföhn
Vandaag en ook morgen is het bewolkt en vooral in een gebied uitstrekkende vanaf de zuidwestelijke Alpes Maritimes, Piemont /Aosta tot over het (zuidelijke) Wallis (Simplon) en het Tessin valt er neerslag. De sneeuwvalgrens ligt meest zo rond de 2800 meter, bij aanhoudende intensieve neerslag lokaal dalend tot 2300 meter.

Radar Alpen 09h00

Deels kan de neerslag tot over de Alpenhoofdkam uitbreiden, meest is het met de föhn droog en föhnig opgeklaard tot zonnig. Het warmst wordt het in de föhngebieden en aan de noordkant, hier kant het kwik net als gisteren al het geval was weer tot zomerse 25 a 26 graden oplopen.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Ook donderdag hout de Südföhn en Südstau aan en de neerslag in de westelijke Alpen nog aan. Tot en met donderdag kan er in de Stau gebieden tussen de 100 en 150 mm neerslag gaan vallen en lokaal is in de Italiaanse Piemontse Alpen als ook in de Ligurische Alpen tot en met vrijdag ook nog meer mogelijk. (200mm). Sneeuw valt er zoals gezegd enkel in de hoog alpine regionen, met gunstige Stau is daar zodra de wat koelere lucht is ingestroomd 20 tot 40 cm mogelijk

Langere termijn
In de loop van de vrijdag nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant weer af en daarmee ook de Südföhn en Südstau situatie. Met weer stijgende hogedruk en warme hoogterug evolueren we dan gewoon weer naar een volgende fase zeer zacht en rustig herfstweer. In de bergen stijgt de vorstgrens in het vrijdag en zaterdag weer naar 3700 meter, zondag algemeen weer wat dalend.

Mogelijk dat het in de loop van de nieuwe week van het westen uit wat serieuzer gaat afkoelen en ook wat onbestendiger wordt op het naderen van een Atlantische hoogtetrog en toenemend ook vlakkere drukverdeling boven het continent.

Dit patroon hebben we laatste tijd echter al wel vaker op de kaarten voorbij zien komen en veel had het tot dusver allemaal niet veel te betekenen.

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 710 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Warmte anomalie tot in december?!”

  • Jeroen Elferink
    10 oktober 2018 at 17:00

    Hey Johann, ikzelf heb aan de winter van 2013/2014 eigenlijk weinig goede herinneringen. Vooral de Oostelijke Alpen bleven in het voorseizoen van sneeuwval bespaard. Hierna volgde een stabiel hogedrukgebied rond medio december die moeizaam verdween. Ik kan me nog goed herinneren dat het rond de kersttijd ook erg zacht was. Ironisch genoeg neem je november 2011 als een slecht voorbeeld hoe het niet moet, terwijl dat juist voor de Oostelijke Alpen de ultieme droomwinter werd. Veel sneeuwrecords zijn toen in Oostenrijk gesneuveld. Maar zo zie je maar dat het over de hele Alpenboog extreem kan verschillen, hoe de winter in de Franse Alpen verloopt kan soms totaal anders zijn dan in Oostenrijkse of Zwitserse. Maar leuk om de verbanden te lezen, erg interessant. Maar persoonlijk hoop ik op alles behalve een herhaling van toen hahaha.
    Groetjes uit Tirol

  • Johann
    10 oktober 2018 at 18:51

    Hoi Jeroen,
    Daar heb je natuurlijk een punt en inderdaad zagen we de laatste jaren soms heel grote verschillen tussen de diverse delen van de Alpen. In het weerbericht beperkt ik me dan ook op de zuidelijke (Zwitserse) Alpen en de Südstau fases. Als tegenhanger hebben jullie dan juist weer te maken met Föhn en zeer zachte condities. Andere jaren kenmerkten zich dan vooral weer door NW of N Stau fases waarbij jullie weer vol profiteren van sneeuw en kou! Verder kan, zoals jij natuurlijk vanuit Tirol en als weerman ook weet, het weer al naar gelang de stroming en passage van warmte dan wel koufronten enorm verschillen. Het OberWallis (inneralpin) moet het vwb sneeuw en lage sneeuwvalgrens juist weer hebben van warmtefronten en westelijke aanstroming dan wel stevige Nordwest of nog liever Südost stau. Koufronten uit het NW brengen hier juist weinig tot geen sneeuw en bij jullie juist weer veel (NordStau). En dan hebben we het nog niet gehad over de diverse microklimaatjes in de Alpen met hun eigen “wetmatigheden”.

    Hoe dan ook, laten we hopen op een mooi en weer technisch interessant winter(seizoen)
    Groeten vanuit de Walliser Alpen naar Tirol

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier