De Alpen hebben de komende dagen te maken met een stabiele hogedruksituatie. In de dalen lopen de temperaturen op naar ruim 20 graden en er valt niet tot nauwelijks neerslag deze week. Richting eind van de week nemen de neerslagkansen toe en met Pasen mogelijk weer koeler.

Vandaag begint de dag na een heldere nacht met veel zon. Er kan in de ochtend hier en daar nog wat mist zijn, maar deze zal in de loop van dag door de toenemende kracht van de zon snel verdwijnen. De temperaturen gaan vandaag verder omhoog en de vorstgrens komt de liggen op 3000 m. In de dalen is het zacht en voelt het voorjaarsachtig aan met temperaturen die gaan richting de 20 graden.

Op de beelden in de Alpen is te zien dat er gisteren nog veel sneeuw lag. Ook in de 2e helft van maart ligt er boven de 1000 m soms nog aardig wat sneeuw. Hoewel daarbij gezegd moet worden dat in de maart-maand dit jaar opvallend veel sneeuw is gevallen.

Skitour vanaf Axamer Lizum met de richting Kemater Alm. Vervolgens vanaf daar naar de Gamskogel gegaan langs de Adolf Pichler Hütte en langs de “Innsbrucker Dolomieten”. Foto’s: Remco Graas

Morgen gaat de temperatuur nog verder omhoog. Het is voorjaarsachtig en de temperaturen lopen op naar ruim 20 graden. Echter door de sterke dagelijkse gang die hoort bij een hogedruksituatie kunnen de nachten nog wel fris verlopen. Verder geldt dat met de zonnige dagen de UV-straling ook hoog is. De combinatie van sneeuw en de voorjaarszon zorgen voor hoge UV-waarden: https://www.alpenweerman.nl/uv-straling/

Woensdag en donderdag verandert het weerbeeld weinig. De hogedruksituatie blijft aanhouden en het is volop lente. Ook kunnen de pollen in de lucht weer gaan toenemen met een aantal droge dagen op rij.

Hoog -Nicole- zorgt de komende dagen voor een stabiele weersituatie met veel zon en voorjaarsachtige temperaturen.
De komende dagen wordt weinig neerslag verwacht. Tot vrijdag valt niet of nauwelijks neerslag in de Alpen en een groot deel van Centraal-Europa (cumulatieve neerslag tot vrijdag, via WXcharts.com)
In het weekend volgt vervolgens afkoeling. De koude lucht verplaatst zich vanuit noordoostelijke richting naar de Alpen. Het zijn vooral de Oost-Alpen die te maken krijgen met de koelere lucht. De West-Alpen blijft langer in de warme lucht (temp. anomalie ECMWF, via WXcharts.com)

Vooruitzichten
Na een aantal warme en zonnige dagen deze week, ligt de temperatuur met de paasdagen duidelijk een stuk lager. Vanaf vrijdag doet de temperatuur weer een stap terug. Het zijn vooral de Oost-Alpen waar het gaat afkoelen, de West-Alpen lijken op dit moment nog buiten beschouwing te blijven.

Op vrijdag zorgt een storing voor mogelijk weer wat neerslag en afkoeling. Vanaf vrijdag overigens nog een hoop onzekerheid en ook in de laatste modellen is nog niet gezegd of het er ook echt van gaat komen. De West-Alpen hebben een goede kans in de warme lucht te blijven.

Na een aantal warme en zonnig dagen, gaat vanaf vrijdag de temperatuur in de Oost-Alpen weer een stapje terug en neemt de kans op neerslag toe (prikpunt: Innsbruck)
(Visited 35 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen – Warme en zonnige lentedagen. Afkoeling met Pasen.”

 • Remco Graas
  29 maart 2021 at 09:19

  Hi Roy,
  Mooi bericht. Wordt dus nog spannend of Pasen kouder wordt als Kerst….;-)
  Kan dooien of kan vriezen…we gaan het zien!

  Cheers,
  Remco

 • Johann
  29 maart 2021 at 10:11

  @Remco @Roy
  Ik denk dat Roy bedoelt dat juist de oostelijke Alpen in de warmere lucht verblijven of zelfs komen. Al dagen laten de modellen dit zien, veel gaat afhangen van precieze positie apart laag boven west Europa en exakte verloop van de jet. Wrs west van de Alpen en daarmee stroomt de (meest) koudere lucht westelijk naar het zuiden toe uit. Hoe dan ook, van Südstau neerslag (regen/ sneeuw), droger winters weer, af zeer zacht met Föhn alles mogelijk.

 • Rogersoymn
  31 maart 2021 at 22:41

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer