Alpen - Warmbloedige hogedruk in aantocht

Algemeen; onder aansturing van een omvangrijk lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan wordt de het koude reservoir boven de Alpen steeds verder opgeruimd en is er een einde gekomen aan de “koudegolf”. De komende dagen gaat het licht onbestendig verder waarbij er boven de 1300 a 1700 meter wat sneeuw kan vallen, deels in wat koudere lucht ook lager. In het weekend bouwt zich een machtig bastion van hogedruk op met zwaartepunt boven Italië en de Balkan en wordt het vooral in de hogere Alpen buitengewoon zacht voor de tijd van het jaar.
Koude reservoir opgeruimd
De afgelopen dagen stond het weerbeeld in de Alpen in het teken van zeer koud maar meest ook droog winterweer. Met een doorstaande “Bise” werd zeer koude van origine arctische lucht aangevoerd en onder een heldere hemel en met weinig wind kon het in de nacht en ochtend boven het sneeuwdek sterk afkoelen. Op uitgebreide schaal vroor het streng tot zeer streng. Het koudst werd het zoals gebruikelijk in de hoger gelegen dalen (1300-1800 meter) alwaar het kwik tot onder de 25 a 30 graden onder nul daalde en lokaal werd het -35 tot -44 graden koud.
Gisternacht was het met -33 graden als minimum al niet meer zo extreem koud en ook de afgelopen nacht werd de uitstraling door wolken(velden) verder getemperd.
Gisteren overdag scheen vooral in de ochtend de zon nog voluit en was het op en top genieten op de pistes of in de sneeuw. De onderstaande foto’s maakte gisteren AWM Francien Bakker in Rothwald niet ver van Rosswald en Termen gelegen. Het was overigens de bedoeling om met de ski’s te gaan toeren, maar dan moet je natuurlijk wel de Skifellen meenemen! Gelukkig boden de meegenomen Schneeschuhe uitkomst.
Schneeschuhlaufen #Rothwald #Wasenalp today #Oberwallis 😎 pic.twitter.com/tFhATV1dYZ
— Alpenweerman (@Alpenweerman) February 15, 2021
Hieronder nog een opname vanaf Rosswald (piset Kläna) waar het eveneens prima vertoeven was op de pistes en in de zon
Ook in hier in Termen (1020m) Oberwallis is het overigens nog steeds gewoon winter(s) en sinds 1 december ligt er een gesloten sneeuwdek variërend in dikte van 85 tot 15 cm. Actueel ligt er nog zo’n 15 tot 45 cm “betonsneeuw”. Met de zon gisteren erbij een heerlijke winterdag. Enkelen mini lenti’s verraden de zwakke Föhn en op het balkon was het in de zon in T-shirt.
In de loop van de dag werden de wolken vanuit het westen echter steeds dikker gevolgd door wat neerslag op een warmtefront. In de deels nog aanwezige koude(re) lucht sneeuwde het tot in de lagere delen in het noordoosten en tot 1200 a 1500 meter (stijgend) aan de noordkant. Inner Alpine en aan de Alpenzuidkant bleef het droog.
Hoogteruggen / zwakke storingen
Vandaag regent of sneeuwt het met name nog wat langs de oostelijke noordkant, daarbij is er in de lager gelegen delen ook kans op bevriezende regen. Sneeuwvalgrens tussen 1600 meter in het westen tot tot in de lagere delen in het oosten. Elders gaat een inschuivend tussenhoog van west naar oost voor een weersverbetering zorgen. Het wordt of is al droog en de zon gaat weer steeds meer speelruim krijgen.
Vannacht kan er op passage van een (zwak) koufront van west naar oost dan weer wat nieuwe neerslag gaan vallen. In de weer wat koudere lucht sneeuwt het vanaf 1500 tot 1200 meter en lokaal tot 800 meter
Ook de rest van de week gaat het licht onbestendig verder en met voorkeur voor de dus de woensdag als ook de vrijdag kunnen (zwakke) storingen voor meer bewolking en wat neerslag gaan zorgen. Sneeuwvalgrens meest tussen de 1300 en 1700 meter.
Warmbloedige hoog
In het weekend wordt er boven ZO Europa een warmbloedig hoog in de steigers gezet, volgende week wordt het met zijn zwaartepunt (kerndruk 1035 PA) boven Italië berekend. Het hoog krijgt daarbij ondersteuning door een warme hoogterug (subtropenhoog).
Het 500 hPa vlak stijgt daarbij tot 5600 a 5800 meter en de temperaturen op die hoogtes tot -16 graden. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de vorstgrens. Deze zal vanaf het weekend tot begin verder stijgen tot 3500 a 3700 meter.
De lucht wordt door de dalende luchtwegingen niet alleen sterk opgewarmd maar ook nog eens sterk afgedroogd. In de bergen mag men zich dan gaan verheugen op zeer aangenaam Kaiserwetter als ook wintersport weer met fenomenale vergezichten. Voor de sneeuw die er meer dan voldoende ligt en ook de pistes zal de relatief warme droge lucht (zeer lage dauwpunten) weinig gevolgen hebben.
Zoals het er nu naar uitziet blijft het geblokkeerde stromingspatroon met hogedruk (rug) boven ZO en midden Europa de gehele week behouden en mogelijk ook nog langer. Lagedruk persisteert in het zeegebied ten zuiden van IJsland en de Atlantische Oceaan.
Tussen de beide dominante sturende druksystemen en blijf de zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming behouden en aan de warme kant van de jetstream kan er van winterweer of een nieuwe kou inval geen sprake zijn.
Het GFS laat van 25 / 26 februari overigens dan duidelijk weer koudere oplossingen zien met op de langere termijn ook weer de opbouw van hogedruk boven Scandinavie. Voor de winter / kou liefhebbers is er dus nog hoop!
Daarmee zoveel voor deze dinsdagochtend vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis. Fijne dag, blijf gezond en volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao.
Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.
Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
9 Reactie op “Alpen – Warmbloedige hogedruk in aantocht”
Comments are closed.
Mooi bericht Johan! Normaliter zouden denk ik de reacties volop zijn op deze site. Nu blijft iedereen thuis van wintersport, is het daarom rustiger?
Denk het, wintersport en ook weer in de Alpen leeft deze winter niet echt dank zij corona. Daarnaast ook nog eens anti-winterse setting.
Johann, ruim een week geleden voorzag je nog langdurige en felle kou voor langere tijd met mogelijk record Helmann getallen voor de lage in februari. Het kan verkeren: met de aankomende warmte kan februari misschien zelfs nog warmer dan gemiddeld gaan uitpakken. Toch heel anders gegaan dan je dacht, toch?
Klopt, zag er goed uit zowel de diverse modellen als de ensembles. Helaas kwam het anders en ging de boel aan de wandel en kwamen we sneller dan verwacht aan de warmere kant van de jetstream. Tja, het kan verkeren! 😉
Valt het nou echt iemand op dat dit zogenoemde warmbloedige hoog tegelijk een kou inval van formaat geeft van Iran/Irak tot Egypte? Oftewel, zoals meestal: een warmtegolf hier gaat gepaard met een koudegolf elders, dus spreek liever over een klievend meteomes.
En oja, Robo, het is wel hetzelfde synoptische fenomeen als een week geleden werd gedacht. Maar de omega ging aan de wandel, ze bevriezen nu in Athene, Kreta en Turkije, en daarna is Midden Oosten aan de beurt.
@Cornelis je hebt natuurlijk een punt met ofwel een sterke noordelijke dan wel zuidelijke stroming die zich kunnen afwisselen; zie nu ook de extreme koud-inval in bijvoorbeeld Texas en Oklahoma in de VS. Mijn punt was meer dat er nogal stellig werd beweerd dat deze februari record koud kon worden in de lage landen; zeker in het veranderend klimaat is dat niet voor de hand liggend juist omdat de synoptische situatie bij ons in de winter meer en meer naar een zuidelijke/ zuidwestelijke stroming neigt. Ook nu zie je dat het hogedrukgebied feitelijk maar ruim een week boven Groenland/Noorwegen standhoudt en dan toch weer naar het zuidoosten, en dus naar midden- en zuid-Europa afzakt.
Het zijn allemaal verwachtingen geen zekerheden. De meeste zekerheid geeft 3-dagen vooruit daarna wordt het al onbetrouwbaarder. Dus garanties worden hier niet gegeven want Johann heeft geen glazen bol, wel veel ervaring waardoor het leuk is om zijn what-if scenario’s te volgen.
Een goed punt Robo, dat mij al langer aan het peinzen zet: is er een verband tussen de oorzaak van een ‘veranderend klimaat’ (ik spreek liever over een warmer klimaat) en de oorzaak van de geringere persistentie, die er lijkt te zijn, van weersystemen die in West Europa koud winterweer brengen en de fenomenale persistentie van systemen met zacht winterweer.. Of is het toch toeval en krijgen we ineens weer decennia met de ene strenge winter na de ander, zoals ook gebeurde na 1900-1920 in de jaren twintig van de vorige eeuw en in de jaren 40 na de zwoele winters van de jaren 30.