Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; aan de westflank van hoog – Rodegang – wordt vanuit het zuiden tot zuidwesten warme en weer drogere lucht tot over de Alpen aangevoerd. Met veel zon stijgt het kwik tot zomerse en volgende week tot hoog zomerse waardes. De zuidkant en later in de periode ook de westkant hebben te maken met wat vochtigere lucht massa’s met een ietwat grotere kans op een lokale regen of onweersbui. Vrijdag – zaterdag gaan een hoogtetrog en koufront een markante afkoeling inleiden!

Nog 5 dagen genieten van de nazomer

In navolging van de record warme en droge zomer (en voorjaar) is ook de nazomer deze lijn trouw. Nadat een over trekkend zwak koufront voor een dipje zorgde is met stijgende luchtdruk het warme nazomer weer zich alweer aan het herstellen en kunnen we ook de komende week nog een keer genieten van volop zon en nog steeds die hoog zomerse temperaturen. Het ziet er echter naar uit dat het tevens de laatste stuiptrekkingen van deze record zomer zullen gaan worden! Straks meer daarover.

Zonsopgang zaterdag boven de zuidelijke Walliser Alpen . De Hochnebel achtige bewolking zou spoedig oplossen en bepaalde de zon het weerbeeld. Foto vanaf de Hörnlihütte (Zermatt) via Tamara en Giuseppe Casile-van Den Berg
Overdag dan knalblauw en Sonne pur – regio Zermatt via Dany Mary Biner‎
Regio Zermatt via Dany Mary Biner‎
In het dal was het kwik rond de middag al tot 24 graden gestegen en met een watertemperatuur van eveneens 24 graden was het prima vertoeven en baantjes zwemmen in de Geschina te Brig!
Lac de Moiry Wallis – Foto Andreas Furrer

Veel zon en verder oplopende tempeaturen
Hoog – Rodegang – is met zijn zwaartepunt wat doorgeschoven tot over oost Europa en aan de westflank van het systeem en diens hoogte-as heeft de stroming weer de zuidhoek opgezocht en wordt er steeds warmere en relatief droge lucht aangevoerd.

Isobaren en frontenkaart Deutsche Wetter Dienst. Op de Atlantische Oceaan gaat zich ook ex hurricane Helene met het weer in onze contreien bemoeien. Aan de voorzijde wordt warme lucht naar het noordoosten getransporteerd

Een meelopende warme rug schampt met name de zuidelijk Alpen en dat betekent dat het ook in de bergen op grotere hoogte zeer warm is. De vorstgrens ligt vandaag en ook de komende dagen meest zo rond de 4000 meter. Op 1500 meter hoogte (850 hPa) is het vandaag een graad of 8 stijgt geleidelijk naar 14 tot 16 graden.

In de lagere delen den dalen is dat voldoende voor 23 tot 27 graden. Verder is het de zon die het weerbeeld zal bepalen, geheel wolkeloos is het echter niet en met name in eens strook vanaf de Gotthard tot over de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon) en Graubünden  trekken (dichtere) wolkenvelden over. Langs de westelijke Itliaanse Alpenboog tot in het Zwitserse Tessin valt ook wat neerslag of een bui.

Radarbeeld 09h10 via Wetteronline.de

Verder lokaal in de vroegere uurtjes door de steeds langer wordende nachten en onder de hogedruk inversie  ook weer Hochnebel of mist. Deze zou in de loop van de ochtend op moeten lossen

In de loop van de dag ontstaan er ook elders en met voorkeur voor de bergen weer stapelwolken die heel lokaal met voorkeur voor de bergen tot eer bui kunnen uitgroeien. De grootste kans daarop hebben de zuidelijke delen alwaar wat vochtigere lucht voor wat meer labiliteit in de atmosfeer zorgt.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats

De nieuwe week staat geheel in het teken van hogedruk en de aanvoer van zeer warme lucht vanuit het zuidwesten. De aanvoer van de zeer warme lucht wordt mede veroorzaakt door Ex tropische storm “Helene” die vanaf de Atlantische Oceaan richting Ierland koerst alwaar het maandag wordt verwacht.

Aan zijn voorzijde neemt het systeem en bups zeer warme lucht mee op sleeptouw welke over grote delen van west en later oost en noord Europa gaat uitstromen.

De koers van Helene voor de komende dagen. Maandag zal het systeem Ierland binnen trekken en gaan de Britse Eilanden een paar onrustige en natte dagen beleven

Met veel zon en de aanvoer van relatief droge en zeer warme lucht vanuit zuidelijke breedtegraden stijgen de middagtemperaturen in de nieuw week gewoon weer naar 25 tot 28 graden en lokaal tot 30 graden.

GFS T850 hPa anomaloe voor de komende 4 dagen. Mooi is te zien hoe een volgende bups warme lucht van ZW naar NO verplaats.

De kans op een bui is niet bijzonder groot maar ook niet geheel uitgesloten (dagelijkse gang). Vooral de zuidkant en later in de periode ook de westelijke Alpen zijn hiervoor gevoelig. De vorstgrens ligt meest tussen de 4000 en 3800 meter.

Vrijdag – zaterdag koufront passage
In de loop van de vrijdag en op zaterdag is het dan gebeurd met het rustige, zonnige en warme nazomerweer. Kijken we naar de kaarten dan zien we dat de depressie activiteit boven de noordelijke Atlantische Oceaan en tot over Scandinavie verder opleeft. Een actieve verder uitdiepend depressie boven de Atlantische Oceaan trekt opnieuw via de Britse Eilanden naar Scandinavie en de polaire jetstream gaat een wat zuidelijkere koers volgen (ten zuiden van New-Foundland, Britse Eilanden – Denemarken)

GFS 500 hPa voor vrijdagmiddag

We krijgen aan de oostflank van het Atlantische hoog dan te maken met een uitdiepende hoogtetrog met vooral op hoogte markant koudere luchtmassa’s. Het daarmee samenhangende koufront zal zoals het er nu naar uitziet in de loop van vrijdag en op de zaterdag de Alpen overtrekken.

GFS 850 hPa voor zatedagochtend. Vooral de noordkant krijgt te maken met een portie veel koudere lucht.

De meest koude lucht schampt zaterdag de noordelijke en noordoostelijke Alpen waarbij de sneeuwvalgrens tot 1600 a 1400 meter zal gaan dalen. De meeste neerslag wordt eveneens in de Stau van de noordkant van de Alpenhoofdkam verwacht.

GFS sneeuwval komende 3 tot 5 dagen

Gezien de nog langere termijn en grotere onzekerheid ook binnen de bandbreedte van de ensemble oplossingen moeten we voor de details nog even een slag om de arm houden.

GFS ensembles oostelijke Alpennoordkant

Het ziet er overigens naar uit dat het vanaf zondag weer gaat opwarmen, het warme nazomer weer is dan echter passé en we kunnen ons langzaam maar zeker gaan opmaken voor de herfst!

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een bewolkt  Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Een aparte bijdrage over dit unieke stukje Zwitserse Alpen en dit unieke plekje zie onze aparte bijdrage zie – HIER – .

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 456 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier