Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder invloed van hogedruk houdt het warme hoog zomerse weer vandaag en ook de komende dagen aan. Met de start van de nieuwe week stroomt tijdelijk ook nog wat droger lucht over de Alpen uit. Vanaf het midden van de week dan weer wat vochtigere lucht waarmee de onweerskansen weer gaan toenemen. In het weekend volgt vanuit het noordwesten een gevoelige afkoeling!

Nog weekje nazomeren, weekend graadje of 10 afkoeling

Ook gisteren was het in de Alpen weer heerlijk nazomer weer met temperaturen die ook in de hoog-zomer niet zouden misstaan. Met volop zon stegen de temperaturen in de Zwitserse Alpen tot 31 graden en de Oostenrijkse Alpen tot 33 graden. Ook in de bergen was het prima vertoeven met een vorstgrens die ergens rond de 4000 meter lag.

De Titlis achter Brunnihütte SAC /Engelberg gespiegelt in de Härzlisee . Photocredit Marco Prietzel 17 August
Perfect wandel en bergweer. Blauer-Eisenhut- met zicht op de Titlis. Foto Marko-Prietzel
Rugghubelhütte
Brig Oberwallis, luchttempeatuur 29 graden, watertemperatuur 25 graden. Zwembad Geschina

Door de dagelijkse gang (opwarming zon) ontstonden in de loop van de dag boven de bergen weer stapelwolken die later op de middag lokaal tot een regen of onweersbui uitgroeiden. Later op de avond en in de nacht verdwenen de buien weer en klaarde het weer op. Onder een heldere hemel daalden de temperaturen naar 19 tot 17 graden in het Alpenlaag en -voorland en tot 12 a 7 graden in de hoger gelegen dalen.

Zomerse zondag
Vandaag verandert er onder de vleugels van het Azorenhoog maar bar weinig aan dit weerbeeld en met de zon loopt het kwik snel weer op naar zomerse 25 tot 28 graden.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In de inner-alpine dalen en de zuidkant als ook in oosten kan het 30 tot 34 graden worden. Ook in e bergen is het vandaag prima vertoeven, op 2000 meter wordt het en graad 0f 15 en op 3000 meter een graad of 7. De vorstgrens vinden we terug rond de 4000 meter.

Radarbeeld 08h45 Bron Wetteronline.de

Aanhoudend zomers / Vrijdag koufront en afkoeling
Ook de nieuwe week staat in het teken van hogedruk en met ondersteuning van een warme hoogterug houdt het warme nazomer weer aan. De eerste dagen wordt daarbij nog wat drogere lucht aangevoerd waardoor de condities zelfs nog ietwat verbeteren.

GFS 500 hPa voor dinsdag met de uitloper van hogedruk en een warme continentale aanvoer van droge lucht.

Vanaf woensdag zien we dat het oostelijke deel van de uitloper van het Azorenhoog gaat afsplitsen en richting oost Europa verplaatst. Met een meer zuid tot zuidwestelijke stroming wordt dan weer wat vochtigere maar nog steeds warme lucht aangevoerd. Deze combinatie doet de onweerskansen  dan weer toenemen.

GFS 500 hPa met het afgeplitste hoog boven O-Europa

Tegelijkertijd zien we de amplitude van de Rossbygolf toenemen en het Azorenhoog richting IJsland uitpunten. In combinatie met het verder naar het oosten wegtrekkende deel van het afgesplitste hoog wordt dan de deur geopend voor een Atlantische hoogtetrog / depressie. Het laag trekt vanuit het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen komende Scandinavie binnen en zal vervolgens zondag ergens boven het noorden van Noorwegen / Zweden aankomen.

GFS 500 hPa zaterdagmiddag

Wij krijgen dan te maken met de hoogtetrog waarmee vooral op hoogte markant koudere lucht wordt aangevoerd.

Luchtmassa’s / Theta-E
Om goed onderscheid te kunnen tussen verschillende luchtmassa’s (als ook voor het bepalen van de sneeuwvalgrens) gebruik ik graag de “equivalent potentiële temperatuur op 850 hPa en de gronddruk kaarten“, kortweg ook Theta-E kaarten genoemd! Voor de geïnteresseerden;

Theta-e wordt door de temperatuur én door het vochtgehalte van de lucht bepaald. Hoe warmer en hoe vochtiger de lucht hoe hoger de theta-e.(oranje, rood, violet). Hoe kouder en droger de lucht hoe  lager de theta-E (groen, blauw, paars)

Hieronder een voorbeeld van zo’n kaart van 29 oktober 2009 met toen de uitbraak van zeer koude droge arctische lucht boven Scandinavie en west Rusland en veel zachtere subtropische lucht boven Frankrijk en ZW Engelande en Ierland

Met behulp van theta-e kun je dus goed verschillende luchtmassa’s onderscheiden. Bijvoorbeeld een warme sector tussen warmte- en koufront in. De warme sector is over het algemeen warmer en vochtiger dan de omringende lucht en heeft daardoor ook een hogere theta-e waarde. Een scherpe gradiënt in de theta-e waarden wijst dan op een front tussen 2 luchtsoorten.

Wanneer we de theta-E kaarten van vandaag en eigenlijk de gehele week er eens bij pakken dan moge duidelijk worden dat we steeds in het gebied met de hogere waardes verblijven (oranje, rood).

GFS Theta-E voor dinsdagmiddag

Vanaf vrijdag zien we dan een scherpe grens (temperatuur gradiënt) tot aan de westelijke Alpen liggen. Hier ergens loopt de ook het koufront. In het verder vervolg trekt dit over de Alpen en komen we tot zondag in veel koelere lucht te liggen.

GFS Theta-E voor vrijdag ,met de scherpe grens
Meer in detail. Inhet zuidoosten nog Theta-E van 58 graden, in NW Engeland reeds gedaald tot 28 graden en dat betekent een sneeuwvalgrens van circa 1300 meter.

De luchtmassa wisseling zal gepaard gaan met regen en onweersbuien. Hoe dat precies gaat verlopen qua timing en intensiteit moeten we nog even afwachten.

GFS Theta-E zondag met de Alpen dan in de koudere en drogere lucht en weer stijgende luchtdruk op tussenhoog

Achter het koufront gaat zoals dat hoort de luchtdruk weer snel stijgen en onder invloed daarvan kan de atmosfeer weer tot rust komen. Vanuit het westen (Britse Eilanden) nadert dan ook weer een portie warmere lucht welke met de start van de nieuwe week weer voor oplopende temperaturen gaan zorgen. Daarover en de verdere details de komende dagen dan meer.

GFS ensembles noordelijke Alpen. De afkoeling vrijdag wordt unaniem door alle ensemble leden ondersteund en is dus vrij zeker!

Tot zover voor deze ZONdag, vanuit Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer.

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Meer informatie over dit unieke “stekje”?!  kijk dan eens op DEZE link

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 584 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier