Alpen: warm nazomerweer, onweersbuien liggen op de loer

Tot op heden staat de septembermaand in het teken van hoogzomers weer. Ook de komende dagen weet het warme weer nog van geen wijken, maar buien gaan dit weekend wel een rol spelen in het weerbeeld. Na het weekend wordt het geleidelijk steeds wisselvalliger en gaat de temperatuur geleidelijk naar beneden.

Terugblik

Het was gisteren in een groot deel van Europa schitterend nazomerweer en niet perse op de plaatsen waar je het zou verwachten. Het centrale deel van Europa, Frankrijk, Engeland en de Benelux baadden gisteren in de zon, terwijl lagedrukgebieden de landen aan de Middellandse zee teisteren. Voor de kust van Griekenland ligt een zogeheten medicane die daar vandaag de Griekse eilanden noodweer bezorgt. Lees er hier meer over!

Spanje heeft te maken met een thermisch lagedrukgebied die langzaam verder Europa binnen gaat trekken.

In de Alpen was het, op de meeste plaatsen, in ieder geval nog schitterend nazomerweer. Lokaal kwamen nog een paar buien voor (foto van Appartement Heeres Mittelberg).

Hogedrukinvloed

Een groot hogedrukgebied, met de kern boven de Noordzee, bepaalt vandaag het weerbeeld in een groot van de Alpen. Het is zonnig afgewisseld door enkele wolkenvelden en de buienkans is klein. De meeste bewolking bevindt zich in de (zuid)westelijke Alpen. Dat komt omdat zich boven Spanje een thermisch laag bevindt die langzaam richting het noorden koerst.

Hogedruk bepaalt het weerbeeld vandaag. Wat ook opvalt is de medicane boven Griekenland (die wel al wat kracht heeft ingeboet), maar wel voor veel regen en wind zorgt.

De bewolking in het zuidwesten is al goed zichtbaar en zal later op de vrijdag de zuidwestelijke Alpen binnentrekken.

De afgelopen weken was het al op en top nazomerweer in de Alpen, maar ook vandaag zal het nog warm zijn. Zeker in de dalen stijgt de temperatuur nog naar zomerse waarden, maar ook hogerop in de bergen zal het genieten zijn.

Buienkans neemt geleidelijk verder toe

In het weekend neemt vanuit het zuiden de kans op buien sterk toe als het eerder genoemde thermische laag meer invloed krijgt. En dan vooral op de westelijke en zuidelijke Alpen. Daar kunnen geregeld een aantal buien vallen. In het noorden en oosten houdt hogedruk nog genoeg invloed om daar de buien te onderdrukken.

Zondag schuift het laag verder Frankrijk in en dat zorgt ervoor dat een groter deel van de Alpen te maken gaat krijgen met onweersbuien. Lokaal kan flink wat neerslag vallen. De noordelijke Alpen komen er nog het beste vanaf.

In Frankrijk vallen stevige regen- en onweersbuien en deze bereiken zondag ook het Alpengebied.

Er vallen zondag geregeld buien in de Alpen. Sommige pakken stevig uit. De meeste komen in het zuiden en westen voor, maar ook het oosten en noorden kunnen enkele buien verwachten.

Herfst gaat goed van start

Na het weekend nemen lagedrukgebieden het commando van hogedruk definitief over. We gaan een wisselvallige periode tegemoet en dat precies op het moment dat de astronomische herfst begint (22 september). Het warme zomerweer raken we ook kwijt want het wordt naast wisselvallig ook een stuk koeler.

Morgen is het in Zermatt nog uitstekend weer. In het weekend wordt het al wisselvalliger, en ook na het weekend houdt het wisselvallige weer aan.

Tot zover voor vandaag. Een heel fijn weekend en graag tot een volgende keer.

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties