Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; vanuit een Atlantische hoogtetrog snoert een apart hoogtelaag richting de westelijke Middellandse Zee af welke de komende dagen onder opvulling via midden Italië naar oost Europa trekt. Vooral in de westelijke Alpen zorgt het systeem voor een markante afkoeling met deels ook intensieve neerslag. De zuidkant en oostelijke Alpen hebben te doen met warmere maar ook labiele luchtmassa’s en regen en onweersbuien. Deels is het ook nog föhnig.

Koufront nadert westelijke Alpen

Gisteren hadden we te maken met warme lucht die aan de trog voorzijde met een zuidelijke stroming werd aangevoerd. Door de naderende trog namen de drukverschillen tussen de noord en zuidkant wat verder toe en dat zorgde er voor dat het föhnig werd (Südföhn). In de warme lucht en met veel zon steeg het kwik in de Alpen op uitgebreide schaal weer tot zomerse 25 tot 28 graden.

“Zomerse” zaterdag in Oberwallis, lokaal steeg het kwik weer tot 28 graden in het dal. Foto Unterbäch – Silvia Zürcher
Kleinwalsertal – Mittelberg met vooral in de ochtend veel zon. Foto Hans ter Braak @hansterbraak

De atmosfeer was vooral naar het oosten toe echter ook onstabiel van opbouw waardoor zich met name hier in de loop van de middag weer talrijke regen en onweersbuien ontwikkelden.

Radarbeeld Alpen gistermiddag met vooral in het oosten regen en onweersbuien

Inmiddels zien we een Atlantische hoogtetrog tot over de Golf van Biskaje afzakken waaruit vandaag een apart (hoogte)laag gaat afsnoeren (cut-off upper level low). Dit systeem, in het Duits ook mooi aangeduid als “Kaltluftropfen”,  heeft een portie veel koudere lucht op sleeptouw en vooral de westelijke Alpen gaan daar vandaag en morgen mee te maken krijgen.

GFS 500 hPa zondagochtend met de hoogtetrog en beginnende cut-off

Het daarbij behorende koufront neemt een vrij zuidelijk koers en aan de noordflank van het (hoogte)laag zien we het als warmte front terug. Daar gaat juist warme lucht vanuit het ooosten en zuidoosten naar het westen uitstromen.

Koufront
De westelijke Alpen krijgen vandaag met het koufront te maken waarbij de koudere lucht tot over het oosten van Frankrijk en de Franse Alpen zal vorderen. Algemeen geldt hoe verder naar het oosten hoe hoger de temperaturen. De oostelijke Alpen blijven ook vandaag en morgen nog in de warmere luchtmassa’s.

Vooral in het westen gaat het vandaag flink afkoelen of is het al afgekoeld. T850 hPa (1500 meter) dalend tot 0 graden
Blik vanuit de weerkamer met de föhnige opklaringen boven het Rhonedal en wat gespetter en een mooie regenboog

In het westen gaat de bewolking toenemen op nadering van het koufront gevolgd door frontale neerslag in de Franse Alpen. Meer oostelijke blijft het het vandaag nog föhnig en droog en met de zon kan het kwik weer tot 25 a 28 graden oplopen.

Verder is het even afwachten in hoeverre de föhn de neerslag naar het westen toe weet tegen te houden. Wel moet ook hier in de loop van de dag rekening worden gehouden met lokaal een regen of onweersbui. Het zwaartepunt van de onweersbuien zal echter ook vandaag weer in de oostelijke Alpen komen te liggen.

Sneeuwvalgrens zondagmiddag -avond.
Sneeuw vanmorgen in de Franse Alpen tot circa 800 meter. Foto Haute Loire via @Ega7678

Hoogtelaag
De komende dagen trekt het hoogtelaag al opvullend via midden Italië verder naar oost Europa alwaar het samensmelt met een oost Europees hoogtelaagje. Hogedruk vinden we terug boven noord Europa en de Atlantische Oceaan. Later in de week zien we ook hogedruk opbouw boven de Britse Eilanden.

GFS 500 hPa met het hoogtelaagje op maandag

Boven west en midden Europa blijft de lage druk echter dominant met daarin opgenomen van enkele hoogtelaagjes. Dit betekent dat de luchtmassa’s onstabiel van opbouw zijn en we dagelijks met regen en onweersbuien te maken gaan krijgen.

De komende dagen houden we het niet droog, lokaal kan er zelfs veel neerslag gaan vallen. GFS cumulatief tot en met vrijdag

Vooral de verstoringen op hoogte (hoogelaagjes) zouden de voor extra onstabiliteit kunnen gaan zorgen. De temperaturen gaan geleidelijk wel weer wat omhoog maar thermische zomerse hoogstandjes lijken vooreerst niet aan de orde.

GFS 500 hPa voor zondag 20 mei met de noordelijke hogedruk en lage(re) druk incl. hoogtelaagjes boven west en midden Europa

Kijken we nog even naar de langere termijn dan lijkt het er op dat er aan deze situatie weinig verandert en stabiele hogedruk boven west Europa en de Alpen ook dan nog geen thema is. Ook een overgang naar een kouder weertype lijkt onwaarschijnlijk.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen met de geleidelijke afkoeling
En voor de westelijke (Franse) Alpen

Geen vlees, geen vis zullen we maar zeggen. Morgen maar eens verder kijken. Actueel in Termen lichte regen afgwisseld met föhnige opklaringen en een graadje of 15. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 10 en 5 !

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 220 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier