Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De zomer is inmiddels goed losgebarsten met zonnig en warm zomerweer dankzij de invloed van een groot hogedrukgebied. Ook vandaag en morgen blijft dit hoog dominant in de Alpenregio. Vanaf vrijdag neemt echter de invloed van een lagedrukgebied duidelijk toe. De onstabiliteit neemt toe en dat betekent dat er ook onweersbuien kunnen gaan ontstaan.

Terugblik

Gisteren was het ook al op en top genieten in de Alpen. Afgezien een aantal vriendelijke stapelwolken scheen de zon uitbundig en Johann nam het er vandaag goed van. Hieronder een kort fotoverslag van een dagje in de Alpen:

Heerlijke luchten en prachtig besneeuwde bergtoppen, kortom; genieten geblazen!

Vanuit de ruimte waren de Alpen prachtig zichtbaar. Ook de Benelux lag er gisteren onbewolkt bij (Bron: NASA worldview).

Het zomert nog even door

Vandaag belooft een vrij zonnige en warme zomerdag te worden. Een groot hogedrukgebied met de kern boven Denemarken bepaalt het weerbeeld. Toch is het in de middag niet geheel uitgesloten dat er een lokale bui kan vallen. De voorkeur daarvoor ligt wel in de zuidelijke Alpen. Het warmt daarbij flink op, want in de dalen kan de temperatuur zomaar richting de 30 graden schieten. Over het algemeen ligt de temperatuur zo tussen de 25 en 30 graden. In de hogere delen is het uiteraard koeler, maar dat betekent wel prima weer voor een bergwandeling of een mountainbiketocht.

Hogedruk bepaalt het weerbeeld. Lagedruk bevindt zich nog ver ten westen en oosten van de Alpen.

De temperatuur gaat flink in de lift vandaag. Na zonsopkomst warmt het snel op. In de dalen is een tropische dag zomaar mogelijk.

In de middag is er een kleine kans op de ontwikkeling van een paar losse buien.

Verandering op komst

Donderdag wordt het geleidelijk minder zonnig en wordt de lucht onstabieler. De ochtend verloopt nog flink zonnig, maar tegen de middag ontstaan meer en meer wolken. Er gaan wat meer buien vallen dan vandaag. De temperatuur loopt nog wel flink op. Op veel plaatsen wordt het weer zomers warm.

De neerslag rond 17 uur in de middag (lokale tijd). Er ontwikkelen zich een aantal buien. De meeste zijn wederom bestemd voor het zuiden, maar ook de Oostenrijkse Alpen zullen hiermee te maken krijgen. In de avond wordt het weer droger en klaart het op.

Vrijdag neemt de invloed van lagedruk vanaf de Oceaan toe. Een koufront ligt rond het middaguur boven het westen van Frankrijk en zal in de loop van zaterdag de Alpenlanden schampen. Waarschijnlijk trekt deze vooral ten noorden langs. Tot die tijd bevinden we ons vrijdag in warme, maar wel steeds vochtigere lucht. Het dauwpunt gaat omhoog en het zal dan wat klammer aanvoelen en tegelijkertijd zijn dat de perfecte ingrediënten voor het ontstaan van buien. Dat zal vrijdag in de loop van de dag dan ook weer gaan gebeuren. Hoe zwaar en waar ze precies gaan vallen zal de komende dagen verder duidelijk worden. Er is ook een grote kans op onweer bij de buien. De CAPE is hoog en dat betekent dat de lucht behoorlijk onstabiel is. Met het aanwezige vocht zou dat in potentie tot zware buien kunnen komen.

Het hogedrukgebied schuift verder richting het oosten van Europa. Het westen en midden komen langzaam onder invloed van lagedrukgebieden die vanaf de Oceaan Europa binnenschuiven.

Op vrijdag stijgt het dauwpunt en dat zal dan gelijk een stuk minder aangenaam aanvoelen buiten. Het voelt wat plakkerig en dat is vooral tijdens het sporten of in de nachten te merken.

De CAPE-waardes lopen vrijdag behoorlijk op. Dat zou vooral in de noordelijke en westelijke Alpen lokaal tot stevige buien kunnen komen. De details zullen dat de komende dagen moeten uitwijzen.

Het weekend lijkt ook wat wisselvallig te verlopen. Er kunnen geregeld buien ontstaan. De temperatuur blijft nog wel op een zomers niveau. Of het zonnige en droge weer na het weekend terugkeert kunnen jullie lezen in een volgende update. Voor nu een hele fijne dag en graag tot de volgende keer.

In Zermatt is de wisselvalligheid in het weekend ook te zien. Het gaat om buien dus tussendoor kan het ook heel erg meevallen.

Om af te sluiten nog een prachtige zonsopkomst van vanochtend:

De zonsopkomst vanaf de Zugspitze!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 329 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen: warm en vrij zonnig zomerweer, buienkansen nemen toe”

 • Johann
  24 juni 2020 at 09:49

  Mooi bericht weer Maarten! Die lokale Wärmegewitter nemen we op de koop toe. Vanmorgen wat kleine cumuli boven de bergen, belooft verder weer een mooie zomerdag te worden.

 • Remco Mienis
  24 juni 2020 at 09:55

  Prachtige plaat!

 • Johann
  24 juni 2020 at 13:04

  Perfect

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier