Algemeen: hogedrukgebieden bepalen ook de komende dagen het weerbeeld in de Alpen. Een zwakke storing schampt woensdag met wat lichte neerslag woensdag de noordoostelijke Alpen. Vanaf donderdag dan ook hier weer overgang naar rustig, droog en vooral in de bergen zonnig herfstweer. Verse sneeuw voor de Alpen is voorlopig nog geen thema.

Hogedruk weet nog van geen wijken, winterweer  voorlopig nog buitenspel

Hoog –Uwe– dat al dagenlang het weerbeeld in grote delen van west en midden Europa en ook de Alpen bepaalt heeft zijn beste tijd gehad en heeft gisteren zich met zijn kern tot boven de westelijke Middellandse Zee teruggetrokken. Het heeft echter meteen weer versterking gekregen van hoog Wolfgang met kern boven Scandinavië en hoog Valentin met kern boven Frankrijk. Atlantische depressies met hun storing hebben zodoende geen enkele kans om zich met het weer bij ons te bemoeien en worden gedwongen naar het zuiden dan wel het noorden af te buigen om vervolgens met een grote boog om het hoog heen te koersen.

jet
Verloop jetstream (kaart voor zaterdag)

Datzelfde geldt voor de jetstroom die vanaf de Atlantische Oceaan komen wordt gesplitst in een noordelijke tak en een zuidelijke tak Die noordelijk tak loop via de Britse Eiland tot over  noord Scandinavië en buigt vervolgens af naar het zuidoosten va west Rusland, de Baltische Staten naar het zuidoosten tot over de Balkan. Morgen zien we dat een apart laagje op gelijke koers via Scandinavië naar het zuidoosten trekt. Een daarmee samenhangende storing (occlusie) zou met wat meer bewolking en wat neerslag nog net de noordoostelijke Alpen kunnen schampen.

ukwoens
UKMO met het laagje dat oostelijk van de Alpen gaan langstrekken naar het zuidoosten
berfexwons
De noordoostelijjke Alpen moeten vooral morgenochten rekening houden met wat (lichte) neerslag. Er is ook tijdelijke gevaar voor “ijzel” in de dalen en lagere delen

Hier moet morgen dan in de loop van de nacht en morgen overdag rekening worden gehouden met wat neerslag, hogerop is dit sneeuw en beneden de 700 a 1300 meter regen. Met de neerslag en de nog koude aanwezig lucht in de lagere delen den dalen is er ook een kans op ijzel! De overige Alpen houden het droog en zonnig met natuurlijk weer de kans op Hochnebel in de dalen of het laagland.

rad1312
Radarbeeld Alpen 09h45 Bron WetterOnline.de
czu0ssdxgaav0bu
Voorlopig is en blijft dit het (weer)beeld in de Alpen. Foto vanuit Les Arcs Antoine ‏@antoineESF1800
czu0uojxuaavsti
walchsee2
Mistvelden rond de Walchsee in Tirol. Toch zie ik hier liever ijs en sneeuw
kufstein1312
Kaiserwetter, Kufstein -Kaisergebirge- Brentenjoch

Vanaf donderdag zien we de bovengenoemde hogedruk centra samensmelten en richting het oosten van Europa verplaatsen. Vanuit de Atlantische hogedruk snoert tegelijkertijd een bel koudere lucht af richting (cut-off hoogtelaag) het Iberische Schiereiland en vervolgens de westelijke Middellandse Zee. Vervolgens zien we dat het Azorenhoog achter deze cut-off een verbinding aangaat met het oost Europese – west Russiche hoog. Een nieuwe warme hoogterug probeert vanaf de Azoren opnieuw naar het westen van Europa uit te breiden maar het lijkt er op dat we ditmaal buiten schot zullen blijven.

zat1040
Weekend kerndruk 1040hPa ECMWF voor zaterdag 17-12

De hoogste kerndruk van het hogedruk bastion word in het weekend bereikt met op zondag een druk van 1040hPa boven oost Europa. Vanaf maandag zien we het bastion van hogedruk dan langzaam aftakelen doordat vanaf 3 kanten aan wordt “geknabbeld. Vooral de oplevende depressie activiteit vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan en het hoogtelaag (lagedruk) boven de westelijke Middellandse Zee (het cut-off laag) konden wel eens belangrijke rivalen van de hogedruk gaan worden. Tevens gaat aan de oostflank een volgende portie veel koudere lucht naar het zuiden en later ook richting het westen uitstromen waardoor we na een wat zachtere fase vanaf vrijdag in de loop van de volgende week toch weer in koudere lucht terecht zullen gaan komen.

hoogdo22
ECMWF T850hPa donderdag 22-12, er wordt van alle kanten geknabbeld aan het Europa hoog waarbij het geleidelijk ook weer wat kouder gaat worden!

In hoeverre er ook wat neerslag en -of sneeuw gaat vallen is nog onzeker. Grotere hoeveelheden Neuschnee zullen met de hogedruk in ieder geval niet gaan vallen. We zullen het echt moeten hebben van kleinere neerslaggebiedjes (GFS) en het zuiden van mogelijk Südstau door het Middellandse Zee (hoogte)laag. Mocht dit laag een wat noordelijkere koers gaan varen dan is zelfs een Südstau met sneeuw van betekenis voor de zuidelijke Alpen een optie. Echter ook het gedrag en koers van het hoogtelaag heeft een hoog onzekerheid gehalte waardoor er vandaag voor wat betreft de details nog weinig te zeggen valt.

prof1


We gaan het hoe dan ook allemaal vervolgen en zodra zich wat spannends voordoet dan zijn we er natuurlijk als de kippen bij (FACEBOOK / TWITTER). In ieder geval zijn we er ook morgen weer met een volgend Alpenweerpraatje en natuurlijk ook het Benelux weer. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst. Ciao

bild1412
Brig in het Rhonedal, sneeuw ook hier geen thema. Enkle de rijp in het onderkoelde dal doet aan de winter denken!

Witte Kerst Alpen ?
Kriigen we een witter kerst in de Alpen en de zuidelijke Middelgebergtes?  Dagelijks zullen we aan de hand van de diverse model uitdraai een verwachting in procenten opstellen voor de –
top, boven de 2000m  / het midden  vanaf 1500m /  1000m  / dal vanaf 500m ).

Gezien het persisterende karakter van de Europese hogedruk en het droge weer moeten we vandaag “laag inzetten”. Daar waar sneeuw ligt boven de 2000 toot 2300 meter is een witte kerst gegarandeerd (100%). Elders houden we het vanmorgen nog maar even op de 20 tot 40% met voordeel voor de Zuidwestelijk Alpen en en de NO Alpenhoofdkam. Gezien de nog lange verwachting termijn staat deze eerste prognose voor het gehele Alpengebied natuurlijk nog op zeer wankele benen!

kerstprog-112-avond

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.420 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Wanneer worden de (sneeuw)bakens eindelijk verzet?!”

  • Jan
    13 december 2016 at 21:21

    Hallo Johan,
    Ik heb de handdoek klaarliggen. Het ziet er toch naar uit dat er geen witte Kerst in de Alpen komt, wederom! Ik denk pas dat na Oud en Nieuw de kansen keren.
    Hopelijk over een week een positiever bericht!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer