Alpen - Wanneer komt de volgende sneeuw?
Algemeen: Onder invloed van een hogedrukgebied boven het Europese vasteland blijft het dit weekend prima wintersport weer in de Alpen. Enkel in de oostelijke Alpen heeft de zon het deze ochtend nog wat moeilijker. Volgende week zakt de straalstroom wat zuidelijker en proberen verschillende neerslagzones naar de Alpen te trekken. Tegelijk verhoogt de luchtdruk boven de Azoren wat een barrière vormt voor de neerslag. Op de overgang tussen deze twee weertypes liggen de Alpen.
Wat doet de straalstroom?
Vandaag: Deze ochtend heeft de noordkant van de oostelijke Alpen nog te maken met veel bewolking. Lokaal valt er zelfs nog een beetje neerslag (sneeuw boven 500 meter) maar veel zal dat niet voorstellen. Deze bewolking lost volgende uren geleidelijk op wanneer de opklaringen vanaf het westen uitbreiden. In het westen hebben de voor Alpen momenteel nog te maken met wat hochnebel. De temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar met waarden rond 0°C op 2000 meter in het westen en 0°C op 1200 meter in het oosten.
Morgen: Meteen vanaf de ochtend is het quasi overal zonnig en dat blijft de hele dag zo. Het is iets frisser in vergelijking met vandaag met ongeveer 0°C op 1800 meter in het westen en 1200 meter in het oosten. De wind doet het rustig aan en de dauwpunten zijn vrij laag waardoor de sneeuwkwaliteit over het algemeen goed is.
Maandag: De straalstroom begint al wat te zakken naar zuidelijkere breedtegraden maar voorlopig merken de Alpen hier nog weinig van. De zon domineert de hele dag over de hele Alpenboog en met een nulgradengrens rond 2000 meter in het westen en ongeveer 1500 meter in het oosten is het normaal weer voor de tijd van het jaar. Ook maandag blijven de dauwpunten veelal negatief waardoor de sneeuwkwaliteit algemeen goed blijft.
Dinsdag: Tijdens de nacht naar dinsdag schampt een eerste neerslagzone de oostelijke Alpen en overdag volgt er meer neerslag die vanaf het noordwesten tegen de Alpen gedrukt wordt. De oostelijke gebieden krijgen met ruime voorsprong de meeste neerslag, in het grootste deel van de Franse en Italiaanse Alpen blijft het zelfs volledig droog. De aangevoerde lucht is van vrij zachte origine waardoor de sneeuwgrens zeker tijdens de eerste neerslag hoog kan uitvallen. Initieel valt er pas sneeuw vanaf 1800 meter maar deze grens daalt overdag tot 1300 meter.
Woensdag: Een uitloper van hoge druk zorgt woensdag voor een herstelling van het zonnige weer. Met de aanvoer van westelijke Atlantische Sub-Tropische lucht is het vrij zacht met 0°C boven 2000 meter in de hele Alpen. De dauwpunten stijgen bovendien boven het vriespunt waardoor de sneeuwlaag het vooral op de zuidelijke hellingen wat zwaarder te verduren krijgt.
Donderdag en vrijdag: Droog weer met zon en wolken. Net als woensdag liggen de temperaturen vrij hoog. Interessanter wordt het tijdens de nacht naar vrijdag wanneer een pittige depressie over het noorden van Groot-Brittanië naar Denemarken trekt. De verschillende weermodellen zijn het nog niets eens over de precieze koers van deze depressie die zeer belangrijk is. Zo berekent GFS (het Amerikaanse weermodel) een vrij noordelijke koers waardoor de Alpen in de zachte lucht blijven en de neerslag enkel de noordelijke Alpen zal treffen. Het Europese weermodel berekent een zuidelijkere koers met sneeuw en koude lucht voor de hele Alpen.
Weekend: Voor het weekend variëren de weermodellen nog sterk. De straalstroom is zwak waardoor deze sterk begint te meanderen. Afhankelijk van de positie in zo’n golvende stroming verschillen de weertypes sterk. De grootste kans is momenteel weggelegd voor een herstelling van de hoge druk boven Europa met bijgevolg zonnig en droog weer voor de Alpen bij weerom (licht) stijgende temperaturen.
Krokus week: In een regime met zwakke straalstroom liggen de Alpen hoogstwaarschijnlijk in een hoge druk rug met veelal droog weer. Volgende dagen ongetwijfeld meer info en duidelijkheid hierover!
Zo, dat was het voor vandaag. Morgen is Johann er weer, ik zelf ben er maandag! Twijfel niet om te reageren indien u meer info wenst over het weer in de Alpen.
Tot ziens vanuit een mistig en fris Merksplas (+4°C)
Zwakke straalstroom? De sterkte en oriëntatie van de straalstroom is zeer bepalend voor het weer in West- en Centraal-Europa. Hoe sterker deze is hoe meer variabel het weer is (snellere aanvoer van diverse weersystemen). Indien de straalstroom zwak is begint deze meer te meanderen en treden blokkages op. Bovendien wordt er op die manier meer lucht uitgewisseld met de noordelijke gebieden waardoor koudere lucht meer naar het zuiden kan trekken. De oriëntatie is nog belangrijker. Ligt de straalstroom ten noorden van de Alpen, dan bevinden de bergen zich veelal in de zachte lucht en droge lucht. Richt de straalstroom zich op de Alpen dan worden meerdere depressies en neerslaggebieden aangevoerd met sneeuw en regen. Als de straalstroom zich ten zuiden van de Alpen bevindt dan bereikt koude lucht de bergen en kan er ook nog wat neerslag vallen (sneeuw), vooral aan de noordkant. Een belangrijke hulp voor de trends in straalstroom is de stratosfeer. We zien dat eind februari een derde plotse opwarming van de stratosfeer (SSW) zal plaatsvinden waardoor de straalstroom sterk zal afzwakken. De weermodellen hebben het moeilijk om lang op voorhand de gevolgen hiervan op te pikken waardoor het goed mogelijk is dat de verwachtingen de volgende dagen nog meermaals wijzigen. In ieder geval een spannende situatie voor eind februari/begin maart.
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
De winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Winter is coming – be prepared –
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.
3 Reactie op “Alpen – Wanneer komt de volgende sneeuw?”
Comments are closed.
Beste Johann, hoe waarschijnlijk acht jij in de periode tussen vrijdagavond en zaterdagochtend-middag de kans op chaos op de wegen van Zuid-Duitsland en Oostenrijk als gevolg van zware sneeuwval tot ver onder de 1300 meter (Fernpass)? Het zal door vakantie in Duitsland en delen van Nederland de belangrijkste wisseldag van deze winter worden!!! Wordt dit een rampscenario voor het verkeer?
Groeten Wim
@Wim Ik zou in dit stadium termen als sneeuwchaos en “rampscenario” niet gebruiken, daarvoor is het simpelweg nog veel te vroeg en te veel onzekerheid.
Probleem zit hem in de afhandeling van een koufront behorend bij een actieve depressie die vrijdag via de Noordzee naar Scandinavie trekt. Vrijdag gaat dit een Temperatursturz van 15 graden geven en in vergelijk met de donderdag is het zaterdag op 850hPa maar liefts 20 graden kouder! De meeste neerslag gaat op het front vallen en dan is het maar net de vraag hoe snel de sneeuwvalgrens daalt. In de koudere drogere lucht achter het KF vriest het dan gewoon 10 graden op 850hPa maar dan is de meeste neerslag er ook weer uit. Zaterdag laatste sneeuw(buien) en van westen uit opklarend(naderend tussenhoog). Aandachtspunt wordt dus de vooral de vrijdag wanneer het front met neerslag er in komt en de stroming vrij snel van W naar NW gaat draaien, afhankelijk van de precieze timing zal de sneeuwvalgrens dan zeer snel gaan dalen van 1800 tot 2200 meter in de (vroege) ochtend tot in de dalen in de loop van de middag en avond. Overigens is het GFS wat minder optimistisch vwb het instromen van de koudere lucht (meer zonaal)
Al met al een situatie om de komende dagen scherp te vervolgen en we gaan daar binnen de weerberichten zeker aandacht aan schenken. Diegenen die op safe willen spelen en indien dit natuurlijk kan, het advies om donderdag af te reizen van of naar de Alpen! Zondag met hogedruk, koud maar droog!
ps opgesteld adhv de laatste model uitdraai (12h00)
Dank je wel Johann, ik ben zeer benieuwd en blijf je volgen!