Advertentie 

Het hogedrukgebied boven de Alpen neemt in kracht af. Vanuit het zuiden nadert een depressie. Dankzij een zuidelijke stroming wordt het Alpengebied nog steeds voorzien van milde luchtmassa’s met daarbij ook Saharazand. Aan de noordkant van de Alpen is het droog en aangenaam weer, terwijl aanzienlijk meer bewolking en ook neerslag te vinden is in het zuiden en oosten. Later in de week lopen de temperaturen verder op.

Af en toe een bui en later deze week zomerse temperaturen

Saharazand
Saharazand wordt zo’n 40 keer per jaar gemeten bij het meetstation Jungfraujoch in Zwitserland. Gisteren was het weer zover en was er sprake van een verhoogde concentratie stof in de atmosfeer. De lucht werd gelig en het zicht nam wat af.

Op de satellietfoto van gisteren is goed te zien de hoeveelheid stof die boven de Middellandse Zee in de atmosfeer zit. De Alpen grotendeels opgeklaard met uitzondering van het uiterste westen. (bron: NASA MODIS Worldview)

Een lagedrukgebied boven Noord-Afrika heeft de afgelopen dagen stormachtige omstandigheden veroorzaakt. Windsnelheden van 50 tot 100 km / u zorgden ervoor dat veel saharazand werd opgeblazen in de woestijn. Dit stof wordt vervolgens weer getransporteerd op een hoogte tot soms wel 6 km hoogte. Een sterke zuidelijke wind brengt het stof over de Middellandse Zee naar Europa.

Verwachting voor stof voor zondagavond 18 UTC (SKIRON model University of Athens)

Omdat het fijne stof als condensatie-kernen fungeert, wordt de vorming van wolken bevordert. Het zicht verslechterd en de zon wordt troebeler wat te wijten is aan het stofgehalte in de lucht met soms een geelachtig oranje tint als gevolg. De hoogste stof concentratie wordt vanavond verwacht, maar ook de komende dagen blijft er saharazand naar de Alpen waaien.

Mooi zonnig plaatje gisteren een ritje met de Bernina Express van Tirano naar St. Moritz gemaakt (foto Berny Bisselink)

Mooie sneeuwrol gevormd door de wind in 3 Vallees Frankrijk (foto via twitter Madamepatate‏ @tiem7854)

Vanochtend na een heldere nacht start  de dag grotendeels zonnig in de Alpen. In de loop van dag neemt de hogere bewolking toe en raakt de zon steeds meer op de achtergrond. Met een vorstgrens op 3000 m zijn de temperaturen mild. Daarbij waait een zwakke wind vanuit zuidoostelijke richting. In de namiddag en avond neemt de bewolking verder toe en gaat er ook met wat neerslag vallen aan de zuidkant van de Alpen. Sneeuw kan verwacht worden vanaf 2500 m. Aan de noordkant blijft het langer droog en zonnig vandaag.

Neerslag verwachting voor de komende 48 uur. Vooral aan de zuidoostkant en rond de Alpenhoofdkam vallen de meeste buien (convective precipitation ICON MODEL via WX charts)

Maandag begint het op de meeste plekken in de Alpen bewolkt en nat. Er vallen verspreid buien, maar het is ook van tijd tot tijd droog. In de loop van de dag komt veranderlijk, regenbestendig weer overal binnen. In de nacht van dinsdag nemen de bui activiteit af buien en klaart het steeds meer op. Dinsdag stabiliseert de weersituatie. De wind is zwak tot matig en in het laagland kan er wat mist en nevel hangen in de ochtend. Verder wordt het wijdverspreid zonnig en droog.

Door de sterk opgelopen temperaturen is het lawinerisico nog altijd hoog deze dagen (video via Severe Weather Europa FB)

Vanaf woensdag krijgt het noorden en westen van de Alpen steeds meer te maken met hogedruk invloeden. Dit leidt tot zeer zonnig en droog weer. Aan de oostkant en zuidkant van de Alpen is het nog langer bewolkt en valt er nog wat neerslag. Met een zwakke zuidoostelijk stroming (lichte Föhn) wordt zachte lucht aangevoerd waardoor de temperaturen verder omhoog gaan. De tweede helft van de week kunnen we in de laaglanden mogelijke een aantal zomerse dagen verwachten (+25 graden).

Een hogedruk gebied blijft vanaf woensdag ten noorden van de Alpen liggen. Hierdoor wordt zachte lucht vanuit zuidoostelijk richting naar de Alpen aangevoerd. Ook later in de week blijft het zonnig en droog in de Alpen (GFS woensdag, Wetterzentrale.de)

Temperatuurafwijking op donderdag. Het is warm voor de tijd van jaar. (ECWMF temp. afwijking 850hPa, Wetterzentrale.de).

Na een relatief koele maand maart gaan we nu over op een zeer zachte aprilmaand. Komende week lopen de temperaturen verder op en kunnen we een aantal zomerse dagen van +25 graden verwachten. Als we kijken naar de ensemble verwachtingen in de Alpen liggen deze allemaal ver boven het langjarige gemiddelde met meer dan 5 graden. Daarbij blijft het lang droog en valt er relatief weinig neerslag de komende dagen. Richting komend weekend zit er nog grote onzekerheid in de verwachting, maar lijkt het aan de warme kant te blijven. Fijne zondag.

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de oplopende temperaturen blijft de situatie veelal precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 299 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier