Alpen - Vrijdag Temperatursturz, sneeuw tot down under
Algemeen; Hoog – Thodo – met kern boven zuidwest Europa bepaalt de komende dagen het weerbeeld in de Alpen. Vandaag dinsdag schampt een warmtefront de noordelijke Alpen. Donderdag nadert een hoogtetrog met koufront de Alpen en vanaf vrijdag komen we tijdelijk in duidelijke koudere polaire luchtmassa’s terecht . Vanaf zaterdag herstelt zich het zonale stromingspatroon weer waarbij de Alpen met onder de invloed van hogedruk geraken en de temperaturen weer in de lift gaan
Korte terugblik
Samenhangend met een koufront welke gisteren over de Alpen is getrokken ging de bezem weer eens even lekker door de atmosfeer. Met een stevige westelijke wind was het een stuk frisser dan tot voorheen en er viel op passage van het koufront ook weer eens neerslag waarbij het sneeuwde tot lokaal 1500 a 1200 meter. De meeste neerslag viel in de westelijke Alpen, in de regio van het meer van Genève (Chablais) zelfs 20 tot 40 mm. Elders bleef het meest bij 2 tot 10 mm.
Achter het koufront begon de luchtdruk op nadering van een volgende hoog weer snel te stijgen waardoor overdag de neerslag er weer snel uitging en het flink opklaarde. De oostelijke en met name de zuidoostelijke Alpen moesten nog langere tijd met meer bewolking en neerslag afrekenen en het duurde tot ver in de middag en avond voordat het ook hier droog werd.
Overigens kan er in de Alpen ondanks het zeer milde weer in de hogere Alpen met hoge vorstgrens hier en daar gewoon al geschaatst worden. De onderstaande beelden werden 15 november gemaakt op de #Flüelapas (2383m) in Graubünden al worden geschaatst op een mooie ijsvloer. Photocredits Gaudenz Flury Twitter @GaudenzF
Hogedruk, weer zachter
Vandaag en ook morgen zal de hogedruk weer het weerbeeld gaan bepalen. Vooral langs de noordelijke Alpenhoofdkam trekt wat meer bewolking voorbij die samenhangt met een warmtefront. De oostelijke Alpen hebben aanvankelijk ook nog te maken met wat meer (Stau)bewolking waaruit ook wat lichte neerslag valt, boven de 1500 meter vlokken.
Elders schijnt de zon en is het droog. De maxima stijgen al naar gelang de zon of bewolking naar een graad of 5 tot 13. Op 2000 meter wordt het een graad of 5 en op 3000 meter een graad of 1.
Zeer mild in hooggebergte
Morgen woensdag is het zwaartepunt van hoog – Thodo – doorgeschoven naar oost Europa en de Balkan. Tegelijker tijd schuift vanuit het zuidwesten een uitloper van het subtropenhoog tot over de Alpen. Het 500 hPa vlak komt dan in vergelijking met vandaag zo’n 200 tot 300 meter hoger te liggen en ook de temperaturen gaan in de bergen dan weer flink in de lift.
Op het 850 hPa stijgt het kwik van va 2 naar 12 graden en op het 500 hPa van -20 naar – 10 graden. Zo’n 10 graden opwarming dus en dat heeft ook gevolgen voor de vorstgrens. Deze morgen naar circa 3900 meter en dat is maar liefst 800 meter hoger en voor de tijd van het jaar op die hoogtes bijzonder zacht. Het is verder meest zonnig en dus nogmaals een heel fraaie dag om er in de bergen op uit te trekken.
Vrijdag Temperatursturz
De donderdag start ook nog optimistisch met in de ochtend nog wat zon en lokale Hochnebel. Met het vorderen van de dag neemt van het noordwesten de bewolking snel toe op nadering van een hoogtetrog en koufront. In de loop van de middag volgt de neerslag die in de avond en nacht op vrijdag onder versterking over de Alpen trekt. Met een stevige noordwestelijke wind wordt dan veel koudere van origine polaire lucht tot over de Alpen aangevoerd en gaan de temperaturen markant onderuit.
Vrijdag en zaterdag zal het kwik op 1500 meter hoogte (850 hPa) tussen de -2 en -7 graden gaan uitkomen en de vorsgrens tot in de lagere delen en dalen zijn afgezakt. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de sneeuwvalgrens. Deze zal met het inkomend en op passage van het koufront vrij snel dalen tot 1000 a 600 meter of zelfs nog lager.
De meeste neerslag zal in de Stau van de noordwestelijke Alpenhoofdkam gaan vallen. Hier kan onder gunstige omstandigheden hogerop 30 tot 50 cm vallen. Meest echter zal het in de bergen met 10 tot 30 cm wel gedaan zijn of valt er nauwelijks iets. Voor precieze details is het nog net iets te vroeg.
Terug naar zacht en toenemende onzekerheid
Helaas zal de winterse episode geen langdurige kwestie gaan worden. Reeds in de loop van de zaterdag gaat een volgende inschuivend hoog van west naar oost weer een verzachting brengen. Het uitwisselen van de koudere tegen opnieuw zachtere luchtmassa’s zal echter zonder slag of stoot gaan plaatsvinden. Neerslag wordt er dan ook niet verwacht.
In het verdere verloop blijven we onder de invloed van hogedruk. Deze zal zich door door een depressies met daarbij aan de voorzijde warmte advectie op hoogte boven de Atlantische Oceaan helemaal tot over de Noorse Zee en richting Spitsbergen naar het noorden kunnen gaan opbouwen.
Daarbij zien we diverse oplossingen die dan met een Scandinavie hoog op de proppen komen. Helaas lijkt het er op dat de hoogte-as voor onze contreien en vrieskou wat ongunstig komt te liggen. De meest koude lucht zal dan ver naar het oosten in zuidelijke richting gaan uitstromen en de Alpen niet of slechts in verzwakte mate kunnen bereiken. Vooral de oostelijke Alpen zullen dan met een afkoeling te maken gaan krijgen.
Daarnaast zien we echter ook steeds weer oplossingen bij zowel het GFS als, zoals vanmorgen ook weer bij het ECMWF, het aanhouden van een juist west tot zuidwestelijk stromingspatroon (zonaal) waarbij de jetstream noordelijk komt te liggen. Niks geen Scandinavie hoog of kou.
Behalve dan dat de onzekerheid vanaf begin volgende week sterkt gaat toenemen. Vrij zeker lijkt wel dat we bij beide opties een droge periode tegemoet zullen gaan en er geen of nauwelijks neerslag gaat vallen.
De komende dagen zullen dus duidelijk moeten gaan maken of we naar een meer winters stromings patroon gaan evolueren of het vrij zachte hogedrukweer zich weer terugmeldt. Daarover de komende dagen dan meer.
Tot zover vanuit een nog fris Termen in Oberwallis met afgelopen nacht wat lichte stralingsvorst aan de grond. Blijf gezond en volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman