Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: hoog –Ulrike – beïnvloedt in gunstige zin zowel vandaag als ook morgen het weerbeeld in de Alpen. Warmtefront bewolking trekt tijdelijk over de noordelijke Alpen. Vrijdag opkomend koufront met neerslag en dalende sneeuwvalgrens. Zondag verdere verscherping kou!

Koude anomalie in de maak

Hogedruk (subsidentie), veel zon (westen) en verzachting van 6 tot 10 graden deden de sneeuw van gisteren vooral in de lagere delen weer grotendeels of geheel smelten. Hogerop en speciaal op beschutte  plekken kon en kan de sneeuw echter door de droge lucht overleven en in het hooggebergte was het gewoon nog volop winters. Hieronder nog een mooie impressie van de Hintertuxer gletsjer en ander oorden;

Tignes via Ski Press‏ @Ski_Press
Kleinwalsertal,foto C Kolner via Haus Walser Berge‏ @HausWalserBerge
Zermatt Gornergrat via Sylvia Michel‏ @michelphotoCH

Eerst nog zacht
Vandaag en morgen en deels ook nog op de vrijdag profiteren we nog van de invloed van hogedruk. Doordat de hoogte-as ten oosten van de Alpen ligt wordt er met een zuidwestelijke hoogtestroming nog zeer zachte lucht aangevoerd en kan het kwik zelfs nog wat hoger gaan uitkomen.

De komende 2 dagen kunnen we nog even genieten van de “indian summer” in de Alpen. Rosswald gistermiddag

Door een noordelijk van de Alpen langstrekkend warmtefront moeten de noordelijk Alpen vandaag rekening houden met overtrekkende wolken(velden).

Algemeen zullen de middagtemperaturen tussen de 18 en 23 graden komen te liggen. Ondersteund door een “warme” hoogterug wordt het ook in de bergen zeer zacht met een vorstgrens die meest tussen de 3600 en 3700 meter zal liggen. Op 1500 meter stijgt het kwik naar een graad of 12 tot 14.

Radar 08h00. Bron Wetteronline.de

Koude anomalie
In de loop van de vrijdag gaat het roer echter weer om en op nadering en passage van een eerste koufront gaan de temperaturen in alle hoogtes opnieuw fors onderuit. Naar verwachting zal het koufront met neerslag en sterke windtoename in de loop van de middag de noordelijke Alpen binnentrekken en met het instromen van de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens naar 1600 tot 1500 meter en op zaterdag sneeuwt het tot 1400 a 1200 meter en lokaal tot 1000 meter.

GFS neerslag (koufront) voor vrijdag 12h00

Na een tijdelijke pre-frontale verzachting in de loop van de zaterdag volgt zondagochtend met een meridionale stroming (noordelijk) een volgend actiever koufront. Er gaat dan meer neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens tot 1000 a 700 meter daalt.

GFS zondag 06h00 met een veel actiever koufront
en de neerslag

Ook de maandag gaat koud en onbestendig verlopen en ook dan staat er een onaangename harde en in de bergen stormachtige noordwesten wind. Sneeuwval grens meest tussen de 1000 en 700 meter, vorstgrens tussen de 1200 en 700 meter.

T850 hPa prikpunt Oberstdorf
Vorstgrens eveneens prikpunt Oberstdorf

De Alpenzuidkant heeft met de noordelijke stroming opnieuw te maken met de afdrogende en opwarmende effecten van de Alpenhoofdkam. Deels kan de Nordstau neerslag tot in de aangrenzende gebieden aan de zuidkant over grijpen, zwaartepunt van de neerslag (sneeuw) is echter voorbestemd voor de gebieden aan en rondom de Alpennoordkant (Nord-Weststau). Hier kan in de periode van vrijdag tot en met maandag tussen de 40 en 70 cm aan Neuschnee gaan vallen. Zie hieronder de prognose van het ZAMG / Bergfex (EC) cumulatief vrijdag t.m maandag!

ZAMG / Bergfex neerslag / sneeuw prognose cumulatief vrijdag tm maandag

Koude anomalie
Dinsdag en woensdag volgt opnieuw een tijdelijke verzachting welke wordt veroorzaakt door een volgende naderend koufront. In het voor-veld daarvan wordt dan tijdelijk weer zachtere lucht aangevoerd. Donderdag volgt dan het koufront en gaan de temperaturen in alle hoogtes opnieuw naar beneden, het is en blijft onbestendig waarbij het tussen de 1200 en 900 meter sneeuwt!

GFS T850 anomalie, duidelijk onderkoeld gaat oktober afsluiten (blauw = kou)

Een volgende thermische opleving lijkt daarna uit te blijven en we zullen ons moeten gaan instellen op voor de tijd van het jaar duidelijk onderkoelde weerbeeld en in de bergen winterse fase waarbij de temperaturen de laatste dagen van oktober tot -8 graden beneden “normaal” zullen gaan uitkomen!

EC12 waarbij de operationele run (geel) bovenin de ensembles vertoeft (zachte oplossing)
Ter vergelijking de GFS ensembles (GFS00) van vanmorgen

Hoe het één en ander zal gaan evolueren en in detail zal gaan verlopen gaan we de komende dagen allemaal proberen in kaart te brengen!

Ik zo zeggen blijf volgen, liken en vertel het verder. Fijne dag gewenst vanuit een fris en onbewolkt Rosswald in Oberwallis. Ciao

Benieuwd wat voor weer we komende winter kunnen verwachten? Lees hier de

winterverwachting 2017-2018.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 688 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier