Alpen - Vrijdag overgang naar markant kouder winterweer
Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen; hoog – Christian – met kern boven de Balkan zwakt geleidelijk verder af maar behoudt nog tot vrijdag zijn invloed op het Alpenweer. Vrijdag krijgen van het westen uit te maken met de invloed van een hoogtetrog en koufront en kan er weer wat neerslag / sneeuw gaan vallen. Tevens zal het koufront een markant koudere weerfase en stromingspatroon gaan inluiden.
Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt Ischgl (1378m)
Tot het einde van de week aanhoudende hogedruk. In de bergen afgezien van enkel overtrekkende (hogere) wolkenvelden veel zon en dank zij de droge lucht (sterk negatieve dauwpunten) algemeen goede sneeuw en piste condities. De lagere pistes en dal afdalingen zijn door de dagelijkse gang deels ook ijzig (hard). Aan de noordkant geleidelijke föhnig. Vanaf vrijdag -zaterdag overgang naar onbestendiger weer en met name in de bergen gevoelige afkoeling. In detail (sneeuw) nog onzekere ontwikkelingen.
Vrijdag inzettende afkoeling en sneeuw
Gisteren stroomde er met zuidwestelijk hoogte winden vooral in de hogere atmosfeer wat vochtigere lucht binnen en dat resulteerde in wat eer hogere bewolking. Verder ook gisteren weer het vertrouwde rustige en in de bergen relatief zachte winterweer.
Voor de komende dagen kunnen rustig “copy – pasten” want tot vrijdag verander er in grote lijnen maar bar weinig aan het stromingspatroon en weerbeeld. Voor de details verwijs ik dan ook gaarne naar het weerbericht van gisteren en focussen we ons vandaag op de weersverandering die vrijdag zijn intrede moet gaan houden.
Koufront / Hoogtetrog
Net als de voorgaande dagen berekenen de weermodellen ook vanmorgen weer de overgang naar een veel kouder stromingspatroon welke zal worden ingeleid door een koufront dat vrijdag de westelijke Alpen bereikt en verder naar het zuidoosten trekt.
Het koufront hangt samen met een hoogtetrog welke zich in de periode van vrijdag tot en met zondag tussen het Atlantische hoog en een Russisch hoog wurmt.
Zondag snoert vanuit de hoogtetrog een hoogtelaag richting de westelijke Middellandse Zee af. Na passage van de hoogtetrog en koufront zoekt de hoogtestroming de noord tot noordoost hoek op en gaat er gevoelig koudere lucht over de Alpen naar het westen en zuiden toe uitstromen.
Op het 850 hPa daalt het kwik zaterdag tot onder het vriespunt en vervolgens naar -4 tot – 8 graden. Vergelijken we dat met de temperaturen van de komende dagen dan is dat maar liefst een graad of 8 tot 15 graden lager.
Met het uitwisselen van de zachtere tegen de koudere luchtmassa’s gaat er eindelijk dan ook weer eens neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens. Vrijdag overdag gaat van het westen uit de bewolking snel toenemen gevolgd door neerslag.
Aanvankelijk sneeuwt het vanaf 1200 a 1000 meter maar met het instromen van steeds koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens naar 800 tot 500 meter respectievelijk tot in de dalen. Op zaterdag en deels ook nog zondag valt er met de noordoostelijke stroming dan vooral nog wat sneeuw of sneeuwbuien aan aan de noordelijke Alpen.
Het is nog even afwachten hoeveel neerslag / sneeuw er precies gaat vallen.Uitgaande van de laatste model uitdraai zou dat tussen de 5 en 40 mm moeten gaan worden resp 5 tot 40 cm sneeuw kunnen gaan “uitpakken”.
Het meeste aan neerslag berekent vanmorgen het GFS model, het ECMWF model komt met beduidend minder neerslag / sneeuw op de proppen. Zoals zo vaak zal de waarheid wel ergens in het midden liggen dus laten we het houden op 5 tot 20 cm en lokaal hogerop bij gunstige Stau ook nog wat meer.
Vanaf begin volgende week krijgen we weer te maken met nieuwe hogedruk. Met een hoogterugas ten noorden van de Alpen houden we de continentale aanstroming vanuit noordoost en met het wat kantelen van de hoogteas later meer uit oost. Voor wat betreft deze ontwikkelingen zien we de modellen met het voortschrijden van de nieuwe week wat uit elkaar gaan lopen.
Wel lijkt het waarschijnlijk dat de hoogteas tot het einde van de week (en mogelijk nog langer) ten noorden van de Alpen zal vertoeven en de stroming dus continentaal blijft. Daarbij wordt in de onderste lagen van de atmosfeer koude lucht aangevoerd. In de bergen kan het met name door de weer stijgende hogedruk en de dalende luchtbewegingen (subsidentie) weer wat gaan opwarmen. De lagere delen en dalen onder de inversie blijven koud met lokaal weer de Hochnebel en mist.
Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Neerslag van betekenis is dan niet meer aan de orde want door het bastion van hogedruk wordt de straalstroom in onze contreien weer gedwongen om met een grote boog via de noord af te buigen. Ook de invloed van het hoogtelaag en de lagedruk boven de Middellandse Zee zal niet of slechts in afgezakte vorm tot over de Alpen uitwerken.
Hoe het één en ander zal gaan evolueren gaan we de komende dagen proberen netjes in kaart te brengen. De komende paar dagen nog maar even genieten van het Kaiserwetter, vanaf vrijdag gaat het roer dan om en dan kunnen de dikke winterjassen en truien weer uit de kast.
Tot zover vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis. Fijne dag nog en ciao
Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar
Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:
We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman