klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; hoog – Thodo – is inmiddels doorgeschoven tot over oost Europa en de Balkan maar houdt nog een warme uitloper tot boven zuidwest Europa. In de loop van de donderdag gaat een koufront een Temperatursturz veroorzaken en wordt het tijdelijk markant kouder met sneeuwvlokken tot in de lagere delen en dalen. Vanaf zaterdag neemt van het westen uit de hogedrukdrukinvloed weer toe. In de nog aanwezige koude polaire lucht kan het dan vooral in de nacht flink gaan afkoelen. Vanaf zondag weer overgang naar een (zeer) zacht zuidwestelijke regime.

Winterse opties weer “glad gestreken” door zonaal regime

Een paar dagen geleden zagen we bij de diverse weermodellen diverse interessante winterse oplossingen. Blikvanger was de opbouw van hogedruk naar het noorden van Europa en Scandinavie.  Helaas voor liefhebbers van winterweer zijn deze winterse oplossingen weer van de kaarten verdwenen en heeft het zonale stromingspatroon alle hogedruk intenties richting het noorden weer keurig gladgestreken.

Gisteren onderweg met de Air Glaciers ivm voorbereidingen “Lawinesprengungen Winter” regio Bealp (Oberwallis). Voorlopig zijn lawine’s en Neuschnee nog geen thema. Met dank aan AWM Bas Laros
Sporen “kunstsneeuw” regio Belalp Foto Bas Laros

Het enige winterse wat nog is overgebleven is de kou inval vanuit het noordwesten samenhangend met een kortgolvige hoogtetrog en koufront. Dit moet in de loop van de donderdagavond en nacht op vrijdag gaan gebeuren.

Zeer milde woensdag

Voordat het zover is beleven we vandaag echter is nog een zeer zachte dag. Vooral in de bergen is het door toedoen van een uitloper van het subtropenhoog buitengewoon mild met een vorstgrens die ruim boven de 3500 meter komt te liggen.

Met volop zon stijgt het kwik tot 12 a 16 graden. Dar waar zich hardnekkige mist op Hochnebel ophoudt is het een stuk kouder. Opvallend overigens ook de hardnekkige mist en Hochnebel in delen van de oostelijke Alpen. Zo beleeft bijvoorbeeld Klagenfurt vandaag de 11 dag op rij zonder de zon gezien te hebben!

Radarbeeld Alpen van,orgen 10h00 met de uitgebreide mist en Hochnebel. Vooral in Karinthie hebben ze al dagen lang te maken met de grijze soep en is van zon geen sprake

In Oberwallis vandaag weer volop zon en vooral in de bergen dus ook zeer mild. In vergelijking met vorig jaar toen er een meter sneeuw viel nu sneeuwarmoede troef tot ver in het hooggebergte. Beeld vanmorgen vanuit de Aletsch Arena

Koufront, graadje of 12 tot 14 kouder

Vrijdag en dus een markante afkoeling veel kouder op passage van een kofuront. De temperaturen gaan dan op 1500 meter in de vrije val en komen op de vrijdag zon 12 tot 14 graden lager uit dan vandaag. De neerslag die daarmee gepaard zet donderdagmiddag of avond van west naar oost in zal dan tot 1000 a 700 meter en lokaal ook nog lager in sneeuw overgaan.

Hieronder de verwachte sneeuwvalgrens voor 20-11 avond en 21-11 ochtend. Meer weerkaarten met oa sneeuwvalgrens zie LINK

In de bergen kan tot zaterdagmiddag 5 tot 15 cm sneeuw gaan vallen, bij gunstige Nordweststau aan de centrale en oostelijk noordkant lokaal 15 tot 30 cm. In de loop van de zaterdag van het westen uit op nadering van een volgend hoog weer snel droog en opklarend, langs de Alpennoordkant nog wat langer sneeuw of sneeuwbuien.

De sneeuwhoeveelheden zijn ivm gisteren weer wat terug gerekend (Arpege model)

Wanneer het opklaart en boven de sneeuw kan het speciaal in de wat beschutten dalen en gebieden in de nacht van zaterdag op zondag flink gaan afkoelen met op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst en in de hogere gelegen dalen ook strenge vorst.

Nieuwe hogedruk en zacht

Vanaf zondag is het dan weer voorbij met het winterse weer. Hogedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan, zuid Europa tot over noordwest Rusland bepalen het weerbeeld in grote delen van Europa. Met een zonaal stromingspatroon en noordelijke verlopende jetstream overwegen in onze contreien de zuidwestelijke hoogtewinden.

ECMWF voor dinsdag 24-11 Deze kaart en stromingspatroon op 500 hPa kan model staan voor het zachte stromingspatroon vanaf zondag

Vanuit die hoek hoeven we natuurlijk geen kou te verwachten. Integendeel, steeds weer zien we dat uitlopers van het subtropenhoog vrij noordelijk aanpunten en voor een extra thermische opleving zorgen.

GFS ensembles Innsbruck komdende 14 dagen. Van enig winterweer of kou geen spoor te bekennen

Kortom; het blijft zacht tot zeer zacht (bergen) en ook neerslag zit niet in de verwachtingen. Mogelijk dat tegen het einde van de 10 daagse verwachtingstermijn weer duidelijk koudere lucht vanuit het westen tot noordwesten gaat binnenstromen. Deze verwachting is echter nog zeer onzeker.

Dat het rond deze tijd van het jaar al flink kan winteren met bakken sneeuw tot in de dalen en lagere delen hebben eerdere novembers al wel bewezen. Zo viel er bijvoorbeeld 7 jaar geleden een dik pak sneeuw en ook vorig jaar rond de 17 november 45 cm sneeuw hier in Termen (1000m) en op Rosswald (1800m) bijna een meter.

Rosswald 17-11-2020

Tot zover deze helaas weer anti winterse weerpraat. Gelukkig is het nog pas midden november en laten we dus sneeuw en vorst nog maar even bewaren voor december. Fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis

(Visited 1.477 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer