Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen lagedruk boven de Britse Eilanden en hoge druk boven noordoost Europa liggen de Alpen nog tot vrijdag in een zuidelijke hoogtestroming. Terwijl de noordelijke Alpen profiteren van aanhoudende warme Föhn stroming hebben de zuidelijke Alpen te maken met deels intensieve Stau neerslag en veel koelere condities. Vrijdag volgt van west naar oost een koufront met neerslag en koelt het in alle hoogtes af. In het weekend in het zuiden weersverbetering, aan de noordkant onbestendig en koel. In de loop van de volgende week geleidelijk weer warmer en bestendiger.

Weekend sneeuw tot 1200 a 800 meter

Ook gisteren hadden we in de Alpen te maken met een krachtige zuidelijke hoogtestroming waarmee relatief warme maar ook toenemend vochtigere lucht vanuit zuidelijke breedtegraden werd aangevoerd. Een naderend slepen koufront en convergentie zone zorgden ervoor dat de instabiliteit van de atmosfeer in de loop van de dag steeds verder toenam.

Hirlam met de fronten gisteren tot over de westelijke Alpen

In de Südstau van de westelijke en centrale Alpenhoofdkam resulteerde dit in verder intensiverende neerslag en tot over de hoofdkam uitbreidende bewolking en buien. Lokaal werd daarbij ook onweer gemeld. In de relatief warme lucht sneeuwde het vanaf circa 2100 meter en pendelde de vorstgrens rond de 2500 meter.

Bliizard conditons en -7.7 graden zorgden gisteren in de hogere Alpen en zoals hieronder in de Walliser Alpen voor zeer slechte condities

Smeltende sneeuw, 60 mm aan regen en het nodige aan Saharastof zorgden voor een troosteloos beeld zoals ook hier in Nassfeld. Via Twitter Daniel Schrott @DanielSchrott

Met de nog wat verder toenemende drukgradiënt trok de föhn in de bergen en föhndalen aan tot hard of stormachtig met regionaal ook stormkracht. De noordelijke en ook oostelijke Alpen profiteerden van betere condities en met veel zon steeg het kwik naar 20 tot 25 graden en met föhn werden lokaal 28 graden gehaald! De oostelijke Alpenzuidkant moest het met duidelijk minder hoge temperaturen stellen.

Föhn boven de Brunnen aan de Urnersee (Vierwaldstäätersee) . Via Twitter Daniel Gerstgrasser ‏ @danivumalvier

Vandaag donderdag hebben we tijdelijk met een wat rustigere fase te maken en ook de neerslag neemt qua intensiteit af en op meer plaatsen zal de zon weer wat speelruimte gaan krijgen. Verder verandert er in eerste instantie niet veel aan de Südstau en Südföhnfase als ook de temperaturen.

In de loop van de dag (avond) gaan op nadering de een koufront de Südstau en Südföhn weer aantrekken en gaat van het westen en zuiden uit de neerslag in de westelijke Alpen weer intensiveren.

Radarbeeld west Europa. Via WetterOnline.de
Mooi opgeklaard boven de Berner Alpen, helaas slechts van tijdelijke aard.

Vrijdag trekt het koufront verder over de Alpen naar het oosten en met het vorderen van de dag en na föhn einde breidt de neerslag zich ook over de noordelijke en oostelijke Alpen uit. De aangevoerde lucht wordt gaandeweg kouder en de sneeuwvalgrens daalt dan ook naar 1600  in het zuiden en tot 1200 meter in het noorden, lokaal in het noorden later op de dag sneeuw tot 1000 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Sneeuw tot rond de 1000 meter
In het weekend en op maandag gaat het onder invloed van een boven de Benelux afsnoerend hoogtelaag koel en onbestendig verder waarbij het lokaal tot 1000 a 800 meter kan sneeuwen. Door de beschermende werking van de Alpenhoofdkam profiteren de zuidelijke Alpen van betere condities. Het is er droog en opgeklaard met de opstekende Nordföhn ook een stuk minder koud.

In het weekend en op maandag hebben we met de verkoelende werking van een hoogtelaag te maken dat via de Alpen naar het zuidoosten trekt

Zachter en meer zon, op langere termijn weer kouder?
Dinsdag trekt het hoogtelaag verder weg naar de Balkan en komen we in weer wat rustiger vaarwater terecht en gaan ook de temperaturen weer in stijgende lijn. Of de weersverbetering en opwarming van langere duur zal zijn valt te betwijfelen. Richting en in het het weekend zien we vanuit het noorden alweer een volgende portie koudere maritiem polaire lucht naar het zuiden toe afzakken en gaat met een naderend koufront ook de onbestendigheid weer opleven.

GFS 500 hPa voor vrijdag 3 mei met boven de Alpen de vlakke drukverdeling. Koudere lucht stroomt dan inmiddels weer van het hoge noorden naar het zuiden uit

Hoe het één en ander zal gaan verlopen is nog niet geheel duidelijk, een overgang naar standvastig stabiel hogedruk weer lijkt voorlopig echter niet aan de orde.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Vanuit een opgeklaard Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Forum
Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of wil je gewoon lekker mee kletsen en discussiëren over het weer? Meld je dan aan op ons forum.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 331 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier