klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  een depressie in de buurt van zuid Italië beïnvloedt vandaag en morgen vooral nog de Alpenzuidkant. Hogedruk boven noord Europa breidt zijn invloed geleidelijk verder naar het zuiden en tot over de Alpen uit. Met een naar noordoost en later oost wordt toenemend drogere en warmere lucht vanaf het continent aangevoerd en evolueren we naar een volgende zomerse lentefase.

Vandaag nog koel en nat / in oosten onweersbuien

Onder invloed van (hoogte)laag Solveig op weg naar de Tyrreens Zee nam gisteren de zuid tot zuidoostelijke stroming in kracht toe. In de zuidelijke Walliser Alpen tot over de Simplon en het Oberwallis begon in de loop van de namiddag en avond de neerslag daardoor weer te intensiveren en werd het een kledder natte bedoeling. Zelf kon ik hier in de periode van 18h00 tot 06h00 bijna 50 mm registreren. Boven de 1900 a 2000 meter viel er sneeuw.

Winterse Belalp met een vers pak sneeuw vanmorgen / Belalp-Hohbiel 2680m

Zware regen en onweersbuien oostelijke Alpen
In de oostelijke delen van de Alpen en noordwestelijke Balkan ontwikkelden zich in de daar aanwezig warmere lucht en met de instroom van vochtige onstabiele lucht in de loop van de middag en avond regen en onweersbuien met plaatselijk hagel en zware windstoten. In de loop van de latere avond namen de buien weer in kracht af en verplaatsten zich verder naar het  noorden.

Sulden 1900 meter. Via Dieter Peterlin @DieterPeterlin
Zware onweersbuien in het oosten en de Balkan. Foto Zagreb, Kroatia Foto Bruno Fantulin. Report via @crometeohr via Twitter WEATHER/ METEO WORLD @StormchaserUKEU
Enorme hagelstenen tot 7 cm gin doorsnee. Via Severe-weather.EU @severeweatherEU Žitkovci (Slovenia) / Bödeháza (Hungary) today, Laci Kovács

Vannacht klaarde het in het oosten weer mooi op, in de westelijke Alpen regende het in de Stau van de Alpen echter onverminderd door met soms ook een klap onweer. In de loop van de dag en avond van het noorden uit geleidelijk afnemende neerslag.

Ook de oostelijke Alpen ontspringen niet aan de invloed van het hoogtelaag. Terwijl in de westelijke Alpen de bewolking toenemend en neerslag valt moeten de oostelijke delen later op de dag weer rekening houden met (zware) regen en onweeersbuien met lokaal ook weer hagel en zware windstoten.

Vooral in de oostelijke Alpen en de westelijke Balkan is het vandaag niet pluis en ontwikkelen zich opnieuw zware onweersbuien met kans op zware hagel -winstoten en ook de kans op Tornado’s. Estofex level 1 tot 2 (A level 2 was issued across the northern Balkans mainly for large hail and excessive precipitation and to a lesser extent severe wind gusts and tornadoes.)

Het is met uitzondering van de oostelijke delen nogmaals vrij koel met middag temperaturen die al naar gelang neerslag en bewolking tussen de 12 en 18 graden gaan uitkomen. In het oosten in de warmere lucht lokaal weer 26 tot 29 graden. Omdat op hoogte al zachtere lucht aan het instromen is stijgt de vorstgrens naar 2500 tot 2700 meter. Sneeuwvalgrens stijgend naar 2000 tot 2300 meter.

Vrijdag onder invloed van stijgende luchtdruk en een naar noordoost gedraaide stroming in zettende weersverbetering. Het wordt of is al droog en de zon krijgt steeds meer ruimte. Het zuiden en met name zuidoosten moet door invloed van het wegtrekkende en afzwakkende hoogtelaag nog wel rekening houden met enkele regen of onweersbuien.

In de hoogte begin de afdrogende werking van de stijgende luchtdruk al merkbaar te worden.. Opklaringen boven Diablerets Scex Rouge (2970m) in Wallis

Overgang naar zomerweer
Net als gisteren zien we ook vandaag vanaf het weekend de opbouw van hogedruk. Begin volgende week gaat zich boven de Oostzee en Baltische Staten een apart filiaal ontwikkelen.

Met een aanhoudend continentale aanvoer wordt dan warme en droge lucht aangevoerd en kunnen we ons gaan opmaken voor een volgende zomerse weerfase. De middag temperaturen stijgen met veel zon naar 25 tot 30 graden. Ook in de bergen wordt het weer een heel stuk zachter met een vorstgrens die naar zomerse 3700 tot 3900 meter zal stijgen.

Tot zover vanuit een grijs en zeiknat Termen in Oberwallis. Temperatuur 5.9 graden.

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag met de vele bewolking uitkomen tussen 4 en 2  in het oosten met zon hoger

Meer over de UV-Index zie – HIER

Join Alpenweerman community:

 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 181 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer