klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De Alpen bevinden zich de komende dagen onder invloed van opvullende lagedrukgebieden boven Italië en de Middellandse Zee en een ontwikkelend “kanon” van een hogedrukgebied net onder IJsland. De winterliefhebbers weten dat dit een interessante plaats is. De westcirculatie wordt hiermee geblokkeerd. Met een kerndruk die op gaat lopen naar een imposante 1050 Hpa, komt later een koude polaire stroming op gang. Vooral op hoogte (850 hPa) wordt koude lucht vanuit noordelijke breedten keurig netjes met de wijzers van de klok mee, richting de Alpen getransporteerd. De aangevoerde lucht is zo koud, dat er vooral aan de noordkant sneeuw tot in het dal kan gaan vallen. In steden als Wenen en in Innsbruck is het eerst lenteachtig en halen we vrijdag en zaterdag maxima van 15 tot 18 graden met veel zon. Zondag en vooral op maandag keldert het kwik met sprongen naar beneden. Neerslag valt dan als sneeuw, bij maxima die dalen naar slecht 4 graden. Met recht een “wintereinbruch”. Overigens is dit niet abnormaal, maart staat bekend om haar grillige weersinvloeden.

zonsopkomst
zonsopkomst
zonsopkomst

Carona en het dagelijks leven

Het zijn moeilijke tijden momenteel met de invloed van het Carona virus op de mens, die nu zelfs in het rioolwater is aangetroffen. Het meest lastige is dat ons hele dagelijkse leven op zijn kop staat. Jong en oud, niemand ontkomt aan de maatregelen die er genomen zijn. Gewone zaken zijn niet meer gewoon. Een hand geven? No way! Een uitje naar het bos of naar zee, is (bijna) niet meer mogelijk. Vakantie plannen? vergeet het maar! De mensen in de zorg, wat kunnen we daar trots op zijn. Maar we mogen ook trots zijn op ons zelf, het aanpassingsvermogen en de bereidheid om elkaar te helpen. Samen zijn we sterk en we moeten dit ook samen doen. Bovenstaande afbeelding vond ik mooi ter illustratie, aangezien we toch allemaal virtueel aan en met elkaar verbonden zijn. “De zon die opkomt bij de Jungfrau”. Schijnend over een prachtig sneeuwlandschap. Het weer is er altijd en ook grillig, waarbij niemand weet hoe het in de toekomst gaat verlopen. Pluk de dag en probeer te genieten.

Terugblik, sneeuw in de Pyreneeën en de Sierra Nevada

Aan de Alpenzuidkant heeft het nog wat gesneeuwd, tussen de 500 en 1000 meter lag de SVG, vooral in de Pyreneeën is een aardig laagje gevallen.

sneeuw
Sneeuwval in de Pyreneeën, afgebeeld Coma Pregona. (Bron: Bergfex)


Ook in delen van Spanje is het onbestendig en relatief fris. Op de Sierra Nevada zien we de sneeuw weer toenemen i.p.v. afnemen met het begin van de lente. Skiën kan hier ook niet meer, toch is dit ook een interessant gebied om zon en warmte te combineren met wintersport, als alle ellende weer voorbij is.

Blik op de weerkaarten


Donderdag zien we dat vooral aan de Alpen zuidzijde nog invloed hebben van de langzaam opvullende lagedrukgebieden boven Italië en de De Middellandse Zee. Het is wisselvallig met een geleidelijke stijgende sneeuwvalgrens. Vrijdag en zaterdag komt op veel plaatsen de zon goed tevoorschijn en wordt het een stuk zachter, met aangename temperaturen in de dalen is het weer voorjaarsachtig. Een sterk ontwikkelend hogedrukgebied “in het verboden gebied” brengt vanaf zondag, koude polaire luchtmassa’s naar de Alpen. De wind draait van noordelijke naar oostelijke richtingen en hiermee zakt de sneeuwvalgrens tot in het dal, vooral aan de noordzijde lijkt de meest koude lucht binnen te gaan stromen.
Wintereinbruch! Hoeveel sneeuw er gaat vallen, met mooie winterse plaatjes zullen we nog met jullie gaan delen.
Wil je zelf eens kijken wat de weerkaarten voorspellen op onze website klik dan eens hier. Lees het uitgebreide Alpenbericht van gisteren hier nog eens na.

Afsluitend nog de ensembles, die een sterke daling van de temperatuur laten zien op het einde van de maand. Regen, overgaand in sneeuw, is een mooie afsluiting van de maand maart!

Vanuit Helmond wens ik u een fijne dag!

(Visited 418 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer