Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Stel: het is maandag 25 juni. Je bent die dag bezig met een klimtocht naar de Mont Blanc. Eenmaal aangekomen is het genieten: de uitdaging is volbracht! Alleen… het voelt best warm aan. Geen ijzige kou, integendeel. Even checken… huh? 2 graden boven nul? Dat kan niet kloppen… toch?

Toch blijkt het zeker te kunnen. Deze ‘ervaring’ zou op maandag 25 juli werkelijkheid kunnen zijn geweest. Op deze dag werd namelijk een vorstgrens gemeten die ruim boven de top van de Mont Blanc lag. Pas op krap 5200 meter hoogte daalde de temperatuur onder nul in Payerne, Zwitserland; een record*.

Klimmen soms afgeraden, mede door hitte

Even terug naar de ’tocht’. Want daar was namelijk nog iets aan de hand. Had deze ’tocht’ op 25 juli namelijk wel plaats kunnen vinden? Dat is maar de vraag, mede door de extreme warmte. Wat is er aan de hand?

Het blijkt dat verschillende routes naar enkele bergtoppen in de Alpen worden afgeraden omdat ze te gevaarlijk zijn geworden. Dit mede door de warmte die het Alpengebied de afgelopen weken in haar greep had. Naast de warmte van de afgelopen tijd speelt ook sneeuwarmoede een belangrijke rol bij het onveilig worden van de routes. Mede door een bijzonder warme, zonnige en droge lente is de sneeuw veel harder gesmolten dan normaal.

Ook grote klap voor gletsjers

Ook voor de gletsjers is de warmte op hoogte in combinatie met sneeuwarmoede funest. Door het snelle smelten van de sneeuw zijn de gletsjers veel sneller ‘bloot’ komen te liggen aan de zon, waardoor de afsmelt eerder op gang komt. Hieronder is het verschil in sneeuwbedekking tussen dit jaar en vorig jaar bij de Aletschgletsjer goed te zien.

Het verschil in sneeuwbedekking bij de Aletschgletsjer tussen 24 juli 2022 (links) en 23 juli 2021 (rechts). Duidelijk te zien is dat de gletsjer in 2022 veel ‘sneeuwarmer’ is dan in 2021. Bron: Foto-webcam.eu via MeteoSchweiz.

Sneeuw bijna een maand te vroeg weg

Het snelle smelten van de sneeuw is ook goed te zien bij metingen van de Weissfluhjoch, een berg (~2500 m hoog) gelegen in het oosten van Zwitserland. Het blijkt namelijk dat de sneeuw bijna een maand sneller is gesmolten dan normaal. Slechts een jaar eerder (1947) was de sneeuw eerder ‘weg’ op deze berg. Kortom: het jaar 2022 wordt waarschijnlijk een zeer slecht jaar voor de gletsjers…

*Extra: hoe werd het record van de vorstgrens gemeten?

De vorstgrens in Payerne (Zwitserland) wordt gemeten door ballonoplatingen. Bij deze ballonoplatingen wordt een meetinstrument (een radiosonde) de hoogte in gestuurd. Deze radiosonde meet daarbij onder andere temperatuur en vocht. Het oplaten van de ballon gebeurt bij de meeste stations iedere 12 of 24 uur. Met deze ballonoplatingen krijg je dus een beeld van hoe de temperatuur verandert met de hoogte.

Dat er maar 1 keer per 12 of 24 uur gemeten wordt, betekent ook dat er van het grootste deel van de dag geen metingen zijn. Het kan dus zo zijn dat de vorstgrens op een andere dag of jaar hoger lag dan de gemeten ~5200 meter hoogte in Payerne, maar dit niet gemeten werd. Desondanks past het record wel goed in het beeld van klimaatverandering.

(Visited 933 times, 1 visits today)
Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer