Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  tussen hogedruk boven west Rusland – Gotthard – en lagedruk met kern boven de noordelijke Atlantische Oceaan – Pia – is achter een occlusie front met sneeuw minder koude lucht over de Alpen uitgestroomd. Een volgend occlusiefront bepaalt vandaag maandag het weerbeeld in de Alpen, dinsdag volgt een tussenhoog met een tijdelijke weersverbetering. In het weekend zachter, met kerst wordt het winter technisch dan weer spannend!

Licht winters, weekend (tijdelijke) verzachting

Geheel in lijn met de verwachtingen heeft een warmtefront (occlusiefront) van west naar oost voor een verzachting gezorgd en is het met de diepvries temperaturen (voorlopig) en het Kaiserwetter weer even gedaan! Hieronder nog een korte impressie vanaf Rosswald zaterdag j.l.

Op het front viel weer wat verse sneeuw en zondagochtend werden er 5 tot 20 cm gemeld. De hoogste waardes werden in het Wallis bereikt en ook zelf kon ik 15 hier in Oberwallis (Termen / Rosswald) 15 cm optekenen waarbij alle neerslag tot in het dal (650m) in de vorm van sneeuw viel.

Eindelijk presenteert dan ook het Rhonetal in Oberwallis zich van een winterse zijde. Webcam Stocalperschloss – Garten in Brig (680m)
Thermalbad – Brigerbad 650m

Aan de noord en westkant van de Alpenhoofdkam steeg de sneeuwalgrens over het algemeen tot 1000 a 1500 meter en viel er lokaal ook bevriezende regen en -of ijzel! Met het verder oostwaarts trekken van het occlusiefront verzwakte dit en ging ook de neerslag er steeds verder uit.

Nog wat sneeuw op occlusiefrontje
Tussen depressie -Pia – met centrum boven de noordelijke Atllantsiche Oceaan en hoog – Gotthard met kern boven west Rusland liggen de Alpen vandaag in een gebied met weinig drukgradiënt en dus ook weinig stroming. Een volgend (zwak) occlusie front beïnvloedt vooral de westelijke Alpen en ook de noordkant krijgt er nog een schampschot.

Isobaren – frontenkaart Deutscher Wetter Dienst voor maandag 12h00

Het is vandaag dan ook meest bewolkt en van west naar oost kan er wat neerslag / sneeuw gaan vallen. In de middag en avond trekt de neerslag via de noordkant van de Alpenhoofdkam verder tot over de westelijke Alpen. Ook elders kan er een sneeuwbuitje of wat lichte sneeuw vallen, verwacht er echter niet te veel van.

Radarbeeld Alpen 08h50. Bron WetterOnline.de

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Net als zondag ligt het zwaartepunt van de neerslag in de westelijke Alpen, algemeen geldt hoe verder naar het oosten hoe minder. Tot de avond valt er van west naar oost nogmaals zo’n 25 tot 5 cm. De sneeuwvalgrens komt weer iets lager te liggen, meest zo tussen de 900 a 800 meter.

Arpege met de sneeuwval cumulatief tot maandagavond

In de avond en nacht en op dinsdag volgt van het westen uit een tussenhoog en belooft het een heel fraaie winterdag te worden. Vooral in de bergen komt de zon weer tevoorschijn, elders neemt de kans op mist en Hochnebel weer toe. De oostelijke Alpen hebben nog te maken met de invloed van de storing en een (hoogte)laag boven de Ionische Zee en hier kan wat sneeuw vallen, in de lagere de regen (400 a 600 meter).

GFS 500 hPa voor dinsdag met de passage van het tussenhoog met zijn kern over de Alpen

Na passage van de hoogte-as van het naar het oosten verder trekkende tussenhoog zoekt de stroming weer de zuidwesthoek op en gaat weer zachtere lucht binnen stromen. Vooral aan de noordkant gaan de temperaturen met een inzettende Südföhn dan in de lift.

In de avond is aan de west en noordkant de T850 hPa opgelopen tot 4 a 6 graden (geel, oranje), de zuidkant en inner-alpin houden ook dan de negatieve temperaturen (groen)

Terwijl het in de ochtend op 1500 meter (850 hPA) nog zo 3 tot 5 graden vriest zien we het kwik in de middag op deze hoogte stijgen naar 3 tot 6 graden in de plus! Inneralpin en aan de zuidkant is de föhn geen thema en hier handhaven de temperaturen zich op hetzelfde niveau.

Prefrontale föhn – koufront
De opkomend föhn is het gevolg van een toenemende drukgradiënt tussen de zuid en noordkant op nadering van een koufront behorende bij de hierboven genoemde depressie. Het koufront zal woensdag van west naar oost de Südföhnfase weer beëindigen en er gaat neerslag vallen.

Een koufront met daarachter een volgende portie koudere lucht bereikt woensdag de Alpen.

Met het instromen van weer wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1100 tot 900 meter, lokaal in de inner-alpine gebieden of Alpendalen ook nog lager. Ook donderdag is het onbestendig en steeds weer kan er wat sneeuw en in de lagere delen regen vallen.

Warmtefront 
Vrijdag krijgen we van west naar oost te maken met een opkomend warmtefront en neerslaggebied. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf 1000 tot 1200 meter overdag stijgt de sneeuwvalgrens naar 1800 tot 2000 meter. Inner-alpin kan de neerslag weer langere tijd tot in de dalen als sneeuw vallen

Zacht en onbestendig weekend
Zaterdag en zondag krijgen we te maken onbestendig “Westwindwetter” waarbij de straalstroom een vrij noordelijk koers gaat volgen en we dus verder in de zachter lucht verzeild raken. Dat geldt helemaal voor de zondag en de maandag wanneer de stroming wat meer de zuidwesthoek opzoekt.

Ook nu weer zien we de hoogste temperaturen aan de west en noordkant van de Alpenhoofdkam. Op 1500 meter (850 hPa) gaat het dan naar zeer milde 8 tot 10 graden. Minder zacht is en wordt het aan de beschermde zuidkant en deels ook in de inner-alpine dalen. Echter ook hier is het met 3 tot 5 graden vrij zacht.

Sneeuw en kouder met kerst?!
Richting de kerstdagen belooft het dan weer spannend te worden. Het hoog breidt wat naar het noorden uit en het laag wat zuidelijker richting zuid Scandinavie en daarmee komt de weg vrij voor weer koudere (sneeuw)lucht.

Dinsdag volgt vanuit het noordwesten het koufront en met het instromen van weer koudere maritiem polaire luchtmassa’s daalt de sneeuwvalgrens weer tot beneden de 1000 meter.

GFS neerslag (sneewu) dinsdag 03h00
Gisteren 10 en vanmorgen oook weer een fris laagje sneeuw in Oberwallis. Foto via FB Bayard Armin‎. Goed kans dat er precies met de kerst weer verse sneeuw gaat vallen

Ook daarna gaat het winters verder waarbij er met name aan de noordkant van de Alpen (Stau) gaat vallen. Of dit een aanzet is voor een langere durende winterse fase met misschien wel veel kouder winterweer in januari is nog onzeker maar zeker niet onmogelijk gezien ook de ontwikkelingen hoger op in de atmosfeer.  Zie ook de bijdrage met betrekking tot de ontwikkelingen en opwarming in de stratosfeer van Lars van Galen gisteren – HIER

GFS ensembles centrale Alpenvnoordkant
En voor de centrale Alpenzuidkant

Tot zover voor dit moment. actueel in Termen en Rosswald lichte sneeuw en vorst. Fijne dag en Ciao………

Sneeuw(meet) webcam Termen (1020m)
En Rosswald (1800m)

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Op zoek naar een cadeautje voor de feestdagen? Of wilt u simpelweg een leuke kalender voor 2019?!

Steun AWM en onze weerberichten en diensten en Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! 

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 2.260 times, 1 visits today)
Advertentie

10 Reactie op “Alpen – Vorst afzwakking, spannende ontwikkelingen richting kerst”

 • Richard
  17 december 2018 at 10:03

  Hoe gaat Leogang zich houden met deze temperaturen of kunnen deze de kou goed vasthouden.

  • Johann
   17 december 2018 at 14:03

   Richard, ook Leogang (788m) in het mooie Salzburger Land (noordzijde) ontsnapt niet aan de thermische opleving. Deze week net als elders in de lagere delen wat gekwakkel. In de periode van zaterdag tot en met maandag mild en regenachtig met een Tmax van 5 tot 7 graden! Dinsdag dan weer dalende temperaturen

 • Artus
  17 december 2018 at 12:38

  Hoe groot is de kans dat het vanaf dinsdag de 25/12 zal sneeuwen ? Is dit een ‘uitbijter’ of is dit zeer reëel ? Het lijkt een zekerheid te zijn dat Kerstmis gepaard zal gaan met föhn.

  • Johann
   17 december 2018 at 14:15

   Artus, in de loop van de dinsdag en of woensdag dalen de temperaturen op T850 hPa naar -2 tot -5 graden donderdag in het oosten tot -10 graden. GFS is wat sneller met het inkomen van de koudere lucht dan ECMWF. Met het koufront en in de koude lucht dan sneeuw tot 800 a 600 meter later tot in de dalen. Deze ontwikkelingis geen uitbijter en wordt zowel door de GFS als ECMWF als ook door een groot aantal van de ensemble leden ondersteund. (bijgevoegd de ECMWF ensembles T850 hPa voor Zell am See als indicatie) Föhn zal dan geen thema zijn, afgezien van de pre-frontale föhn dinsdag, de zuidkant krijgt dan wel te maken met Nordföhn

  • Johann
   17 december 2018 at 14:17

   ECMWF ensembles

 • Engelen
  17 december 2018 at 14:45

  Ben van plan woensdag naar de Alpen te rijden. Welke regio is te adviseren rekening houdend met de weerkaarten? MvgTom

  • Johann
   17 december 2018 at 14:52

   @Engelen – Wanneer je voor sneeuwzekerheid wilt gaan kies dan een gebied / plaats op hoogte Liefst 2000 meter of hoger. Wil je meer zon en betere en ook minder milde condities kies dan vooral de zuidkant!

 • Lars
  17 december 2018 at 15:42

  Wat zijn de kansen op sneeuw tot in de dalen van westendorf(noordalpen) vanaf 1 januari?

  • Johann
   17 december 2018 at 15:52

   @Lars – Juiste neerslagpognoses (sneeuw, sneeuwvalgrens) voor de Alpen voor een periode van 3 tot 5 dagen zijn vaak al lastig te geven. Voor een periode van meer dan 14 dagen kun je dat natuurlijk helemaal vergeten. Afijn, uitgaande van laatste de ensembles en oplossingen en het feit dat we in de Hochwinter zitten zou het dan tot in de lagere delen kunnen sneeuwen 😉 Tegen die tijd maar eens verder kijken…..!

   • Lars
    17 december 2018 at 15:57

    Ja het is natuurlijk nog verweg! Thanks voor je reactie! Alleen maar hopen op mooie witte poeder!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier