Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een krachtig hogedruk gebied centreert zich boven het oosten van Europa en bepaalt het weerbeeld in de Alpen. Door de lang aanhoudende hoge druk is het erg droog in de Alpen. In dalen hangt relatieve vochtige en koelere lucht en is het nevelachtig. Op dinsdag kan er in de Franse Alpen in het zuidwesten nieuwe sneeuw gaan vallen dankzij een nabijgelegen lage luchtdruk gebied. In de rest van de Alpen blijft het droog en zonnig. Daarna neemt de onzekerheid toe wat erg gaat gebeuren richting de Kerstdagen.

Koelere temperaturen en langzaam veranderend weertype. Veel onzekerheid voor tweede helft van de week

cz3qkamwiaaak7n-jpg-large
czycs4uxeaaic1w-jpg-large

Straks vindt de Skiworldcup slalom wedstrijd weer plaats in Val Gardena, Italie. Dankzij kunstsneeuw kan hier nog goed geskied worden (via @FIS Alpine)

Vandaag is het nog rustig weer in de Alpen. Opnieuw begint de dag in het gehele Alpgebied met veel zon. Het is nog altijd de hoge druk die het weerbeeld bepaalt. Later op de dag neemt de bewolking iets toe en kan er wat sluierbewolking gaan ontstaan. De nulgradengrens bevindt zich rond 2300-2500 m aan de westkant van de Alpen en rond de 2100-2400 m aan de oostkant van de Alpen. De wind is zwak en waait uit noordoostelijke richting. In de loop van morgen gaat het weertype langzaam veranderen.

czzqjbrwiaagnx3-2

Positieve reacties uit Skicircus, brede pistes en genoeg sneeuw om te skien in Saalbach, Oostenrijk (via @FanOostenrijk #skicircus)

cz0elp1xcaat_yg

Gisteren overdag even te warm voor de sneeuwkanonnen, maar tegen de avond draaiden ze weer bij -2 graden. ‪(Hans ter Braak, Mittelberg)

Morgen begint wederom zonnig en lijkt het weertype veel op het weer van de zaterdag. De dag verloopt wederom met veel zon en het blijft droog. De kracht van het hogedruk gebied gaat wel langzaam afnemen. In de loop van de avond gaat het weertype langzaam veranderen. In de nacht van zondag naar maandag trekt een zwakke storing over. Vooral in de Zwitserse Alpen kan de bewolking sterk gaan toenemen, maar neerslag blijft vrijwel uitgesloten.

uwz-ch_nebelobergrenze_de

Op maandag een toenemende kans op Hochnebel in de dalen door aanvoer van koelere en vochtige lucht.

15493777_1517400428274184_629587728661891706_o
cz0lccawiai94jo-jpg-large

De komende dagen, met name op maandag meer kans op Hochnebel. Ook gisteren al goed te zien in delen van Oostenrijk (boven) of vanuit het vliegtuig in Zwitersland (via Travelooney twitter)

Maandag zijn de temperaturen duidelijk minder mild dan wat we tijdens het weekend zullen hebben. De dag begint met wat meer bewolking, maar deze zullen op de meeste plaatsen in de loop van de dag weer gaan oplossen. De wind is hierbij zwak tot matig. Kans op Hochnebel gaat na het weekend wel wat toenemen door de aanvoer van koelere en vochtige lucht in combinatie met inversies en weinig wind.

Vanaf dinsdag hebben we te maken met een hoge drukgebied boven het noorden van Duitsland. Hierdoor komt er een sterke oostelijke aanvoer richting de Alpen. Koude en continentale lucht gaat zorgen voor lagere temperaturen. Aan de noordkant van de Alpen blijft het vooral zonnig, maar aan de zuidwestkant kunnen we wat winterse neerslag gaan verwachten.

gfsopeu00_72_1

Een lage luchtdruk gebied gaat zorgen voor nog een vers pak sneeuw voor het meest zuidwestelijke deel van de Franse Alpen op dinsdag (Wetterzentrale.de)

chart

Veel onzekerheid wat de tweede helft van de week gaat gebeuren. Vooralsnog de meerderheid van verwachtingen geeft een koelere verloop aan.

Voor de tweede helft van de week laten de weermodellen veel onzekerheid zien wat er gaat gebeuren. De beste kansen op winterse neerslag worden verwacht op dinsdag met name in  het meest zuidwestelijk deel van de Alpen (bijvoorbeeld Isola). Echter, hoewel de onzekerheid groot is, lijkt het in het overgrote deel van de Alpen dat het droog blijft. Later in de week kunnen nemen de kansen op lokale neerslag toe. Toch richting de Kerstdagen lijkt een grote sneeuwval op dit moment er onwaarschijnlijk.

gfsopeu00_120_1-2

Voor de tweede helft van de week zien we aan oostelijke aanvoer richting de Alpen. Temperaturen gaan verder omlaag en heeft blijft vooralsnog droog (Wetterzentrale.de)

Desondanks zijn er nog altijd genoeg skimogelijkheden en dankzij de kunstsneeuw kan er vaak toch nog geskied worden. Als we kijken waar de beste ‘natuurlijke’ sneeuwcondities zijn, moeten we kijken naar gebieden op grotere hoogte. Bijvoorbeeld het westen en zuid-westen van de Alpen zoals het Franse Tignes, les Arc, Cervinia en Monte Rosa blijft het sneeuwdek goed behouden. Ook met de koelere temperaturen die verwacht worden voor komende week blijft de sneeuw die er ligt goed behouden.

15542179_1389984091012657_8365178354362889815_n

De kerststemming zit er al goed in Hochwurzen tijdens het Advent op de berg event (Via FB Hochwurzen)

Ook andere delen bieden nog goede skimogelijkheden dankzij de goede kunstsneeuw voorzieningen. Waar dit het meest effectief is zijn vooral de de gebieden in het oosten van de Alpen zoals bijvoorbeeld SkiWelt en Dolomiti Superski. In de Franse gebieden zoals bijvoorbeeld Portes du Soleil is het weer iets minder. Als we kijken naar de temperaturen dan gaan deze de komende dagen verder omlaag overal in de Alpen. Dit betekent dat de condities voor het maken van kunstsneeuw goed zijn. Kortom de komende dagen wordt het koud en blijft het nog even droog met veel zon en blauwe luchten. Verder  dus nog even spannend hoe de Kerstdagen precies zullen gaan verlopen. Morgen meldt Johann zich weer met de laatste ontwikkelingen. Fijn weekend!

Zoals elke dag, nu ook de witte kerst verwachting voor de Alpen

kerstprognose151216a_1024

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join Alpenweerman community
Het belooft een interessante herfst te gaan worden en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

hetweermagazijn
Het WeerMagazine, een “must have” voor alle weer geïnteresseerden. In het komende nummer van Het Weer Magazine: het weer op Jupiter, de supercell van 23 juni, zomeroverzicht 2016, en natuurlijk vele andere onderwerpen en prachtige foto’s! Speciale korting via Alpenweerman


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

image1
(Visited 1.804 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Alpen: Voorzichtig veranderend weerpatroon. Komt de sneeuw op tijd?”

  • Tobias
    17 december 2016 at 12:46

    De bekende piste van Leogang, die altijd goed blijft!! Hoop dat dit gebied ook weer een opfrisser krijgt zondag en maandag

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer