Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het weerbeeld blijft voorlopig sterk wisselvallig in de Alpen. Fronten wisselen elkaar in hoog tempo af met van tijd tot tijd neerslag. Ook zijn er mooie droge dagen. Oorzaak van het wisselvallige weer is een sterke westcirculatie.

Vandaag sneeuwval door Genualaag

Een lagedrukgebied die ontstaan is koerst langzaam opvullend naar het oosten en bepaalt het weerbeeld vandaag in een groot deel van de Alpen. In de Franse Alpen is het momenteel overwegend droog en ook in de Zwitserse Alpen gaat de neerslag later in de ochtend afnemen. In de Italiaanse Alpen sneeuwt het nu flink en door neerslagafkoeling valt er tot op lagere hoogte sneeuw. Dat is goed nieuws want dat is al een lange tijd geleden.

Ook bij Johann in Termen (1020 meter) is wat sneeuw gevallen. Al viel het met de hoeveelheid tegen.

Meer sneeuw in Oostenrijk

Een koufront trekt vandaag over Zuid-Duitsland naar het zuiden. Dat betekent dat de sneeuwval aan de noordkant en dan speciaal in Oostenrijk nog een extra impuls krijgt. Ook zakt de sneeuwgrens daar verder en ligt tussen 500 en 900 meter hoogte.

Sneeuwval in een groot gebied van de Alpen. De neerslag trekt geleidelijk verder naar het oosten. Bron: Wetteronline

Komende dagen blijft het wisselvallig met een komen en gaan van storingen

De rest van de week is het wisselvallig in de Alpen. Droge dagen met wat zon worden afgewisseld door bewolking en neerslag. Hierbij schommelt ook de sneeuwgrens flink omdat er dan weer koudere lucht wordt aangevoerd en de andere keer weer wat warmere lucht. Ook dit is een typisch fenomeen in een sterke westcirculatie. Er lijkt aan het einde van de week en vooral volgende week, wel een verandering te komen. De straalstroom beweegt langzaam wat meer naar het noorden. Dat betekent dat het stabieler lijkt te worden in de Alpen, maar daardoor ook warmer door het uitbreiden van het Azorenhoog.

De straalstroom op 9 km hoogte is stevig vertegenwoordigd. Vooral op donderdag en vrijdag worden snelheden verwacht tegen de 300 km/u. Bovendien ligt de Jet pal boven Engeland en de Benelux met daar zeer onstuimig en nat weer tot gevolg, De diverse druksystemen verplaatsen zich dan ook op turbo snelheid over de weerkaarten.

Woensdag passage warmtefront met opkomende sneeuwval

Woensdag staat dan alweer een volgende storing op het programma. Een warmtefront nadert vanuit het westen met daarachter dus zachtere lucht. Vanuit het westen gaat het sneeuwen, maar de sneeuwvalgrens loopt later wel langzaam op. In de Inneralpine kan de neerslag nog lang als sneeuw blijven vallen alvorens in de lagere delen over te gaan in regen, maar dat is wel afhankelijk van de activiteit.

Woensdag vanuit het westen opkomende sneeuwval door het passeren van een warmtefront.
De sneeuwvalgrens loopt vanuit het westen in de middag geleidelijk verder op. In de nacht naar donderdag stijgt deze verder naar 1500 tot 2000 meter als de zachtere lucht binnen begint te stromen.

Donderdag en vrijdag is het dan meestal droog. Op donderdag kan er nog een enkele bui vallen. Verder schijnt de zon weer eens, maar zitten de Alpen wel in de zachte sector met hoge temperaturen. Vooral op donderdag en vrijdag kan het kwik In sommige dalen dan oplopen naar 15 graden of zelfs iets meer.

Later in de week wordt het erg zacht, de temperatuur loopt flink op. Het wordt zelfs voorjaarsachtig.

In het weekeinde weer kouder met eerst sneeuw

Zoals het er nu naar uitziet passeert zaterdag dan weer een koufront met een sterk dalende sneeuwvalgrens tot in de meeste dalen. En zo is het dan een komen en gaan van storingen, met ook een flinke schommeling in de temperatuur. Voor ieder wat wils.

De maand februari verloopt in Oostenrijk met 2 tot 4 graden boven de norm veel te zacht. Zeker in het noordoosten is er een flinke afwijking.

Tenslotte nog de ensembles

Prikpunt Vorarlberg. Tot en met het weekeinde is het wisselvallig met een afwisseling van de diverse fronten en de bijbehorende neerslag. Vrijdag is het zeer zacht. Zaterdag volgt dan weer een koufront met veel koudere (polaire) lucht. In de loop van volgende week lijkt er een stabielere periode te komen met droge en zonnige condities! Wel wordt het dan weer flink zachter.

Tot zover, blijf volgen en vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag.

De uitgelichte afbeelding is van Rob Snijders uit Lermoos.

(Visited 2.278 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier