Algemeen; een omvangrijk lagedruk systeem met meerdere kernen strekt zich uit vanaf het noorden van de Britse Eilanden tot over de westelijke Middellandse Zee. Een apart trekt vandaag via de Golf van Lion naar Corsica en gaat weer sneeuw brengen. Donderdag volgt op een soortgelijke koes een volgend laag. Vrijdag en zaterdag draait de stroming meer naar het noordwesten en is het nog onbestendig. Zondag volgt hogedruk en gaan de temperaturen in de lift

Nieuwe sneeuw in aantocht

Gisteren konden we tussen de storingen door even profiteren van een wat drogere weerfase en ook aan de zuidkant en hier in het Oberwallis ging de sneeuwval er in de middag uit en klaarde het op. Met de zon en de blauwe lucht leverde dit in contrast met de sneeuw weer mooie plaatjes op.

Foto’s van onze blogger Remco Graas (Innsbruck) tijdens het ski touren  Hochfügen, Zillertal. Genieten

En ook onze ski scout en paraglider Bas Laros (Air Glaciers) kon de sneeuw gisteren niet weerstaan. Deze beelden werden hier gemaakt tijdens “ski toeren” in Rothwald (skigebied vlak achter Rosswald (Oberwallis)

En nog even een paar shot genomen in eigen tuin Termen zelfs met even de zon erbij

Nieuwe sneeuw in aantocht

Pakken we de weerkaarten erbij dan zien we dat zoals ook al verwacht een depressie – Yvonne – onderweg is via ZW Frankrijk en de Golf van Lion naar het zeegebied bij Genua en Corsica.

Op nadering van het laag en een meelopende occlusie storing gaan de drukverschillen tussen de zuid en noordkant weer wat toenemen komt er meer wind en keert ook de Südföhn weer terug. Niks dramatisch maar toch kan het kwik even wat hoger gaan uitkomen. Op 1500 meter wordt het een graad of 2 en ook de vorstgrens komt tijdelijk wat hoger te liggen. Langs de zuidkant zet weer Südstau in en daar gaat vandaag weer sneeuw vallen.

Nieuwe Stau neerslag maar ook weer föhnig

Morgen draait het laagje en storing via de Golf via de noordelijke Adriatische Zee wat in en komt ook wat noordelijker te liggen. Hierdoor kan de neerslag (sneeuwval) zich van het zuidoosten en oosten uit veder noord als ook westwaarts gaan  uitbreiden. Hieronder de animatie (model Arpege) tot en met donderdagavond

Een volgende laagje trekt donderdag onder de Alpen door maar lijkt een wat westelijkere en ook zuidelijker koers te volgen. Vooral de Franse Alpen zouden daarop wat sneeuw kunnen gaan krijgen, de overige Alpen lijkt het systeem niet of nauwelijks zal gaan beïnvloeden.

Het volgende laagje op donderdag gaat wrs de westelijke (Franse) Alpen sneeuw geven

Vrijdag en zaterdag gaan volgende randstoringen en kortgolvige hoogtetroggen via een wat noordelijkere koers de Alpen wel weer beïnvloeden. Vooral vrijdag kan op passage van een occlusiefront neerslag gaan vallen. Sneeuwvalgrens stijgend naar 600 tot 1200 meter, in de meet beschutten (inner-alpine) gebieden meest tot in het dal als sneeuw.

Vrijdag en zaterdag gaan volgende storingen op een wat noordelijkere koers nogmaals sneeuw brengen. Prefrontaal mogelijk ook eerst weer föhnig

Prefrontaal wordt het dan aan de noordkant weer wat föhnig. Ook zaterdag is het met de lagedruk nog onbestendig en steeds weer kan er sneeuw of sneeuwbuien vallen. Sneeuwvalgrens  meest rond de 1000 meter.

Weersomslag / Zachter

Vanaf zondag – maandag gaat het roer dan om en evolueren we naar een veel zachter en droger weertype. Deze weersomslag wordt veroorzaakt door een markante depressie die zich in het zeegebied tussen IJsland en Schotland gaat nestelen.

ECMWF voor maandag 14-12 met de vervroegede “Kerstdepressie” en Weihnachtstauwetter

We komen dan weer aan de warme kant van de jetstream te liggen en met een zuidwestelijke hoogtestroming kan dan weer veel zachtere lucht west Europa en ook over de Alpen gaan uitstromen. Tegelijkertijd gaat ook een warme hoogterug zich met het geheel bemoeien en strekt zich uit tot over de Alpen.

Vanaf zondag en maandag wordt het droog en gaan de temperaturen in rap tempo in de lift. Vooral ook door de warmte advectie op wat grotere hoogte wordt het vooral in de bergen een heel stuk zachter. Minder zacht wal het aan de zuidkant worden en in de meer beschutte regio’s en inner alpine gebieden.  Hieronder de GFS ensembles prikpunt Tirol / Innsbruck

In hoeverre zich het aanwezige koude reservoir daar weerstand kan bieden tegen de opdringerige warmte moeten we nog even afwachten. Dat geldt sowieso ook algemeen voor de opwarming, de zeer milde condities die we gisteren in de modellen terugzagen zijn vandaag al weer wat terug geschroefd.

Kunnen de koudereservoirs aan de zuidkant en inner alpin ht uitzingen tegen de veel zachtere lucht. GFS voor dinsdag, aan de noordkant met Föhn op 1500 meter tot 8 graden, aan de zuidkant en inner alpine een heel stuk lager en zelfs nog negatief

Hoe dat tegen die tijd, we hebben immers nog een klein week te gaan, zich gaat ontwikkelen en met welke gevolgen voor de sneeuw zal dan duidelijk moeten gaan worden.

Voorlopig dus nog even genieten van het winterse weer en de sneeuw die sinds de start van de meteorologische winter is gevallen. Vooral de oostelijke en centrale zuidkant gaan gebukt onder enorme sneeuwmassa’s van 150 tot 300 cm. Ook het Zwitserse Oberwallis en met name het Tessin en Graubünden profiteerden lekker mee van de Südstau. Op 2000 meter hoogte treffen we er sneeuwhoogtes van 80 tot 130 cm sneeuw aan.

Neuschnee afgelopen 3 dagen (kaart 7-12)
Sneeuwhoogte Zwitserland in vergelijking met het langjarig gemiddelde

De zuidkant gaat er tot morgenochtend nogmaals 50 tot 80 cm bij krijgen en ook de overige Alpen en het zuiden van Duitslang mogen zich tot donderdag verheugen op 5 tot 30 cm aan verse sneeuw. Vrijdag en zaterdag volgt dan vooral langs de west en noordkant nogmaals een verse lading. Hoe dat precies gaat uitpakken als ook die langere zachtere termijn gaan we natuurlijk de komende dagen verder in kaart brengen.

Tot zover voor dit moment uit een op en top winters Termen in Oberwallis. Sneeuw deels al gezet tot gemeten 52 cm. Fijne dag, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao

Tuin Alpenweerman sneeuwcam
(Visited 2.320 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen – Voorlopig nog winters met nieuwe sneeuw”

 • Johann
  8 december 2020 at 12:31

  Aan de volgende Südstau (sneeuwval) wordt alweer gesleuteld. Beslissend gaat het verder doorschuiven van de langgolvige hoogtetrog en polaire front worden begin vlg week. Interessant ook de drukstijgingen in het hoge noorden!!

  • Eugene
   8 december 2020 at 14:47

   Zouden die drukstijgingen op termijn ook kunnen zorgen voor een koude ‘bise’ uit het oosten?

   • Johann
    8 december 2020 at 17:13

    Op termijn zeker. In eerste instantie gaat het echter om het grootschalige stromingspatroon op het noordelijk halfrond (Rossby golven) en gedrag van de polar vortex in de tropo als ook stratosfeer. Deze zijn bepalend hoe de winter zal gaan verlopen. Pakt dat alles goed uit dan gaat kan ook kleinschaliger de boel op de schop gaan met meer meridionale (noord) stroming en retro blocking met meer continentale stromingen (NO / Bise).

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer