Advertentie



 

Algemeen: een hoogtelaag in combinatie met lagedruk aan de grond bepalen de eerste helft van de week het weerbeeld in de Alpen. Het is onbestendig en veel te koel voor de tijd van het jaar. Vanaf de tweede helft van de week neemt de invloed van de lagedruk vooral in het westen geleidelijk af.

Höhenkaltluft / Sneeuw noordkant lokaal tot 1200 meter

Vooral de westelijke Alpen mochten zich gisteren na een koude start met lokaal Hochnebel of mist verheugen op brede zonnige opklaringen, elders was het ook bewolkt en viel er neerslag of een bui. De temperaturen waren voor midden september zeer gematigd en zouden niet misstaan voor eind oktober of begin november. In de bergen viel de neerslag vanaf 1800 tot 1400 meter als sneeuw.

Diep winterse Titlis, voorlopig zijn de wwerkzaamheden hier even stopgezet door sneeuw en en -7 graden vorst
Diep winterse Erzherzog Johann Hut (Grossglockner) op 3485m. Foto via Hans ter Braak @hansterbraak


Winters Avoriaz 1800 gistermiddag

De hoogste temperaturen werden in het zuidwesten en zuiden alsook in het Wallis gehaald. Terwijl in de middag een regengebied de oostelijke Alpen verliet nam in de westelijke Alpen de bewolking al weer toe op nadering van een trogstoring en vervolgens begon het hier ook weer te regen en hogerop te sneeuwen!

Ook in de Walliser Alpen is weer een vers laagje sneeuw bijgevallen Saas-Fee Längfluh

Onze Alpen weerman Lander van Tricht verblijft momenteel in de Zwitserse Alpen (Graubünden) in het gebied waar de Morteratsch en Pers gletsjer op 2400 meter tezamen komen. In het kader van zijn studie geografie en voor zijn thesis doet hij onderzoek en metingen waarbij gebruik wordt gemaakt van een zeer nauwkeurig hoogtemodel en een drone. Later meer in een apart artikel over het veldwerk van Lander op de Morteratsch en Pers gletsjer. Hier alvast een impressie vanaf een vroeg winterse Pers gletsjer. (verse sneeuw, – 7 graden)

Pers gletsjer

Hoogtelaag
Zoals inmiddels wel bekend moge zijn hebben we te maken met een hoogtelaag welke vorige week uit de afzakkende Atlantische hoogtetrog is afgesnoerd (cut-off / upper level low).

Het (hoogte)laag zorgt in grote delen van Europa voor te koud en onbestendig weer. Europa gistermiddag gezien vanuit de ruimte – NASA worldview

Een hoogtelaag of laagjes worden ook wel koude-putjes (put) genoemd omdat ze vooral op grotere hoogte gevuld zijn met zeer koude lucht welke vanuit de polaire regionen naar het zuiden is uitgestroomd (hoogtetrog).  De lage temperaturen hoog in de lucht zijn ’s zomers maar ook in de herfst vaak aanleiding van onrustig weer met afwisselende (buiige) neerslag en ook onweer.

GFS 500 hPa gistermiddag 18h00. Mooi is het hoogtelaag te zien (groen) met het duidelijk lagere 500 geopotentiaal vlak (5400m / groen)

Koudeputten en ontwikkelen een centrifugale kracht waardoor ze zich afsnoeren van de straalstroom. Hierdoor houden ze zichzelf in stand: ze zuigen warme lucht tot op grote hoogte aan waardoor ze afkoelt en het vocht erin condenseert, hetgeen de kou doet toenemen.

Wat meer ingezoomd, tot -26 graden op 500 hPa boven Nederland en Duitsland en tot -24 graden over de Alpen

Uiteindelijk implodeert de koudeput als gevolg van de aanhoudende stroom warme lucht, waardoor ze een warme luchtbel wordt en uitzet en daardoor paradoxaal een hogedrukgebied vormt, waarin de relatief koude lucht daalt en uitdroogt.

Koude anomalie GFS T2m voor woensdag, grote delen van Europa moeten het doen met veel te koud weer!

Voorlopig nog te koud en onbestendig
Voorlopig is het echter nog niet zo ver en zal het hoogtelaag het weerbeeld in grote delen van Europa als ook de Alpen te koud en onbestendig beïnvloeden.

Radarbeeld vanmorgen 09h00. Bron WetterOnline.de

Afwisselend krijgen we te maken met opklaringen, wolken(velden) en (buiige) neerslag. Doordat de nachten al steeds langer worden en nu ook nog eens extra afkoelen wordt de herfststemming met door de noordelijke aanstroming nog eens extra benadrukt door de vorming van mist en Hochnebel

Isobaren en frontenkaart DWD voor maandag 12h00
Winterse Schwemalm en Hochnebel boven het dal vanmorgen met blik richting het zuidoosten. Foto via twitter Dieter Peterlin‏ @DieterPeterlin
Herfstemming ook in het Kleinwalsertal. Foto via Twitter Haus Walser Berge‏ @HausWalserBerge
Matterhorn gezien vanaf Cervino – Plateau Rosa 3480m vanmorgen

Tot het midden van de week zal het hoogtelaag zijn zwaartepunt geleidelijk richting de Balkan verleggen en verandert er grosso modo niet veel aan het huidige weerbeeld waarbij het zelfs nog een tikkeltje verder zal afkoelen. Algemeen zullen de neerslagkansen geleidelijk wel gaan afnemen, dat geldt met name vanaf de dinsdag.

GFS voor woensdag met het afzakkende en opvullende hoogtelaag en inkomende tussenhoog.

Uiteindelijk zal de koude noordelijke stroming er van west naar oost geleidelijk uitgaan en kan de atmosfeer mede door het inkomen van een tussenhoog stabiliseren en vooral op hoogte ook weer wat gaan opwarmen.

Dit proces zal naar het oosten toe door de nabijheid van het hoogtelaag als ook een aanhoudende noordoostelijke stroming veel moeizamer verlopen en pas tegen het einde van de week gaat het ook daar dan stabiliseren en opwarmen. Vergelijk maar eens de onderstaande 7 dagen trends voor vorstgrens en T850 hPa voor west / oost.

Vorstgrens

T850 hPa
Het blijft de komende dagen dus onbestendig en te koud herfstweer waarbij de sneeuwvalgrens zelfs nog wat zal dalen. Aan de noordkant kan het zelfs tot 1200 meter sneeuw, gunstiger ziet het er voor de zuidkant en zuidwesten uit. Sneeuw valt hier vanaf 2000 tot 2200 meter. De vorstgrens vinden we terug tussen 2200 en 1800 meter, vanaf woensdag van westen uit stijgend naar 3500 tot 3000 meter.

De komende 4 tot dagen gaat er vooral aan de noordkant neerslag vallen. Zwaartepunt voor de oostkant met lokaal tot een halve meter Neuschnee (Bergfex)

In het weekend zien we het hoogtelaag in oost noordoostelijke richting verder wegtrekken. Boven nord Europa wordt dan geleidelijk een krachtig hoog in de steigers gezet. De vraag is echter in hoeverre we zullen gaan profiteren van de hoge druk. Net als de voorgaande dagen zien we namelijk ook diverse (jawel) hoogtelaagjes retrograad onder het hoog doorschuiven waarbij het ECMWF er eentje precies over de Alpen berekend!

ECMWF voor woensdag 27-09 met een hoogtelaag precies boven de Alpen. En wat te denken van het hoog boven Scandinavie, maar liefst 1040 hPa. Deze setting graag 3 maanden later!!

Voor de weermodellen zijn de koudeputjes door hun eigenzinnige karakater (losgekoppeld van de gangbare hoogtestroming) vaak lastige (onberekenbare) klanten en voor dit moment valt daar dan ook nog weinig zinnigs over te zeggen.

ECMWF (EC12) ensembles centrale noordelijke Alpen

De komende dagen gaan het natuurlijk allemaal vervolgen en proberen in kaart te brengen. Graag dus tot de volgende keer, fijne dag en ciao vanuit een opklarend en onderkoeld Oberwallis.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.183 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier