Advertentie 

Algemeen; zaterdag staat het weerbeeld in het teken van tussenhoog – Zoe  – Zondag gaat een koufront met daarachter maritiem polaire lucht voor een tijdelijke afkoeling zorgen waarbij vooral aan de oostelijke Alpennoordkant ook weer sneeuw gaat vallen. Vanaf dinsdag met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming overgang naar  zachter herfstweer.

Volgende week markante verzachting

Gisteren trok een weinig actief koufront via de oostelijke Alpen naar het zuidoosten en dat leverde vooral meer bewolking op. In de oostelijke Alpen was de bewolking lokaal dik genoeg voor wat lichte sneeuw en in de lagere delen licht regen. Veel had het echter allemaal niet te betekenen en neerslag van betekenis viel er nergens. Ten zuiden van de  westelijke Alpenhoofdkam was van het front nauwelijks iets te merken en hier was het de zon die het weerbeeld bepaalde.

❄️ Val Thorens ❄️‏
Hintertuxer Gletscher

Vandaag onder invloed van hoog – Zoe – na een koude start met lokaal weer matige tot strenge vorst (-10 tot – 16 graden) dan overal weer meer zon. Verder ook weer het alom vertrouwde beeld van de Hochnebel en mist in de (noordelijke) dalen en lagere delen.

Al geboekt? 

Met een bovengrens van 1500 tot 2000 meter zou daaruit wat lichte regen of sneeuw kunnen vallen. Qua temperaturen verandert er vooreerst nog niet veel. Sneeuwval grens meest zo tussen de 600 en 1000 meter en op 2000 graden lichte vorst.

Radar 09h40 Bron Wetteronline.de

In de loop van de avond en nacht neemt op nadering van een koufront vanuit het noordwesten de bewolking toe en volgt er neerslag. Met het instromen van de maritiem polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens weer naar 900 tot 300 (laagste waardes voor het noordoosten).

GFS zondag 12h00 met het binnenlopende koufront

Ook de maandag en deels de dinsdag zullen onbestendig en vrij koud gaan verlopen. De meeste neerslag wordt ook dan langs de noordelijke Alpenhoofdkam berekend. In vergelijking met de voorgaande dagen zijn de neerslagheden ook hier wat naar beneden toe bijgesteld

Hier kan in de periode van zondag tot en met donderdag tussen de 30 en 50 mm aan neerslag gaan vallen, in de bergen mag men dus rekenen op lokaal 30 tot 50 cm. Naar het westen en zuiden toe valt nauwelijks tot geen neerslag en is het ook minder koud.

Bergfex / ZAMG cumulatief t.m dinsdag

Naast de neerslag krijgen in de loop van de zondag en op maandag ook te maken met een harde tot stormachtige west tot noordwesten wind.

Na dinsdag evolueren we geleidelijk naar een veel zachter zuidwestelijke weer regime. Tussen Atlantische lagedruk en hogedruk met zwaartepunt boven zuidoost Europa wordt dan onophoudelijk zeer zacht lucht vanuit de subtropen aangevoerd.

ECMWF voor zaterdag met ook dan de zeer zachte zuidwestelijke hoogtestroming

Vooral in de bergen gaan we de verzachting goed merken. Ook op de langere termijn verandert er in grote lijnen weinig aan deze constellatie en van winterweer of nieuwe winterinval is dan ook geen sprake. Enig hoop voor de winter en kou aanbidders biedt ons het GFS, hier zien we de operationele uitdraai en nog een ander ensemble lid (nr 20)  rond de 25 e weer een flinke duik maken!

GFS 00 ensembles prikpunt Alpennoordkant, met geel de koude oper
en voor het ECMWF (EC12) De nieuwe ensembles van dit model volgen pas later in de ochtend!

Voorlopig lijkt deze “missie” echter kansloos gezien de veel zachtere andere ensemble leden als ook de andere weermodellen. Maar goed, je weet maar nooit en wordt vervolgd zullen we maar zeggen.

Vanuit een onbewolkt Oberwallis, Termen -3.1 °C een fijne  zaterdag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 756 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier