klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; de Alpen hebben vandaag en morgen nog met vochtigere luchtmassa’s te doen samenhangend met een frontaal systeem dat over de Alpen trekt. In het weekend volgt een hoog en een warme hoogte-rug. Medio volgende week is het weer de beurt aan een volgende storing met daarachter vooral in de westelijke Alpen tijdelijk weer wat koudere lucht.

Korte terugblik

Gisteren hadden we te maken met zwakke tussenhoog invloed en weer drogere luchtmassa’s die vanuit het westen tot zuidwesten over de Alpen trokken. Een mix van opklaringen, zonnige perioden en wolken(velden) bepaalde het weerbeeld. Het kwik weer wat winst gaan pakken. De hoogste temperaturen werden aan de zuidkant gehaald, lokaal steeg het kwik er tot 19 graden.

Nog prima vertoeven buiten en ook het gras smaakt nog goed. 

Ook in de bergen was het een stuk milder en veel van de verse gevallen sneeuw in de lagere delen is het meeste alweer verdwenen. Rosswald op 1800 meter waar zo’n 15 cm sneeuw lag is deels alweer sneeuwvrij.

Passage fronten met neerslag

Vandaag occlusiefront
Vandaag is het op passage van een eerst front (kou / occlusie front) onbestendig. De bewolking overheerst en vooral in de Stau van de Alpennoordkant valt steeds weer of ook aanhouden neerslag.

Omdat er achter het front tijdelijk wat minder zachte lucht binnenstroomt daalt de sneeuwvalgrens overdag van 2000 a 1800 meter naar 1600 tot 1300 meter.  De Alpenzuidkant ligt beschut en hier blijft het meest droog en deels ook opgeklaard, hier algemeen ook hogere temperaturen.

Radarbeeld Alpen 11h45. Bron WetterOnline.de
Een nog winters Suvretta-Randolins 2180m

Vandaag sneeuw tot 1600 a 1300 meter, morgen enkel nog in het hooggebergte. Beeld vanmorgen St. Leonhard im Pitztal – Gletscherexpress Bergstation

Warmtefront
Het koufront wordt al vrij snel opgevolgd door een warmtefront dat in de loop van de vrijdag over de Alpen trekt. Met de aanvoer van weer zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens weer naar 1800 tot 2200 meter en in de middag naar 2100 tot 2800 meter (de hoogste waardes voor de zuidwestelijke Alpen, de laagste voor de noordoostelijke).

Morgen beduidend hogere sneeuwvalgrens en enkel nog sneeuw in het hooggebergte

In de loop van de dag volgt er met stijgende luchtdruk dan weer zachtere lucht die door de subsidentie van bovenaf steeds verder wordt afgedroogd. Vooral in de hogere delen van de westelijke Alpen mag dan alweer op de zon gerekende worden. In de lagere delen en de oostelijke Alpen overwegen nog veel (rest) bewolking met laaste neerslag.

Warmbloedig hoog

Het warmtefront is de voorbode voor een periode van droog, zonnig en bovendien zeer zacht weer. Zaterdag lift het hoog met zijn kern (1028 hPa) precies boven de Alpen en een warme hoogte-rug boven de westelijke Alpen.

Hogedruk en warme hoogterug zaterdag boven de Alpen
In detail 500 hPa. vooral in de bergen wordt het dan zeer zacht

Op het 500 hPa vlak (circa 5800 meter hoogte) vriest het dan slechts een graad of 11 en ook op het 850 hPa vlak (circa 1550 meter) is het met een graad of 12 in de plus zeer zacht. Ter vergelijking met de voorgaande dagen een graad of 12 hoger. In de bergen schijnt de zon volop en kan er in de droge lucht genoten worden van fenomenale vergezichten en op de gletsjerskigebieden met de vers gevallen en sneeuw van heerlijke wintersport en sneeuw condities.

Dinsdag weersverslechtering

Het zeer zachte door hogedruk gedomineerde weerbeeld zal ook maandag nog aanhouden. Dinsdag volgt op nadering van een volgend frontensysteem (koufront) weer een weersverslechtering. Van het westen uit neemt de bewolking weer tot gevolgd door neerslag. Met het instromen van weer koudere maritiem polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen weer naar 1600 tot 1400 meter en mogelijk op de woensdag in de Franse Alpen ook nog lager.

Doordat de hoogtetrog die de koudere lucht verzorgd een wat westelijke koers volgt en zich een apart hoogte-laag afsnoert kan de koudere lucht door een tegenwerkende zuidelijke stroming niet echt verder naar het oosten toe uitstromen. De oostelijke Alpen verblijven dan ook in wat zachtere luchtmassa’s met algemeen hogere sneeuwval en vorstgrens. Hoe dit zich precies in detail zal gaan ontwikkelen is nog onzeker. Daarover later dan meer.

Vrij zacht en rustig herfstweer

Vrij zeker tot zeker is al wel dat met het afkoppelen van het (hoogte)laag ten westen van het Iberische Schiereiland en nieuwe hogedruk met kern boven Duitsland / Polen de zuidelijke stroming weer gaat opsteken en de koudere lucht vanaf donderdag weer vrij snel door zachtere luchtmassa’s zal worden verdrongen.

Ook in het verdere vervolg en de langere termijn is er geen winterweer en verse sneeuw in zicht en is het vrij zacht. Pas later zou het kwik dan geleidelijk een wat dalende trend gaan inzetten zonder dat het ook dan echt koud gaat worden.

GFS ensembles prikpunt regio Tirol en partnergebied Innsbruck. Rond midden volgende week tijdeilijk tot “normaal” afkoelend, verder worden boven normale temperaturen verwacht. Vooral het weekend gaat zeer zacht verlopen (rode lijn is normale klimatologisch gemiddelde)

Met deze constatering sluiten we dit Alpenweerbericht. Morgen is Maarten er weer met een nieuw weerbericht. Vanuit de Oberwalliser Alpen een heel fijne dag gewenst en blijft gezond! Ciao vanuit een bewolkt Termen met een temperatuur van 8.3 graden. Ter afsluiting nog een foto van Saas-Fee uit 1942 met de toen nog machtige Fee gletsjer!

(Visited 235 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Voorlopig geen winterweer in vooruitzicht”

  • Richard
    30 oktober 2020 at 07:45

    We hebben nog even te gaan en het is pas herfst. Als de politiek nu even geen negatief reisadvies afgeeft maar een dwingend advies 😉 zou dat nu al een hoop zorgen weg nemen anders kan er echt een streep doe de wintersport. Als we in november december niet mogen waarin toch veel minder mensen gaan als in februari maart kan je het wel vergeten voor het gehele seizoen.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer