Algemeen: hoog – Kathrin – ligt vandaag met zijn kern boven noordwest Frankrijk en zal de komende dagen naar oost Europa trekken en geleidelijk afzwakken. Daarbij wordt tot vrijdag zeer zachte lucht uit het zuidwesten aangevoerd waarbij het aan de noordkant föhnig wordt. Vrijdag nadert een koufront de Alpen welke een onbestendig en duidelijk kouder weertype in het weekend gaat inluiden. Vooral aan de noordkant valt dan neerslag. Volgend week weer zacht met opkomende Südstau met mogelijk veel neerslag!

Nog even genieten van het mooie en rustige hogedrukweer

Gisteren steeg het kwik met veel zon lokaal al tot bijna 22 graden in Zwitserland en ook in Oostenrijk was het lokaal met 19 graden zeer zacht. Duidelijk kouder was het nog in het oosten . Overtrekkende (hogere) wolkenvelden frustreerden slechts tijdelijk de zon.

Heerlijk (voorjaars)weer en een beetje föhnig gisteren ook in Oberwallis. Blik vanuit de tuin richting de Aletsch

Vandaag en ook verandert er niet veel behalve dat er nog wat zachtere lucht gaat binnenstromen en ook de nog aanwezige wat koudere lucht in de oostelijke  Alpen het veld moet ruimen voor de zachter lucht vanuit het zuidwesten. Vooral op hoogte is de zeer zachte lucht goed merkbaar (warme hoogterug).

Het nulgradenniveau ligt in de westelijke Alpen waar de meest zachte lucht zit op circa 2600 tot 3200 meter, in het oosten op 2200 tot 2600 meter. Op 20000 meter wordt het 5 graden in het westen en lokaal nog -2 graden in het oosten. In het laagland en de dalen kan het kwik tot 18 a 21 graden gaan oplopen. Er staat een zwakke tot matige in het oosten af en toe ook harde wind uit noordelijke richtingen.

Veel zon maar ook vandaag weer overtrekkende (hogere) wolkenvelden

Vrijdag start ook nog fraai maar in de loop van de (middag) gaat  het weerbeeld veranderen, op nadering van een (zwak) koufront gaat de bewolking van het westen uit toenemen gevolgd door neerslag. De oostelijke Alpen profiteren ook vrijdag nog van het mooie en zeer zachte voorjaarsweer.

Mooi is de zien hoe de dalen en bergen tot circa 1600 a 1800 meter weer groen worden. Kronplatz Bruneck met blik over het Tauferer Tal
Hogere wolkenvelden vanmogen boven een nog ijsbedekt Weissensee
Schröcken

Zaterdag is het dan overal onbestendig, de bewolking overheerst en vooral aan de noordkant van de Alpen valt neerslag. Omdat er tijdelijk koudere lucht over de Alpen uitstroomt daalt de sneeuwvalgrens aan de noordkant naar circa 1500 tot 1000 meter en in het uiterste noorden en noordoosten tijdelijk ook nog wat lager.

GFS zaterdag – tijdelijk wat zuidelijkere jet (zwarte lijn) en kouder
En onbestendig

De zuidkant en het zuidwesten houden het droog en daar kan vooral verder naar het zuiden de zon ook te zien zijn. Zondag volgt er weer zachtere lucht en van het westen uit geleidelijk ook weer minder vochtige lucht. Vooral aan de oostelijke en centrale noordkant van de Alpen valt dan nog neerslag, sneeuwvalgrens weer stijgend naar 1200 tot 1900 meter.

Vooral in de Nordstau gaat er neerslag vallen, in de high Alps mag men rekenen op 50 cm aan Neuschnee, lokaal ook nog meer (Bergfex.ch /EC model cumulatief tot maandagmiddag)

Hoogtetrog / Südstau
Maandag en deels ook nog dinsdag profiteren we van hoge druk invloed, vanaf dinsdag lijkt de onbestendigheid van het westen en zuid(west)en uit weer te gaan toenemen. Onduidelijk is nog in welke mate dit gaat gebeuren. Boosdoener is een  hoogtetrog (lagedrukgebied) dat in de loop van de week vanaf de Atlantische Oceaan naar Spanje en de westelijke Middellandse Zee afzakt. Aan de voorzijde van de trog (laag) gaat vanuit het zuidwesten tot westen dan vochtigere lucht aan de zuidkant van de Alpen stuwen en ook de westelijke Alpen ontkomen niet aan de bewolking en geleidelijk inzettende neerslag.

ECMWF met de afzakkende hoogtetrog woensdag

De bewolking en neerslag zullen zicht met het vorderen van de week in oostelijke en later ook tot over de Alpen in noordelijk richting uitbreiden. Al naar gelang de exakte positie van de lagedruk (hoogtetrog) gaat dit snel of minder snel. De vraag is dan ook in hoeverre koudere lucht vanuit het westen naar het oosten kan uitbreiden (positie afsnoerend hoogtelaag).

en vervolgens op donderdag en vrijdag het afgesnoerde hoogtelaag

Het GFS is daarmee wat optimistischer dan het ECMWF, dit model laat de Alpen de gehele week en ook het weekend in de zachter lucht liggen: Met de lage druk boven de centrale Middellandse Zee is het dan vooral in de zuidelijke Alpen onbestendig waarbij met Südstau neerslag van betekenis gaat vallen. Het zwaartepunt van de Südstau neerslag zal aan de westelijke zuidkant komen  te liggen en daar kan lokaal 30 tot 90mm aan neerslag gaan vallen.

Neerslag cumulatief westelijke (Zwitserse) Alpen

Het GFS komt door zijn wat andere benadering (meer Südstau) tot veel grotere neerslaghoeveelheden, lokaal zelfs met meer dan 200mm!! Voorlopig houden we echter nog maar even het ECMWF model aan, scheelt een slok op een borrel.

en de extreme neerslag volgens het GFS met lokaal 240mm!!

De sneeuwvalgrens komt in de zachte lucht vrij hoog te liggen, denk daarbij aan 1800 tot 2000 meter. In hoeverre ook de föhn aan de noordkant een vinger in de pap zal gaan hebben is nog even afwachten (positie laag)

Vandaag en morgen dus nog maar even genieten van het mooie en rustige hogedrukweer. Fijne dag vanuit een deels bewolkt Oberwallis (overtrekkende wolkenvelden) en graag weer tot morgen. Ciao

Vergeet vandaag en morgen niet om je goed in te smeren want de zon is met name in het hooggebergte al zeer krachtig! UV index 5 tot 6

Lawinegevaar 

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen precair. Algemeen geldt een code geel (2) tot oranje (3)  Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. Ook gisteren was het weer raak, ditmaal in het Oostenrijkse Tirol

Onderzoek -metingen sneeuwdek opbouw en temperatuur door Meteo France Orcières

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 508 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer