Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:  hoog – Erika – strekt zich uit vanaf Scandinavië tot de Middellandse Zee met zwaartepunt vanmiddag ten oosten van de Alpen. In het verdere verloop trekt het verder naar de Balkan en daarmee liggen de Alpen in een zuidelijke hoogtestroming. Vrijdag trekt van het noordwesten een zwak de Alpen binnen gaat tijdelijke voor een afkoeling zorgen waarbij er vooral in de (noord)oostelijke Alpen wat sneeuw gaat vallen. In de loop van het weekend volgt dan weer hogedruk met veel zon en hogere temperaturen.

Tijdelijk voorjaarsachtig, weekend graadje of 12 kouder met sneeuw noordkant

Gisteren nam de invloed van hoog -Erika – al wat verder toe en begon de lucht geleidelijk verder af te drogen, in de onderste lagen van atmosfeer en aan de zuidwest en zuidkant zat ook nog wat vochtigere lucht met als gevolg nog wat Hochnebel en met name in het zuidwesten ook nog wat meer Stau bewolking.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte (NASA) met deels nog de Hochnebel en in het zuidwesten de bewolking

Nog steeds was het door een drukoverschot aan de zuidkant wat föhnig en dat konden we zien aan soms heel fraaie lenticularis wolken (lenswolken /Föhnfische) die stil boven de bergtoppen hingen. Dat het föhnig was konden we ook heel goed waarnemen aan de hoge temperaturen die opnieuw in de föhndalen werden bereikt, lokaal werd het 15 tot 17 graden. Een impressie vanuit de skigebieden:

Kaiserwetter Ehrwald. Foto Rob Snijders
Perfect! Via Val d’Anniviers ‏@valdanniviers
Nendaz – Via Sébastien Epiney ‏@SebastienEpiney
Föhn wolk (Lenti / Lenticularis of lenswolk) als “UFO” boven de zuidelijke Walliser Alpen (Hohsaas) . Foto Horst Adam Camillo Stark
Zermatt/ Riffelberg  “Das Horu in den Wolken”. Foto Fränzi Haller via SRF Meteo Website
Ook op de pistes in de Dolomieten gewoon weer genieten op Valentijnsdag. Via Dolomiti Superski ‏@DolomitSuperski
Sneeuw viel er de afgelopen week ook volop in de Spaanse Pyreneen. Via Hotel Valle de Izas ‏@HotelIzas

Inmiddels is hoog -Erika- wat in zuidelijke richting aan de wandel gegaan en ook het laag -Pierre- heeft zich naar het noorden teruggetrokken. Daarmee neemt de invloed van het hoog verder toe, de lucht wordt van bovenaf steeds verder afgedroogd. De föhn en stau gaan er dus uit of zijn al gaan liggen en ook de onderste koude plaklaag is een stuk minder machtig (dik) en daarmee nemen ook de mist en Hochnebel verder af .

Omdat ook ook de wind is afgenomen kon het in de nog vrij lange nachten en boven de sneeuw flink afkoelen en daarvan profiteerden vooral de hoger gelegen dalen. Hier vriest het op dit moment van schrijven nog 10 tot 15 graden en lokaal in bijvoorbeeld de Funtensee 20 graden.

Na een deels frisse start belooft het de komende 2 dagen met de hogedruk en aanvoer van zeer zachte lucht vanuit het zuidwesten een beetje voorjaarsachtig te gaan worden. De zon schijnt volop en de temperaturen stijgen in de middag tot 8 a 12 graden en lokaal tot 15 graden. Ook in de bergen is het prachtig weer en de wintersporters kunnen gaan genieten van staalblauwe luchten en schitterende vergezichten.

Volop zon in de Alpen vanmorgen – Skigebied Zugspitze
Vooral in de lagere zonnige dalen begint het droge en zachte weer zijn (sneeuw) tol te eisen. Lienz Zettersfeld
En vroeg op om van de beste sneeuw condities te genieten zoals ook hier in Valdisere

De lucht is vrij droog en de dauwpunten zijn vooral in de ochtend nog flink negatief -5 tot -10 graden, hogerop ook nog lager. Overdag stijgen ook de dauwpunten naar waardes tussen -5 en -2 graden en in de lagere delen tot rond het vriespunt. Met temperaturen van 0 tot 4 graden op 2000 meter en een vorstgrens die in de middag rond de 2700 meter ligt is het dan zaak om vroeg op de pistes te staan om zo te kunnen genieten van de beste condities. In de middag met de volle instraling van de zon wordt de sneeuw “vochtig” en zwaar (sulzig), tijd om dan een terrasje op te zoeken en te genieten van de zon.

Vrijdag koufront gevolgd door een portie koudere lucht en langs de Alpenoordkant ook sneeuw (GFS T850hPa vrijdag 18h00)

Donderdag zien we in de middag en avond hogere wolkenvelden verschijnen als voorbode voor een weersverslechtering die op vrijdag zijn intrede zal gaan doen. Deze hangt samen met een koufront welke vrijdag van het noordwesten uit over de Alpen gaat trekken. De temperaturen gaan verder naar beneden en vooral de oostelijke Alpen krijgen te maken met de invloed van het front.

Door de noordwestelijke stroming kan er vrijdag en ook zaterdag met voorkeur voor de  stau gebieden van de Alpennoordkant neerslag gaan vallen. In de koudere lucht gaan de temperaturen flink naar beneden en wordt het in vergelijking met vandaag gewoon weer een graad of 10 tot 12 kouder. Op 1500 meter daalt het kwik zaterdag tot  -2 a -5 graden en de vorstgrens tot 1500 a 750 meter. De westelijke Alpen profiteren ook dan meer van de Atlantische hogedruk, het is er droog en naar het zuiden toe ook zonnig en ook duidelijk minder koud.

De meest koude lucht stroomt over de oostelijke Alpen uit . GFS T850hPa zaterdag 00h00

De sneeuwvalgrens zal in de oostelijke Alpen gaan dalen tot 1200 a 700 meter en lokaal gaat het sneeuwen tot 500 meter. Grote hoeveelheden worden er mede door de nabijheid van de hogedruk en de zwakke storing niet verwacht. De meeste sneeuw valt in de Staugebieden van de noordelijke Alpen, met gunstige Stau kan er hogerop tot 30cm gaan vallen, meest liggen de Neuschnee hoeveelheden echter tussen de 5 en 20cm. Later in het weekend kunnen dan ook de zuidelijke oostelijke Alpen nog wat sneeuw gaan meepakken maar veel zal dit niet zijn.

Neerslag cumulatief tot en met het weekend. Bergfex (EC)

Volgende week neemt de hogedruk de scepter weer over en we evolueren naar een zonaal stromings patroon. Maandag liggen we nog in de wat koudere lucht maar geleidelijk gaat met de krachtige westelijke hoogtestroming en een jetstream die ver ten noorden van de Alpen komt te liggen de zachtere lucht met als bron gebied de Azoren, steeds verder naar het oosten en ook tot over de Alpen uitstromen. Omdat de jet zo noordelijk verloopt worden ook de Atlantische storingen gedwongen om een noordelijke koers te volgen. Dat betekent dat we de rest van de volgende week naast zacht weer ook te maken gaan krijgen met droog weer. De temperaturen stijgen dan weer naar voorjaarsachtige waardes en ook de vorstgrens stijgt weer tot 2500 a 3000 meter.

ECMWF midden volgende week. Volop zonaal, noordelijke jet (zwarte pijl) en aanvoer van zachte lucht vanaf de Azoren

Vrijdag lijken we dan op herhaling te gaan met een soortgelijke ontwikkeling zoals we die ook dit weekend zien. Diegenen die op sneeuw en kou wachten zullen dus ook vandaag teleurgesteld zijn want dat zit er ook voor de langere termijn  en in aanloop naar de krokusvakantie vandaag niet in.

GFS ensembles prikpunt noordelijke Alpen

Maar wat niet is kan nog komen, morgen maar weer eens verder kijken. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis

Laatste sneeuw(resten) hier in de schaduw van de bomen in Termen (1020m)
Hogeop alles nog prima en genieten – Aletsch Arena Bettmeralp -horn

Lawinegevaar 

Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, in alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Deels geldt nog een code ORANJE (3) blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Het gebied van de Wasenalp (Rothwald), garant voor veel sneeuw en vooral ook poedersneeuw. Echter hogerop ook een zeer gevaarlijk gebied. waar recent en helaas ook weer zondag lawine’s voor dodelijk ongelukken hebben gezorgd (off-piste)
Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.142 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Voorjaarsachtig, vrijdag kouder met sneeuw noordkant.”

 • Wim Danhof
  15 februari 2017 at 11:20

  Dag Johann, vanaf vrijdag volgende week zie ik in de GFS-kaarten en ook op weeronline een overgang terug naar noordwest-circulatie en veel meer sneeuw. Hoe sterk en overeenkomstig zijn die signalen in de verschillende modellen: gaan we vuurwerk beleven in de tweede krokusvakantieweek?

 • Johann
  15 februari 2017 at 11:31

  @Wim GFS komt vanaf het volgende week idd met een overgang naar een NW stromingspatroon. Ook de GFS ensembles laten dit vanmorgen duidelijk doorschemeren. Ook de ECMWF ensembles laten een soortgelijk beeld zien. Zou mooi zijn en vooral na de aanslag op de sneeuw (lagere delen) en met de Krokus in het verschiet. Maar goed, is nog een heel eind tot dato – duimen dus maar – Gr Johann

 • Wim Danhof
  15 februari 2017 at 12:21

  Dank Johann voor je informatieve reactie! Zou inderdaad mooi zijn, en dan hopen dat het ook weer niet bijna elke dag prijs is, dan zou het nog niet lekker skiën zijn… Maar een flink pak verse sneeuw is tegen die tijd zeker nodig

 • Rik
  15 februari 2017 at 18:12

  @Johann in de reactie hier boven heb je het over het noordwest stromingspatroon, neemt dit alleen sneeuw mee in 2e krokusvakantie of is er ook kans op zon op de kaarten te zien?

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier