Alpen - Voorjaarsachtig, vrijdag kouder met sneeuw noordkant.
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen: hoog – Erika – strekt zich uit vanaf Scandinavië tot de Middellandse Zee met zwaartepunt vanmiddag ten oosten van de Alpen. In het verdere verloop trekt het verder naar de Balkan en daarmee liggen de Alpen in een zuidelijke hoogtestroming. Vrijdag trekt van het noordwesten een zwak de Alpen binnen gaat tijdelijke voor een afkoeling zorgen waarbij er vooral in de (noord)oostelijke Alpen wat sneeuw gaat vallen. In de loop van het weekend volgt dan weer hogedruk met veel zon en hogere temperaturen.
Tijdelijk voorjaarsachtig, weekend graadje of 12 kouder met sneeuw noordkant
Gisteren nam de invloed van hoog -Erika – al wat verder toe en begon de lucht geleidelijk verder af te drogen, in de onderste lagen van atmosfeer en aan de zuidwest en zuidkant zat ook nog wat vochtigere lucht met als gevolg nog wat Hochnebel en met name in het zuidwesten ook nog wat meer Stau bewolking.
Nog steeds was het door een drukoverschot aan de zuidkant wat föhnig en dat konden we zien aan soms heel fraaie lenticularis wolken (lenswolken /Föhnfische) die stil boven de bergtoppen hingen. Dat het föhnig was konden we ook heel goed waarnemen aan de hoge temperaturen die opnieuw in de föhndalen werden bereikt, lokaal werd het 15 tot 17 graden. Een impressie vanuit de skigebieden:
Inmiddels is hoog -Erika- wat in zuidelijke richting aan de wandel gegaan en ook het laag -Pierre- heeft zich naar het noorden teruggetrokken. Daarmee neemt de invloed van het hoog verder toe, de lucht wordt van bovenaf steeds verder afgedroogd. De föhn en stau gaan er dus uit of zijn al gaan liggen en ook de onderste koude plaklaag is een stuk minder machtig (dik) en daarmee nemen ook de mist en Hochnebel verder af .
Omdat ook ook de wind is afgenomen kon het in de nog vrij lange nachten en boven de sneeuw flink afkoelen en daarvan profiteerden vooral de hoger gelegen dalen. Hier vriest het op dit moment van schrijven nog 10 tot 15 graden en lokaal in bijvoorbeeld de Funtensee 20 graden.
Na een deels frisse start belooft het de komende 2 dagen met de hogedruk en aanvoer van zeer zachte lucht vanuit het zuidwesten een beetje voorjaarsachtig te gaan worden. De zon schijnt volop en de temperaturen stijgen in de middag tot 8 a 12 graden en lokaal tot 15 graden. Ook in de bergen is het prachtig weer en de wintersporters kunnen gaan genieten van staalblauwe luchten en schitterende vergezichten.
De lucht is vrij droog en de dauwpunten zijn vooral in de ochtend nog flink negatief -5 tot -10 graden, hogerop ook nog lager. Overdag stijgen ook de dauwpunten naar waardes tussen -5 en -2 graden en in de lagere delen tot rond het vriespunt. Met temperaturen van 0 tot 4 graden op 2000 meter en een vorstgrens die in de middag rond de 2700 meter ligt is het dan zaak om vroeg op de pistes te staan om zo te kunnen genieten van de beste condities. In de middag met de volle instraling van de zon wordt de sneeuw “vochtig” en zwaar (sulzig), tijd om dan een terrasje op te zoeken en te genieten van de zon.
Donderdag zien we in de middag en avond hogere wolkenvelden verschijnen als voorbode voor een weersverslechtering die op vrijdag zijn intrede zal gaan doen. Deze hangt samen met een koufront welke vrijdag van het noordwesten uit over de Alpen gaat trekken. De temperaturen gaan verder naar beneden en vooral de oostelijke Alpen krijgen te maken met de invloed van het front.
Door de noordwestelijke stroming kan er vrijdag en ook zaterdag met voorkeur voor de stau gebieden van de Alpennoordkant neerslag gaan vallen. In de koudere lucht gaan de temperaturen flink naar beneden en wordt het in vergelijking met vandaag gewoon weer een graad of 10 tot 12 kouder. Op 1500 meter daalt het kwik zaterdag tot -2 a -5 graden en de vorstgrens tot 1500 a 750 meter. De westelijke Alpen profiteren ook dan meer van de Atlantische hogedruk, het is er droog en naar het zuiden toe ook zonnig en ook duidelijk minder koud.
De sneeuwvalgrens zal in de oostelijke Alpen gaan dalen tot 1200 a 700 meter en lokaal gaat het sneeuwen tot 500 meter. Grote hoeveelheden worden er mede door de nabijheid van de hogedruk en de zwakke storing niet verwacht. De meeste sneeuw valt in de Staugebieden van de noordelijke Alpen, met gunstige Stau kan er hogerop tot 30cm gaan vallen, meest liggen de Neuschnee hoeveelheden echter tussen de 5 en 20cm. Later in het weekend kunnen dan ook de zuidelijke oostelijke Alpen nog wat sneeuw gaan meepakken maar veel zal dit niet zijn.
Volgende week neemt de hogedruk de scepter weer over en we evolueren naar een zonaal stromings patroon. Maandag liggen we nog in de wat koudere lucht maar geleidelijk gaat met de krachtige westelijke hoogtestroming en een jetstream die ver ten noorden van de Alpen komt te liggen de zachtere lucht met als bron gebied de Azoren, steeds verder naar het oosten en ook tot over de Alpen uitstromen. Omdat de jet zo noordelijk verloopt worden ook de Atlantische storingen gedwongen om een noordelijke koers te volgen. Dat betekent dat we de rest van de volgende week naast zacht weer ook te maken gaan krijgen met droog weer. De temperaturen stijgen dan weer naar voorjaarsachtige waardes en ook de vorstgrens stijgt weer tot 2500 a 3000 meter.
Vrijdag lijken we dan op herhaling te gaan met een soortgelijke ontwikkeling zoals we die ook dit weekend zien. Diegenen die op sneeuw en kou wachten zullen dus ook vandaag teleurgesteld zijn want dat zit er ook voor de langere termijn en in aanloop naar de krokusvakantie vandaag niet in.
Maar wat niet is kan nog komen, morgen maar weer eens verder kijken. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis
Lawinegevaar
Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, in alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Deels geldt nog een code ORANJE (3) blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
De winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Winter is coming – be prepared –
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman
4 Reactie op “Alpen – Voorjaarsachtig, vrijdag kouder met sneeuw noordkant.”
Comments are closed.
Dag Johann, vanaf vrijdag volgende week zie ik in de GFS-kaarten en ook op weeronline een overgang terug naar noordwest-circulatie en veel meer sneeuw. Hoe sterk en overeenkomstig zijn die signalen in de verschillende modellen: gaan we vuurwerk beleven in de tweede krokusvakantieweek?
@Wim GFS komt vanaf het volgende week idd met een overgang naar een NW stromingspatroon. Ook de GFS ensembles laten dit vanmorgen duidelijk doorschemeren. Ook de ECMWF ensembles laten een soortgelijk beeld zien. Zou mooi zijn en vooral na de aanslag op de sneeuw (lagere delen) en met de Krokus in het verschiet. Maar goed, is nog een heel eind tot dato – duimen dus maar – Gr Johann
Dank Johann voor je informatieve reactie! Zou inderdaad mooi zijn, en dan hopen dat het ook weer niet bijna elke dag prijs is, dan zou het nog niet lekker skiën zijn… Maar een flink pak verse sneeuw is tegen die tijd zeker nodig
@Johann in de reactie hier boven heb je het over het noordwest stromingspatroon, neemt dit alleen sneeuw mee in 2e krokusvakantie of is er ook kans op zon op de kaarten te zien?