Advertentie



 

Algemeen: onder een meanderende jetstream verblijven de Alpen de komende dagen meest an de zachte kant in zachte luchtmassa’s. Vrijdag en zaterdag komen we tijdelijk aan de koude kant van de jet en gaat een actief koufront een Temperatursturz met sneeuw tot in de dalen van de Alpen(noordkant) geven. Zondag van het westen uit met toenemende drukstijgingen opnieuw zachter, dinsdag met opkomende Südföhn zefls voorjaarsachtig, aan de zuidkant koeler en van westen uit inzettende Stau

Vrijdag koufront met sneeuw en markante afkoeling

Een actief warmtefront met neerslag, lokaal viel er tot de avond 20 tot 30mm in de Nordstau,  en veel wind trok gisteren over de Alpen weg en was vooral actief aan de noordkant van de centrale en oostelijke Alpenhoofdkam. Dat we met zeer zachte van origine subtropische luchtmassa’s te doen hadden was vooral aan de sneeuwvalgrens af te lezen. Deze steeg in de loop van de dag aan de noordkant  vrij snel naar 1800 tot 2000 meter en ook de vorstgrens lag duidelijk boven de 2000 meter. Met de stormachtige wind, de hoge temperaturen en regen tot 1800 a 2000 meter was het een wintersport dag om snel te vergeten.

Heel mooi legde Hans ter Braak het “herfstweer” gisteren vast op foto. regen tot 1800 a 1900 meter!
Daarboven sneeuwval en mede ook door de harde wind en “natte” (vochtige) sneeuw zeer slechte condities.  Via Twitter @hansterbraak Mittelberg Kleinwalsertal
Herfstweer in het Kleinwalsertal. Foto via kleinwalsertal ‏@kleinwalsertal1
Sneeuw op Valisera in Montafon ❄️Regen in dal , sneeuwgrens rond 1700m zo meldt Jacomien Heeres ‏@Klostertalfan via Twitter

Heel anders echter het weerbeeld in de wat meer beschutte dalen en delen en aan de Alpenzuidkant. Hier zagen we mooi de beschermende werking van de hoge Alpen die de zachte en vooral vochtige lucht tegenhielden. Neerslag viel er hier nauwelijks tot niet en ook de wind was niet echt een thema.

In Wallis bleef het afgezien van een spat of vlok overwegend droog, in de middag begon het mooi op te klaren. Foto regenboog Nendaz -Rhonedal – via Lonneke Pietersma ‏@LonnekePieters1

Ook lag de sneeuwvalgrens er beduidend lager waarbij het inner-alpin aanvankelijk tot 1000 meter hoogte sneeuwde. Echter ook hier stroomde in de loop van de dag zachtere lucht binnen en met de zon erbij was het opnieuw een beetje voorjaarsachtig.

Droger en nog zachter
Vandaag komen we van west naar oost meer onder invloed van hogedruk (uitloper Azorenhoog), de neerslag gaat er ook naar het oosten toe uit en het gaat opklaren. Onbestendiger blijft het in de oostelijke delen van Oostenrijk waar de bewolking overheerst en ook nog neerslag valt, sneeuw valt pas vanaf 1500 tot 1800 meter.

Radarbeeld vai WetterOnline om 08h40

Tevens staat hier een harde tot stormachtige wind uit noordwestelijke richtigen. Meer naar het westen na aanvankelijk lager (rest) bewolking dus steeds meer zon, minder wind maar ook zeer zacht.

Met föhn mogelijk 20 graden
Donderdag krijgen we met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming en door toedoen van opstekende  Südföhn te maken met een extra thermische opleving. In de föhndalen aan de Alpennoordkant kan het kwik tot maar liefst 18 a 19 graden gaan oplopen. Het zou met ook niet verbazen wanneer in de van origine subtropische lucht in combinatie met de föhn hier en daar temperaturen van 20 graden toelaat! Ook in de bergen wordt het nog wat zachter met zelfs op 2000 meter temperaturen van 2 tot 8 graden!!

Donderdag, het koufront ls gevorderd tot over de Benelux en noordwest Frankrijk.  Kaart DWD (Offenbach)
Donderdag pre-frontaal een opstekende krachtige Südföhnfase (GFS 15h00)

Zoals bekend bij de trouwe lezers en volgers betekent een opstekende föhn bijna altijd op een aanstaande weersverslechtering en ook in dit geval is dat niet anders. Uitgaande van een actieve randstoring (depressie) die donderdag via de Noordzee (kerndruk tot 974 hPa) naar de Oostzee trekt loopt een koufront vrijdag van het noordwesten de Alpen binnen. Zodra de föhn gaat liggen zet de neerslag in en gaan de temperaturen een dalende trend inzetten.

Donderdag lift de actieve randstoring (laagje nog boven de Noordzee

De eerste neerslag kan al in de loop van de donderdag avond al in de noordelijke westelijke Alpen gaan vallen, aanvankelijk sneeuwt het nog tussen de 1800 en 1500 meter maar met het instromen van steeds koudere maritiem polaire lucht daalt sneeuwvalgrens in de loop van de vrijdag van het noorden uit vrij snel tot in de lagere delen en dalen (800 tot 500m) . Droog blijft het in de oostelijke delen van Oostenrijk en de zuidwestelijke Alpen.

Vrijdagnacht 00h00 ligt het laagje boven de Oostzee en heeft de vorste begrenzing van de koude lucht de Alpen bereikt

De meeste neerslag wordt langs de centrale en oostelijke Alpenhoofdkam verwacht, hier gaat 10 tot 15cm gaan vallen en hogerop zo’n 15 tot 30cm. Hoe verder naar het westen en zuidwesten  hoe minder tot geen neerslag.

Neerslag cumulatief tot zaterdagmiddag volgens het Bergfex model (EC)
En ter vergelijking van het Metexploration model (WRF-NMM / GFS)

De winterinval met sneeuw is helaas van korte duur, onder het regime van een krachtige meaderende westelijke hoogte stroming en een overtrekkend tussenhoog gaan zondag van het westen uit  opnieuw veel zachtere luchtmassa’s over de Alpen uitstromen. Deze lucht is echter ook een stuk droger zodat er geen neerslag meer verwacht wordt en de zon weer flink kan gaan meedoen.

Opkomende Südföhn en  Südstau en noordkant nogmaals zeer zacht (Föhn)

Maandag zien we vervolgens een actieve depressie vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan naar de Britse eilanden afzakken. Aan de voorzijde van dit systeem draait de stromingnaar zuidwest en wordt nog zachtere van origine subtropische lucht aangevoerd. Tegelijkertijd begint deze vochtige lucht aan de (westelijke) Alpenzuidkant te stuwen en wordt het aan de noordkant föhnig.

ECMWF  dinsdag 00h00,  maandag en dinsdag naar ZW draaiende hoogtestroming en aanvoer van zachte lucht en door toenemende drukgradient zuid-oost opkomende Föhn noordkant

Met de zon en de föhn wordt het dan voorjaarsachtig. In de (föhn)dalen stijgt het kwik weer tot 18 graden en mogelijk ook nog hoger, Ook in de bergen wordt het zeer zacht, aan de noordkant stijgt het kwik tot dinsdag naar een graad of t tot 8 en de vorstgrens stijgt vanaf zondag tot maandag naar 2800 meter!

Ook het GFS komt met een Südföhn fase op de proppen begin volgende week
T850 hPa prikpunt Oostenrijkse Alpen – Ischgl (Tirol)

Onduidelijk is nog in hoeverre de Südstau sneeuw (neerslag) gaat opleveren aan de westelijke Alpenzuidkant.De grootste kans daarop is weggelegd voor de centrale zuidkant van de Zwitserse Alpen (noordelijk Ticino) en deels ook het Piemonte. Meer dan 10 tot 30cm wordt er echter niet berekent.

Woensdag zien we dat het Britse laag met zijn kern naar de Benelux doorschuift en de hoogteas tot over de Alpen doorschuift. Door drukstijgingen in het noorden wordt de polaire jetstream tegelijk gedwongen om een zuidelijkere koers te gaan volgen. Wat er dan precies gaat gebeuren is nog uiterst onzeker. Zo zien we dat het GFS vanuit de hoogtetrog een apart hoogtelaag boven de centrale Middellandse Zee laat afsnoeren met de vorming van een hoog boven Scandinavie.

GFS donderdag 2 maart met het afgesnoerde (hoogte)laag boven de Middellandse Zee

Het ECMWF laat het zwabberende zonale patroon doorstaan met een wat zuidelijker verlopende jet met weinig drukgradiënt en de vraag is hier of de hogedruk daardoor kans maakt zich noordelijk te gaan profileren (a la GFS). Voor wat betreft de details is het dus allemaal zeer onzeker hoe het vanaf midden van de volgende week verder gaat.

GFS ensembles prikpunt centrale noordkant

Wel lijkt het vrij zeker dat we naar een wat kouder weertype gaan evolueren! De komende dagen zullen moeten gaan uitwijzen of de winter nogmaals een vuist kan gaan maken?!

ECMWF met de wat zuidelijker verlopende jet

Tot zover voor deze woensdagochtend vanuit een nog meest bewolkt Termen in Oberwallis. Graag weer tot morgen, ciao

Nog wat (lagere) rest bewolking boven de Aletsch /Riederfurka) gezine vanaf de Belalp
Hogerop veelal zonnig en met 0 graden op 2000 meter heerlijk wintersportweer.

Lawinegevaar 

Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, in alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Deels geldt nog een code ORANJE (3) of is het gevaar door de verse sneeuw in het hooggebergte boven de boomgrens weer opgehoogd van code GEEL naar code ORANJE.  De hoge temperaturen en deels natte sneeuw op een nog koude (bevroren) onderlaag maken het sneeuwdek er ook niet stabieler op! Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Hoe snel het *fout” gaan gaan bleek recent weer hier in de Walliser Alpen (Nendaz) waar deze snowboarder heel veel geluk had dat hij het na kon vertellen!!

Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.511 times, 1 visits today)

5 Reactie op “Alpen – Voorjaarsachtig, vrijdag en zaterdag winters intermezzo”

  • stefan
    22 februari 2017 at 13:38

    Mooi weerbericht. Komend weekend naar de salzburgerland -> Flachau. Spannende vooruitzichten, met hopelijk vanaf dinsdag/woensdag koudere omstandigheden! ik blijf uitkijken naar het weerbericht.

  • Johann
    22 februari 2017 at 13:58

    @Stefan Thx Stefan! Helaas geen mooie winterse setting maar geheel kansloos is het zeker niet. Laten we hopen dat het hoogtelaag volgende week langzaam naar het ZO doortrekt. Dan niet alleen kouder maar ook sterk stijgende sneeuwkansen in gehele Alpengebied! Morgen eerst een krachtige Südföhnfase, in de föhndalen Begin volgende week dan de van west naar oost de Südstau en nieuwe Südföhfase noordkant. Afwisseling genoeg lijkt me. Fijne dag en Gr – J –

  • Wim
    22 februari 2017 at 16:26

    Dag Johann, jammer dat in alle modellen de centimeters sneeuw voor vrijdag in Nauders maar naar beneden blijven worden bijgesteld! Er blijft bijna niets over, hooguit 3 tot 5 centimeters, lees ik… En ik keek net nog op allerlei sites: ook daarna gdurende op zijn minst tot woensdag niets meer! Leuk hoor, die zon en warmte na zaterdag, maar… heb jij nog signalen voor sneeuw in Nauders na dinsdag volgende week? En zie jij een kans dat vrijdag toch nog op 10 centimeter of meer uitkomt? Met andere woorden: in de verwachting voor vrijdag inmiddels behoorlijk zeker? En voor daarna?

    Groeten Wim Danhof

  • Johann
    22 februari 2017 at 19:47

    @Wim – Vrijdag kan er wat sneeuw gaan vallen maar geen grote hoeveelheden en met een beetje pech blijft het bij enkele centimeters of gewoon ook niets! Meer neerslag (sneeuw) dan mogelijk dinsdag – woensdag in de Südstau. Deze ontwikkelingen zijn echter nog steeds zeer onzeker (hoogtetrog / hoogtelaag) .. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen 😉 Gr J

  • Maikel
    22 februari 2017 at 23:18

    Zijn er ook nog goede zon kansen in serfaus van aankomende dinsdag tot en met vrijdag?

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier