De Alpen hebben te maken met Föhn, die zorgt voor lenteachtige temperaturen. Temperaturen in de dalen kunnen oplopen naar ruim 15 graden. Met de aanvoer van zachte lucht wordt ook Saharastof meegebracht dit weekend. Zondag zorgt een koufront voor afkoeling en neerslag. De dagen daarna blijft het wisselvallig.

Terwijl Nederland zich opmaakt voor een aantal koude dagen met sneeuw en vorst, is het in de Alpen een heel ander weerbeeld en eerder lente. Hier is het voorjaarsachtig en zeer zacht voor de tijd van het jaar. In Innsbruck kwam vandaag de temperatuur al boven de 14 graden uit en morgen wordt het nog wat warmer.

Zaterdag lopen de temperaturen door de Föhn nog verder op. In de West-Alpen en Noord-Alpen kan het stormachtig gaan waaien. Daarbij wordt ook Saharastof meegevoerd waardoor het een waterig zonnetje zal zijn. Temperaturen in de dalen kunnen oplopen naar ruim 15 graden.

Later op de dag bereikt een koufront de Alpen. Het gaat flink afkoelen en de sneeuwvalgrens daalt naar 1000-1400 m. In de nacht daalt deze verder naar 800 m. In de Oost-Alpen zal de neerslag pas laat in de avond komen.

Met een krachtige zuidwestelijke aanvoer wordt ook Saharastof dit weekend naar de Alpen gebracht (bron: SKIRON, zaterdag 6 feb)
In Zwitserland bereikt de Föhn haar hoogtepunt zaterdag en lopen de temperaturen verder op. Vanaf zondag is het weer gedaan met de Föhn.

Zondag is het gedaan met de Föhn en liggen de temperaturen overal veel lager. Het wordt wisselvallig en de sneeuwvalgrens gaat verder omlaag. Aanvankelijk valt veel neerslag in de vorm van regen, maar later is sneeuwval tot in de dalen mogelijk. Er kan zo’n 10-15 cm gaan vallen en lokaal 20-30 cm met de meeste neerslag in de Zuid-Alpen.

De komende dagen valt opnieuw winterse neerslag in de gehele Alpen  (ARPEGE weermodel, via WXCharts.com)
Halverwege de week, rond woensdag lijkt een lagedrukgebied zich te ontwikkelen die kan zorgen voor stormachtig weer en veel neerslag in de Alpen 

In de nieuwe week blijft het wisselvallig. Het blijft een afwisseling van zonnige perioden, maar ook neerslag/sneeuw. Vooral omstreeks woensdag lijkt het onbestendig te gaan worden. Een Genua-Laag kan zorgen voor veel neerslag in de Zuid-Alpen en stormachtig weer.

Halverwege de week zitten de Alpen op de grens van warme en koude lucht. Het is nog niet gezegd of de koude het van de warme lucht zal gaan winnen (Temp afwijking 850 hPa ECMWF, via WXCharts.com
Pluimverwachting prikpunt Innsbruck. Veel neerslag op zondag. Tweede helft van de week grote spreiding. (bron: ECMWF)

Vooruitzicht
In de Alpen is het nu lenteachtig en zeer zacht voor de tijd van het jaar. Vanaf zondag gaan de temperaturen weer een stuk terug, maar heel koud wordt het nog niet. Het blijft wisselvallig en er zit veel onzekerheid in de verwachting. Halverwege de week zitten de Alpen op de grens van warme en zachte lucht. Het kan nog beide kant op en dat is goed terug te zien in de ensembles. Wordt vervolgd!

(Visited 1.628 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Voorjaarsachtig en Saharastof”

  • Johann
    6 februari 2021 at 11:25

    Inderdaad een hoop Saharastof vandaag in de Alpen en Pyreneeën. Bruin oranje lucht. Mooi ook te zien in contrast met de Föhnwolken (muur) boven de Simplon

  • Johann
    6 februari 2021 at 11:26

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer