Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De Alpen hebben te maken met Föhn, die zorgt voor lenteachtige temperaturen. Temperaturen in de dalen kunnen oplopen naar ruim 15 graden. Met de aanvoer van zachte lucht wordt ook Saharastof meegebracht dit weekend. Zondag zorgt een koufront voor afkoeling en neerslag. De dagen daarna blijft het wisselvallig.

Terwijl Nederland zich opmaakt voor een aantal koude dagen met sneeuw en vorst, is het in de Alpen een heel ander weerbeeld en eerder lente. Hier is het voorjaarsachtig en zeer zacht voor de tijd van het jaar. In Innsbruck kwam vandaag de temperatuur al boven de 14 graden uit en morgen wordt het nog wat warmer.

Zaterdag lopen de temperaturen door de Föhn nog verder op. In de West-Alpen en Noord-Alpen kan het stormachtig gaan waaien. Daarbij wordt ook Saharastof meegevoerd waardoor het een waterig zonnetje zal zijn. Temperaturen in de dalen kunnen oplopen naar ruim 15 graden.

Later op de dag bereikt een koufront de Alpen. Het gaat flink afkoelen en de sneeuwvalgrens daalt naar 1000-1400 m. In de nacht daalt deze verder naar 800 m. In de Oost-Alpen zal de neerslag pas laat in de avond komen.

Met een krachtige zuidwestelijke aanvoer wordt ook Saharastof dit weekend naar de Alpen gebracht (bron: SKIRON, zaterdag 6 feb)
In Zwitserland bereikt de Föhn haar hoogtepunt zaterdag en lopen de temperaturen verder op. Vanaf zondag is het weer gedaan met de Föhn.

Zondag is het gedaan met de Föhn en liggen de temperaturen overal veel lager. Het wordt wisselvallig en de sneeuwvalgrens gaat verder omlaag. Aanvankelijk valt veel neerslag in de vorm van regen, maar later is sneeuwval tot in de dalen mogelijk. Er kan zo’n 10-15 cm gaan vallen en lokaal 20-30 cm met de meeste neerslag in de Zuid-Alpen.

De komende dagen valt opnieuw winterse neerslag in de gehele Alpen  (ARPEGE weermodel, via WXCharts.com)
Halverwege de week, rond woensdag lijkt een lagedrukgebied zich te ontwikkelen die kan zorgen voor stormachtig weer en veel neerslag in de Alpen 

In de nieuwe week blijft het wisselvallig. Het blijft een afwisseling van zonnige perioden, maar ook neerslag/sneeuw. Vooral omstreeks woensdag lijkt het onbestendig te gaan worden. Een Genua-Laag kan zorgen voor veel neerslag in de Zuid-Alpen en stormachtig weer.

Halverwege de week zitten de Alpen op de grens van warme en koude lucht. Het is nog niet gezegd of de koude het van de warme lucht zal gaan winnen (Temp afwijking 850 hPa ECMWF, via WXCharts.com
Pluimverwachting prikpunt Innsbruck. Veel neerslag op zondag. Tweede helft van de week grote spreiding. (bron: ECMWF)

Vooruitzicht
In de Alpen is het nu lenteachtig en zeer zacht voor de tijd van het jaar. Vanaf zondag gaan de temperaturen weer een stuk terug, maar heel koud wordt het nog niet. Het blijft wisselvallig en er zit veel onzekerheid in de verwachting. Halverwege de week zitten de Alpen op de grens van warme en zachte lucht. Het kan nog beide kant op en dat is goed terug te zien in de ensembles. Wordt vervolgd!

(Visited 1.620 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Voorjaarsachtig en Saharastof”

  • Johann
    6 februari 2021 at 11:25

    Inderdaad een hoop Saharastof vandaag in de Alpen en Pyreneeën. Bruin oranje lucht. Mooi ook te zien in contrast met de Föhnwolken (muur) boven de Simplon

  • Johann
    6 februari 2021 at 11:26

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer