Advertentie 

De Alpen hebben te maken met Föhn, die zorgt voor lenteachtige temperaturen. Temperaturen in de dalen kunnen oplopen naar ruim 15 graden. Met de aanvoer van zachte lucht wordt ook Saharastof meegebracht dit weekend. Zondag zorgt een koufront voor afkoeling en neerslag. De dagen daarna blijft het wisselvallig.

Terwijl Nederland zich opmaakt voor een aantal koude dagen met sneeuw en vorst, is het in de Alpen een heel ander weerbeeld en eerder lente. Hier is het voorjaarsachtig en zeer zacht voor de tijd van het jaar. In Innsbruck kwam vandaag de temperatuur al boven de 14 graden uit en morgen wordt het nog wat warmer.

Zaterdag lopen de temperaturen door de Föhn nog verder op. In de West-Alpen en Noord-Alpen kan het stormachtig gaan waaien. Daarbij wordt ook Saharastof meegevoerd waardoor het een waterig zonnetje zal zijn. Temperaturen in de dalen kunnen oplopen naar ruim 15 graden.

Later op de dag bereikt een koufront de Alpen. Het gaat flink afkoelen en de sneeuwvalgrens daalt naar 1000-1400 m. In de nacht daalt deze verder naar 800 m. In de Oost-Alpen zal de neerslag pas laat in de avond komen.

Met een krachtige zuidwestelijke aanvoer wordt ook Saharastof dit weekend naar de Alpen gebracht (bron: SKIRON, zaterdag 6 feb)
In Zwitserland bereikt de Föhn haar hoogtepunt zaterdag en lopen de temperaturen verder op. Vanaf zondag is het weer gedaan met de Föhn.

Zondag is het gedaan met de Föhn en liggen de temperaturen overal veel lager. Het wordt wisselvallig en de sneeuwvalgrens gaat verder omlaag. Aanvankelijk valt veel neerslag in de vorm van regen, maar later is sneeuwval tot in de dalen mogelijk. Er kan zo’n 10-15 cm gaan vallen en lokaal 20-30 cm met de meeste neerslag in de Zuid-Alpen.

De komende dagen valt opnieuw winterse neerslag in de gehele Alpen  (ARPEGE weermodel, via WXCharts.com)
Halverwege de week, rond woensdag lijkt een lagedrukgebied zich te ontwikkelen die kan zorgen voor stormachtig weer en veel neerslag in de Alpen 

In de nieuwe week blijft het wisselvallig. Het blijft een afwisseling van zonnige perioden, maar ook neerslag/sneeuw. Vooral omstreeks woensdag lijkt het onbestendig te gaan worden. Een Genua-Laag kan zorgen voor veel neerslag in de Zuid-Alpen en stormachtig weer.

Halverwege de week zitten de Alpen op de grens van warme en koude lucht. Het is nog niet gezegd of de koude het van de warme lucht zal gaan winnen (Temp afwijking 850 hPa ECMWF, via WXCharts.com
Pluimverwachting prikpunt Innsbruck. Veel neerslag op zondag. Tweede helft van de week grote spreiding. (bron: ECMWF)

Vooruitzicht
In de Alpen is het nu lenteachtig en zeer zacht voor de tijd van het jaar. Vanaf zondag gaan de temperaturen weer een stuk terug, maar heel koud wordt het nog niet. Het blijft wisselvallig en er zit veel onzekerheid in de verwachting. Halverwege de week zitten de Alpen op de grens van warme en zachte lucht. Het kan nog beide kant op en dat is goed terug te zien in de ensembles. Wordt vervolgd!

(Visited 1.653 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Voorjaarsachtig en Saharastof”

  • Johann
    6 februari 2021 at 11:25

    Inderdaad een hoop Saharastof vandaag in de Alpen en Pyreneeën. Bruin oranje lucht. Mooi ook te zien in contrast met de Föhnwolken (muur) boven de Simplon

  • Johann
    6 februari 2021 at 11:26

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier