Advertentie 

Algemeen;  tussen hoog Leo boven oost Europa en laag Isabeau  boven de Atlantische Oceaan liggen de Alpen  in een föhnige zuidelijke stroming met warm voorjaarsweer. Ook volgende week houden we een zuid tot  zuidwestelijke stroming waarbij af en toe wat vochtigere lucht wordt aangevoerd welke vooral de zuidelijke Alpen beïnvloedt.

In westen en zuiden toenemend onbestendig en wat minder zacht

De Alpen gisteren volop in de zon, de westelijke Alpen hadden wat meer last van (hogere) wolken en ook Sahara stof welke vanuti het zuiden werd aangevoerd

De föhn begon gisteren al wat aan te trekken en met 8 hPa druk overschot aan de zuidkant kon de föhn zich tot in de Alpendalen en Alpenvoorland uitbreiden. Met de aanvoer van zeer zachte lucht vanaf de Middellandse Zee en ondersteuning van de föhn steeg het kwik op uitgebreide schaal tot 20 a 23 graden en lokaal kon zelfs de eerste zomerdag (temperatuur  >25 graden) worden genoteerd.

Ook in de Alpen was het heerlijk vertoeven met nog prima wintersport condities en vooral in de ochtend ook goede sneeuw condities. In de middag werd de sneeuw zwaar (sulzig) door de hoge temperaturen en zon. Op 1800 meter steeg het kwik hier in de Aletsch Arena op 1800 meter tot maar liefst 12 graden in de plus!

Aletsch Arena met blik in het groene Rhonedal en in de verte de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon, Monte Rosa / Matterhorn)
Aan sneeuw geen gebrek
Genieten Aletsch Arena
Tussen winter en zomer. Kaiserwetter ook in het Kleinwalstal – Mittelberg met temperaturen die op 1200 meter tot 15 graden opliepen. Foto via Twitter kleinwalsertal @kleinwalsertal1

Opnieuw was het in Wallis het warmst met als topper het weerstation in Saxon ( Martigny) alwaar het kwik tot 25.8 graden steeg. In Oostenrijk werd een zomerdag (nog) niet gehaald, het warmst was het in Tirol met in Jenbach 24.4 graden.

Vandaag trekt de föhn nog iets verder aan en met veel zon en enkele overtrekkende hogere wolken velden wordt het opnieuw een heel fraaie en vooral warme lentedag. Algemeen stijgen de temperaturen weer tot 20 a 24 graden en lokaal is weer 25 graden mogelijk.

Ook in de bergen is het vandaag opnieuw zeer zacht, op 2000 meter wordt het 5 tot 11 graden en op 3000 meter net iets boven nul. Het nulgraden niveau ligt tussen de 3100 en 3200 meter.

Radarbeeld 09h00. Via Wetteronline.de

Mocht je de bergen ingaan smeer je dan goed in want met de al krachtige zon en uitstraling boven de sneeuw is het zeker zaak om de huid goed te beschermen! In het hooggebergte bereikt de UV index ook vandaag weer waardes van 5 tot 6 !!

Volgende week neemt de invloed van een van de Atlantische hoogtetrog afsnoerend (hoogte) laag vooral in de westelijke Alpen wat toe. Omdat de hoogtestroming overwegend uit de zuidhoek blijft komen blijft het ook dan vrij zacht. In de westelijke Alpen in met name in de Stau van zuidelijke Alpen is het niet meer zo warm waarbij het tot 1700 a 1500 kan sneeuwen.

GFS T500 hPa (5 km hoogte) met het hoogtelaag boven het Iberische Schiereiland
En GFS T850 hPa (1500m) , met de laagste temperaturen op het Iberische Schiereiland, nulgraden niveau daar op slechts 1500 meter (groen)

Ook elders wordt het wat minder stabiel en kan er lokaal wat neerslag of een enkele bui gaan vallen. De noordkant houdt de föhnige en betere condities en met föhn komt het kwik tussen de 21 en 23 graden uit. Algemeen geldt hoe meer naar het oosten hoe beter de condities en kleiner de kans op neerslag.

In de tweede helft van de week en het weekend verandert er maar weinig aan de hierboven beschreven constellatie. Wel neemt de invloed van het hoogtelaag geleidelijk weer af en komen we tussen de oost Europese hogedruk en lage druk boven de Atlantische Oceaan in een soort “niemandsland” te liggen.

GFS T850 hPa zondag 15 april. Op de wat langere termijn de vlakke drukverdeling en vanuit het zuiden aanhoudend (zeer) zacht met föhn tendens

Met weinig drukgradiënt en een vlakke drukverdeling is het licht onbestendig (door dagelijkse gang) en gaan de temperaturen ook in de westelijke en zuidelijke  Alpen geleidelijk weer wat omhoog. Een overgang naar belangrijk kouder weer of zelfs een verlate winter inval met sneeuw is ook vandaag niet uit de weermodellen op te maken.

GFS ensembles centrale Alpennnoordkant

Tot zover voor deze zondag, een heel fijne dag en graag weer tot morgen. Actueel in Termen onbewolkt met wat föhn wolken boven de Simplon. Temperatuur 8 graden. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de oplopende temperaturen blijft de situatie veelal precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 214 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier