Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  aan de oostflank van depressie – Ulrike– met kern boven de Golf van Biskaje wordt relatief zachte en in fase ook vochtigere lucht via de Alpen naar het noorden toe  getransporteerd. Volgende week gaat het onder invloed van lage druk wisselvallig verder met temperaturen die rond het voor de tijd van het jaar normale niveau zullen liggen.  Een terugkeer van de kou vanuit het noorden is niet waarschijnlijk.

Periodiek neerslag, sneeuw boven 700 a 1300 meter, noorden deels föhnig

Van het zuiden uit is gisteren achter een warmte front vooral in de hoogte al merkbaar zachtere lucht over de de westelijke en deels ook oostelijke Alpen uitgestroomd waarbij het door stijgende drukverschillen ook föhnig was.

(Föhnige) opklaringen gisteren in Kleinarl. Foto via Twitter Jolanda Bakker @JolandaBakkker

Zo steeg het kwik in de noordelijke en centrale Zwitserse Alpen op 1500 al tot 0 a 3 graden en met föhn werd het lokaal bijna 10 graden.  In de onderste lagen kon de koudere lucht nog aardig weerstand bieden tegen de verzachting. De zachtere lucht was ook een stuk vochtiger en dat resulteerde in meer bewolking en vooral over de westelijke Alpen ook sneeuw.

De start van de meteorologische lente presenteerde zich in de Alpen ondanks de inzettende verzachting nog volop winters. Foto Blatten in Oberwallis / Patrick Henzen
De stevig doorstaande (föhn)wind zorgde voor sneeuwverstuivingen op de Simplonpas. Met een temperatuur van -9 graden was het ook hier nog ijzig koud. Foto via FB Tamara Casile-van Den Berg
Dolomiti Ski – Fotot ingezonden door Jurren Van Opstal

Opglijdings processen (zachtere lucht wordt  door de aanwezige koudere en zwaardere lucht in de onderste atmosfeer gedwongen gedwongen om op te stijgen) zorgden er voor dat met name in de westelijke Alpen de sneeuwval zich verder intensiveerde en lokaal werd er hier 10 tot 20 cm sneeuw gemeld. Elders bleef het meest bij een dun laagje van enkele centimeter. In de middag en avond stroomde er achter het warmte front weer drogere lucht binnen en klaarde het steeds verder op.

Frontale neerslag en pre frontale föhn
Vandaag start de dag deels nog met wat zon of föhnige opklaringen voordat vanuit het zuidwesten op nadering van een volgende storing (occlusie) de bewolking dan overal weer dikker wordt en er weer neerslag gaat vallen.

De frontale neerslag trekt in de ochtend al de westelijke Alpen binnen, in de middag en avond dan in verzwakte mate ook over het oosten.

Radarbeeld 08h15. Bron Wetteronline.de

Ofschoon we met een koufront (occlusiefront) te maken hebben gaat het in de oostelijke Alpen juist nog wat verder verzachten, in de westelijke Alpen daarentegen in de hoogte weer wat afkoelen.

Opkomende frontale neerslag (occlusie) vanmorgen

Met een toename van de wind wordt echter de nog aanwezige koudere lucht  in de onderste lagen van de atmosfeer juist verder opgeruimd zodat de temperaturen ondanks het koufront juist omhoog gaan in plaats van naar beneden (windtoename).

Dit heeft ook gevolgen voor de sneeuwvalgrens. Bij aanvang van de frontale neerslag kan het in de aanwezige koude lucht nog tot in de lagere delen sneeuwen. Met de windtoename en het verder opruimen van het koude reservoir stijgt de sneeuwvalgrens naar 700 tot 1000 meter, in het oosten lokaal ook tot 1500 a 1600 meter.  (zie kaarten GFS hieronder)

De meeste neerslag (sneeuw) wordt de komende 2 tot 3 dagen aan de zuidkant van de westelijke Alpenhoofdkam berekend. Hier gaat tot begin volgende week tussen de  40 en 80 cm aan sneeuw vallen, lokaal hogerop ook nog meer!

Weinig verandering
Het weekend en ook de volgende week verandert er per saldo maar weinig aan het huidige weerbeeld. Grote delen van west Europa en ook de Alpen liggen in de lagedruk die zich uitstrekt vanaf de Atlantische Oceaan, tot over midden en Oost Europa.

Binnen deze zone van lagedruk zien we diverse  kernen met lagedruk “rond tollen”  en daarmee verbonden storingen gaan periodiek neerslag opleveren.

Volgende storing (occclusie) met neerslag zaterdag ochtend

Met een meest zuidwest tot westelijke hoogtestroming wordt dan weer wat koudere en dan weer zachtere lucht aangevoerd. De sneeuwvalgrens pendelt daarbij al naar gelang de luchtsoort tussen de 700 en 1400 meter. De vorstgrens stijgt geleidelijk naar 1700 tot 2200 meter, in de nachten en ochtend deels ook tot in de dalen. Na dinsdag geleidelijk weer (tijdelijk) dalend naar 1700 tot 1200 meter

GFS ensembles noordelijk (centrale) Alpen

De noordkant van de Alpen blijft bij een zuidwestelijke tot zuidelijke aanvoer gevoelig voor de Südföhn en tijdens de föhn fases (pre-frontaal) is het droog en deels ook zonnig met temperaturen die in de föhngebieden tot 10 a 14 graden kunnen oplopen.

Vooral zondag en maandag vrij zacht en aan de noordkant föhn

Of dan later in de periode de zachtere (lente) lucht het zal gaan winnen of toch misschien weer de koudere lucht vanuit het noorden is nog ongewis en gaan we de komende dagen vervolgen.

GFS / Multimodel temperatuur prikpunt noordelijke Alpen – St Anton am Arlberg

Tot zover voor deze vrijdag, graag weer tot morgen en een fijne dag gewenst vanuit een föhnig opgeklaard Termen in Oberwallis.

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 959 times, 1 visits today)
Advertentie

11 Reactie op “Alpen – Vooral in westen en zuiden sneeuw, noordkant föhngevoelig”

 • Bertil Blaas
  2 maart 2018 at 11:17

  Dag Johann,
  Zo als altijd mijne dank voor heerlijke dagelijkse weerkost.
  Wij gaan nu zaterdag 3/3 voor twee weken naar Kappl.
  Begrijp ik goed dat het aldaar nog mogelijk redelijk weer zal zijn door de fohninvloed ? En als iets valt zal het nog net sneeuw zijn ?
  Bedankt voor je eventuele reactie, groeten Bertil.

  • Johann
   2 maart 2018 at 17:07

   Hé Bertil, ik neem aan Kappl in Tirol? Zo ja je te maken met een afwisseling van goede momenten al of niet et wat föhn (pre frontaal) als ook minder goede momenten met regen en dan weer sneeuw. Iets hoger dan in de vorm van sneeuw. Vwb details, timing alles vooral op de wat langere termijn no zeer onzeker. Zeker is wel dat het weerbeeld lagedruk bestemd zal zijn (cyclonaal) en daar mee alles behalve bestendig. Wordt dus elke dag even spannend vwb de goed en de minder goede wintersport condities. Hieronder nog het multimodel diagram voor Kappl Tirol Winterse groet J

 • ronnie
  2 maart 2018 at 13:36

  Wel interessant. De voorspellingen gaan vandaag voor temperaturen in de plus in mijn region (SO). Momenteel echter nog -3.5 en matige sneeuw.

 • Johann
  2 maart 2018 at 16:52

  Hier vanmorgen met föhn temp opgelopen tot 8.7 graden, circa 11h00 Föhn einde en temp binnen korte tijd weer dalend tot 1 graad. Om 13h00 begon het te sneeuwen en ook hier alles weer wit. Tja kan verkeren ! 😉

 • Wim Danhof
  2 maart 2018 at 18:18

  Beste Johann, heb jij al een precies inzicht in het weer tijdens de wisseldag in Les Arcs. Tot hoe laat waarschijnlijk ongeveer de voorspelde zware sneeuwval? Dank alvast, mocht het lukken te antwoorden!!! Er heersen hier zorgen bij de Nederlanders hoe in de morgen weg te komen..,,

  • Johann
   2 maart 2018 at 18:41

   Het tweede sneeuwfront trekt in de nacht van het ZW uit de Franse Alpen binnen en zal het tegen het einde van de ochtend resp. begin van de middag weer verlaten. De meeste neerslag verwacht ik tussen 09h00 en 11h00. Daarna aan intensiteit weer afnemend en vanaf pak hem beet 12h00 – 14h00 weer droog. Er kan 10 tot 20 cm sneeuw gaan vallen, genoeg dus voor overlast door sneeuw en ook bevriezing. (uitgaande van Arpege model) Voor diegenene die gaan of komen goede reis en anders veel wintersport plezier de komende week!

 • Bertil Blaas
  2 maart 2018 at 18:34

  Johann, dank je wel voor je uitgebreide uitleg. Toppie.
  We wachten dagelijks af en blijven jouw/ jullie volgen.
  Tot later groeten Bertil.

 • Wim Danhof
  2 maart 2018 at 19:17

  Zeer bedankt Johann, wat een service! Ik blijf reclame maken voor je site!

 • Etienne Mooij
  3 maart 2018 at 08:29

  Grüezi Johan!

  Opnieuw mijn vraag over de vooruitzichten voor Zermatt voor de week van 10 maart. We hebben eventueel de mogelijkheid onze vakantie een week te verschuiven naar de 17e. Kun je er al iets zinnigs over zeggen?

  Groet,
  Etienne

  • Johann
   3 maart 2018 at 10:30

   Het weekend 10 en 11 maart belooft heel zacht te gaan verlopen, in de loop van de zondag opkomende Südstau neerslag en dalende temperaturen! Begin volgend week dan weer in koudere lucht maar aanhoudend onbestendig (westelijke hoogtestroming) met periodiek storingen. Stabiele hogedruk is helaas vanaf 10 tot 18 maart ook dan niet te verwachten. Natuurlijk allemaal nog wat ver weg en niet echt bar slechte maar gezien de trend en mn die Südstau zondag wellicht geen gek idee om nog even te wachten met def. boeken 😉

   • Etienne Mooij
    3 maart 2018 at 18:17

    Bedankt voor je tip en advies Johan. We kunnen idd nog wachten, woensdag 7 maart moet de knoop worden doorgehakt. Ik zal graag nog een keer gebruik maken van je expertise!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier