Alpen – Vooral in westen en zuiden sneeuw, noordkant föhngevoelig

Algemeen;  aan de oostflank van depressie Ulrike– met kern boven de Golf van Biskaje wordt relatief zachte en in fase ook vochtigere lucht via de Alpen naar het noorden toe  getransporteerd. Volgende week gaat het onder invloed van lage druk wisselvallig verder met temperaturen die rond het voor de tijd van het jaar normale niveau zullen liggen.  Een terugkeer van de kou vanuit het noorden is niet waarschijnlijk.

Periodiek neerslag, sneeuw boven 700 a 1300 meter, noorden deels föhnig

Van het zuiden uit is gisteren achter een warmte front vooral in de hoogte al merkbaar zachtere lucht over de de westelijke en deels ook oostelijke Alpen uitgestroomd waarbij het door stijgende drukverschillen ook föhnig was.

(Föhnige) opklaringen gisteren in Kleinarl. Foto via Twitter Jolanda Bakker @JolandaBakkker

Zo steeg het kwik in de noordelijke en centrale Zwitserse Alpen op 1500 al tot 0 a 3 graden en met föhn werd het lokaal bijna 10 graden.  In de onderste lagen kon de koudere lucht nog aardig weerstand bieden tegen de verzachting. De zachtere lucht was ook een stuk vochtiger en dat resulteerde in meer bewolking en vooral over de westelijke Alpen ook sneeuw.

De start van de meteorologische lente presenteerde zich in de Alpen ondanks de inzettende verzachting nog volop winters. Foto Blatten in Oberwallis / Patrick Henzen
De stevig doorstaande (föhn)wind zorgde voor sneeuwverstuivingen op de Simplonpas. Met een temperatuur van -9 graden was het ook hier nog ijzig koud. Foto via FB Tamara Casile-van Den Berg
Dolomiti Ski – Fotot ingezonden door Jurren Van Opstal

Opglijdings processen (zachtere lucht wordt  door de aanwezige koudere en zwaardere lucht in de onderste atmosfeer gedwongen gedwongen om op te stijgen) zorgden er voor dat met name in de westelijke Alpen de sneeuwval zich verder intensiveerde en lokaal werd er hier 10 tot 20 cm sneeuw gemeld. Elders bleef het meest bij een dun laagje van enkele centimeter. In de middag en avond stroomde er achter het warmte front weer drogere lucht binnen en klaarde het steeds verder op.

Frontale neerslag en pre frontale föhn
Vandaag start de dag deels nog met wat zon of föhnige opklaringen voordat vanuit het zuidwesten op nadering van een volgende storing (occlusie) de bewolking dan overal weer dikker wordt en er weer neerslag gaat vallen.

De frontale neerslag trekt in de ochtend al de westelijke Alpen binnen, in de middag en avond dan in verzwakte mate ook over het oosten.

Radarbeeld 08h15. Bron Wetteronline.de

Ofschoon we met een koufront (occlusiefront) te maken hebben gaat het in de oostelijke Alpen juist nog wat verder verzachten, in de westelijke Alpen daarentegen in de hoogte weer wat afkoelen.

Opkomende frontale neerslag (occlusie) vanmorgen

Met een toename van de wind wordt echter de nog aanwezige koudere lucht  in de onderste lagen van de atmosfeer juist verder opgeruimd zodat de temperaturen ondanks het koufront juist omhoog gaan in plaats van naar beneden (windtoename).

Dit heeft ook gevolgen voor de sneeuwvalgrens. Bij aanvang van de frontale neerslag kan het in de aanwezige koude lucht nog tot in de lagere delen sneeuwen. Met de windtoename en het verder opruimen van het koude reservoir stijgt de sneeuwvalgrens naar 700 tot 1000 meter, in het oosten lokaal ook tot 1500 a 1600 meter.  (zie kaarten GFS hieronder)

De meeste neerslag (sneeuw) wordt de komende 2 tot 3 dagen aan de zuidkant van de westelijke Alpenhoofdkam berekend. Hier gaat tot begin volgende week tussen de  40 en 80 cm aan sneeuw vallen, lokaal hogerop ook nog meer!

Weinig verandering
Het weekend en ook de volgende week verandert er per saldo maar weinig aan het huidige weerbeeld. Grote delen van west Europa en ook de Alpen liggen in de lagedruk die zich uitstrekt vanaf de Atlantische Oceaan, tot over midden en Oost Europa.

Binnen deze zone van lagedruk zien we diverse  kernen met lagedruk “rond tollen”  en daarmee verbonden storingen gaan periodiek neerslag opleveren.

Volgende storing (occclusie) met neerslag zaterdag ochtend

Met een meest zuidwest tot westelijke hoogtestroming wordt dan weer wat koudere en dan weer zachtere lucht aangevoerd. De sneeuwvalgrens pendelt daarbij al naar gelang de luchtsoort tussen de 700 en 1400 meter. De vorstgrens stijgt geleidelijk naar 1700 tot 2200 meter, in de nachten en ochtend deels ook tot in de dalen. Na dinsdag geleidelijk weer (tijdelijk) dalend naar 1700 tot 1200 meter

GFS ensembles noordelijk (centrale) Alpen

De noordkant van de Alpen blijft bij een zuidwestelijke tot zuidelijke aanvoer gevoelig voor de Südföhn en tijdens de föhn fases (pre-frontaal) is het droog en deels ook zonnig met temperaturen die in de föhngebieden tot 10 a 14 graden kunnen oplopen.

Vooral zondag en maandag vrij zacht en aan de noordkant föhn

Of dan later in de periode de zachtere (lente) lucht het zal gaan winnen of toch misschien weer de koudere lucht vanuit het noorden is nog ongewis en gaan we de komende dagen vervolgen.

GFS / Multimodel temperatuur prikpunt noordelijke Alpen – St Anton am Arlberg

Tot zover voor deze vrijdag, graag weer tot morgen en een fijne dag gewenst vanuit een föhnig opgeklaard Termen in Oberwallis.

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
[email protected] / info [email protected]

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties